• Slovenski
 • English
 • Deutsch
 • Italiano
 • Français
 • Magyar
 • Русский
 • Español
 • Slovenčina
 • Polski
 • Česky
 • Українська
 • Nederlands


Pr' Ročnjek je podeželsko posestvo na nadmorski višini 942 m, obdano z neokrnjeno naravo Triglavskega narodnega parka, v prekrasni vasici Gorujše. Velikost posestva nudi mir in prijetno energijo za popolno sprostitev, izjemna lega med Bledom in Bohinjem pa odlično izhodišče, da lahko v sorazmerno kratkem času, peš, s kolesom ali z avtomobilom obiščete izjemne naravne danosti (Pokljuko, vrhove v Julijskih Alpah, Bohinjsko jezero, Bled, sotesko Vintgar, ipd.) Bogata ponudba zajema dva objekta z vrtom, unikatno opremljenimi apartmaji, restavracijo, wellness ponudbo, sejno sobo, tradicionalno kmečko kuhinjo s krušno pečjo za tečaj peke kruha ali potice in degustacije. V restavraciji vam bomo postregli z izbranimi tradicionalnimi specialitetami, ki jih bo za vas pripravil priznani kuhar Jaka Kusterle. Vabljeni ljubitelji miru, narave in izbrane hrane v paru ali skupini. Za vas bova poskrbela Metka in Jaka.

Kmečka hiša se nahaja na začetku vasi Brod, na lepi in sončni legi, v mirnem in zelenem okolju. Obkrožajo jo bohinjske gore, od tod pa je veliko možnosti za izlete. Blizu hiše teče reka Sava, ki je idealna za ribolov.

Nadmorska višina: 340 m Velikost kmetije: 40 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/2 Apartmaji: 1/6 Število sedežev: 35 Možen dostop z avtobusom S tradicijo do ugleda, s kakovostjo do zaupanja. Turizem v hiši s tradicijo Zdolšek zagotavlja kakovostno turistično ponudbo gostom, ki zahtevajo zasebnost, udobje, pristnost in visoko kvaliteto turističnih storitev. Dejavnost domačije je usmerjena v živinorejo in vinogradništvo. O starosti hiše priča odtis letnice 1824 na kamnitem vhodnem portalu hiše. Pred domačijo sta ogromen vrt in sadovnjak. Domačija se uvršča med tiste, ki ne nudi masovnega turizma, zato so tja vabljeni predvsem tisti gostje, ki zase želijo zasebnost, mir in počitek. Okolica domačije je raznolika in zanimiva. Ljubitelji narave lahko kolesarijo, gobarijo, nabirajo zdravilna zelišča ali pa se sprehajajo med lepotami narave. Za goste je zanimivo tudi spoznavanje načina življenja na domačiji in v bližnji okolici, turistični centri v bližini (Terme Olimia in terme Rogaška) pa lahko gostom dodatno popestrijo bivanje pri njih. Kvaliteto turistične ponudbe dokazuje uvrstitev domačije v kategorijo štiri jabolka. Elementi tradicije, posebnega značaja in domačnosti, ki dajejo pečat domačiji, pa so pogojevali uvrstitev domačije v evropsko mrežo hiše s tradicijo v Sloveniji.

Kmetija družine Gradišnik se nahaja v prelepi naravi hribovite vasice Jamnice. Obdana s travniki in gozdovi, je kmetija privlačna za vse, ki znate ceniti darove narave. Gradišnikovi so znani po odlični kulinariki. Iz kuhinje diši po dobrotah, ki imajo v sebi pečat pokrajine, iz katere izhajajo. Gospodinja se pri kuhi ravna po recepturah prednikov, ki jih domiselno prilagaja zahtevnim brbončicam novodobnih okuševalcev dobrot. Gostje, ki pridejo na kmetijo, lahko uživajo v bogastvu krušne ponudbe, saj Gradišnikovi kruh še vedno pečejo v krušni peči, ki ji ogenj dajejo smrekova drva. Rženi kruh , sadni kruh, cimetov šarkelj z rozinami, orehova potica, buhteljni, so del bogastva jedil iz kvašenega testa. Na bogato obloženi mizi se znajdejo še domače marmelade iz jagodičevja, češpljeva marmelada in nadvse okusna marmelada iz »črnice« kot Korošci poimenujejo borovnice. Iz domačega mleka pripravljajo skuto, jogurte,sirne namaze, maslo… Gospodinja je ponosna na ajdove žgance z ocvirki, ki jih postreže s kislim mlekom. Gostje lahko posežejo po domačih sokovih,koroškem moštu, pa tudi kaj bolj krepkega se znajde na mizi. Obiskovalcem sta na voljo dva sodobno opremljena apartmaja, ki se ponašata s prekrasnima poimenovanjema, Žitni klas in Škrlatno jabolko. S svojo domačnostjo in toplino zadovoljita še tako zahtevnega gosta. Lega kmetije omogoča pohajkovanja po prekrasni naravi in odkrivanje zanimivih pohodniških poti med katerimi je tudi Mlinarska pot, ki popotniku odkriva območja na katerih so nekoč delovali mlini. V bližnji okolici je zelo razvit kolesarski turizem. Namenjen je tako rekreativcem, kot tudi bolj zahtevnim kolesarjem. Gradišnikovi svoja znanja in izkušnje radi delijo tudi z mlajšimi rodovi, in tako na kmetiji skozi vse šolsko leto in po dogovoru tudi izven, potekajo delavnice za vrtce in šole na katerih otroke in učitelje seznanjajo z bogastvom slovenskega kmečkega izročila.

Zidanica Majzelj -apartma stoji v vinskih goricah nad Pleterjem v neposredni bližini Šentjerneja. Okolica zidanice Majzelj jponuja številne aktivnosti kot so pohodništvo, kolesarjenje, jahanje (Konjeniški center Hosta), Novi Lurd, Javorovica, Kartuzija in Skansen Pleterje. Na voljo je 6 koles za izposojo. Goste povabimo v klet in jim postrežemo s tradicionalnimi dolenjskimi jedmi.

Nadmorska višina: 280 m Velikost kmetije: 22 hektarov Odprto za goste: 1. 2. – 23.12. (po dogovoru) Sobe: 3/2, 1/3 Apartmaji: 1/5+2 Število sedežev: 40 Kraške borjače in domačije pred ostro burjo varujejo visoki zidovi. Ena takšnih domačij, kmetija Petelin – Durcik, vsa obnovljena stoji na robu vasi Pliskovica tik ob zahodni meji in ob Kraški vinsko-turistični cesti. Obdana je z vinogradi, kjer uspeva trta za žlahtno kraško kapljico – teran. To rubinasto rdeče vino je bilo Kraševcem že od nekdaj vir veselja in neizmernega ponosa. Kot vinogradniška kmetija, vključena v integrirano pridelavo grozdja in vina, svojim gostom pripravi pokušino vin, pa ne le terana, temveč tudi malvazije, vitovske grganje in teranovega likerja; omenjene pijače je na kmetiji mogoče tudi kupiti. Doživljanje Krasa ni popolno brez značilne kraške kuhinje in njenih dobrot: pršuta, štrukljev, jote, njokov. Gostitelji so dobri poznavalci tradicije in običajev, zato z veseljem predstavijo svoj kraj in goste popeljejo po Pliskini učni poti. Da jim približajo značilnosti kraškega sveta, jim priporočajo obisk Škocjanskih jam in jame Vilenice, ki velja za prvo slovensko turistično jamo. Na kmetiji si je mogoče sposoditi kolesa in se zapeljati do Štanjela, Komna, Trstelja ali Tomaja, kjer je rojstna hiša pesnika Srečka Kosovela.


Zidanica Krštinc - apartma stoji med vinogradi Straške gore nad reko Krko in Stražo, med Novim mestom in Dolenjskimi Toplicami. Okolica zidanice Krštinc omogoča številne aktivnosti: pohodništvo, kolesarjenje, ribolov, jadranje v tandemu, jahanje, streljanje z lokom, spust z raftom, šola veslanja s kajakom, Terme Dolenjske Toplice, Novo mesto, sakralna dediščina … Dobrodošlica: domač kruh in cviček. Brezplačna uporaba kanuja.

Kmetija Gorjup leži na južni prisojni strani Pokljuke, na 1060 metrih nadmorske višine, nad zgornjo bohinjsko dolino. Kmetija leži izven vasi Podjelje, v prečudoviti pokrajini s pogledom na Bohinj. Kmetija je bila zgrajena leta1841, od takrat je v celoti ohranjen le strop, ostale prostore pa so renovirali. Takrat je v njej živela številčna premožnejša družina. Po smrti gospodarja se je z delitvijo na dediče zmanjšala. 7 let je bila kmetija zapuščena, ko so jo kupili Sokličevi. Ker na Podjelju 19 ni bilo pogojev za dostojno živlenje, so nižje v dolini postavili hišo in gospodarsko poslopje ( Podjele 26 ). Zaradi finančnih težav je bila hiša prodana, zemljo pa so še vedno obelovali. Pred 6 leti pa so jo ponovno kupili Sokličevi. Pet letna obnova je hiši prinesla cesto, električno napeljavo, pitno vodo z lastnim izvirom in celovito, čudovito podobo kmetije , ki je značilna za to pokrajino. Leta 1999 je kmetija dobila ekološki nadzor in nekaj let kasneje začela tudi s turistično dejavnostjo. Kmetija ima štiri sobe: dve družinski (za 3 oz. 4 osebe) in dve dvoposteljni. V pritličju ima prijazno restavracijo s kmečko pečjo, v kateri vam postrežejo z domačo pripravljeno hrano, pridelano ka kmetiji in ki je hkrati tudi prostor za druženje.

Turistična kmetija Žgan – apartmaji in sobe Mašera se nahajajo v središču Kobarida, v neposredni bližini Kobariškega muzeja I. Svetovne vojne. Kmetija se ponaša s stoletno tradicijo. Ljubezen do neokrnjene narave je pripeljala družino do ideje, da se je leta 2002 odločila za ekološko rejo krav dojilj. Prosto gibanje, paša trave,poletno preživljanje na planini, vse to poskrbi, da so živali zdrave, meso pa naravno. Apartmaji MAŠERA ponujajo gostom tudi brezplačno parkirno mesto, poletno uživanje na vrtu. Opremljeni so tudi s skupnim prostorom za druženje in kolesarnico. Danes, pa se odločamo za nov korak in to, da tudi vam dragi gostje pokažemo, kje je naša lepa dolina Soče, kje so naše prelepe planine, kjer naše živali preživljajo poletje, kje lahko pohodnik odkrije osamljene kotičke narave, kolesar preživi vzpone in spuste po kolesarskih poteh, ribič ulovi soško postrv, ljubitelji adrenalinskih športov pa doživijo našo dolino iz zraka ali s spustom po Soči. Po napornem dnevu, pa se sprostite na našem vrtu, kjer vam bodo v senci jablan, hrušk in češenj zapeli ptički svojo pesem. Obiščite nas, ne bo vam žal, saj bomo poskrbeli, da se boste imeli lepo in se še vračali v naše lepe kraje.

Kmetija pri Klančarju nudi prenočišča v 5-ih apartmajih. Dva apartmaja imata po dve ležišči, en apartma ima tri ležišča, preostala dva apartmaja imata vsak po 4 ležišča. Apartmaji Klančar so opremljeni s telefonom, brezplačnim dostopom do interneta, televizijo, vsi apartmaji so klimatizirani. Gostom je na razpolago pralni stroj, sušilni stroj in trokadero v pritličju. Gostom je na voljo osem zunanjih parkirišč in tri parkirišča v garaži.

število sob: 1 apartma (2+2), 2/2+1 število postelj: 6+4 Pot vas po asfaltirani cesti pripelje na vrh hriba, od koder je prečudovit pogled na dolino Soče, Cerkljansko hribovje, Baško Grapo, Julijske Alpe, Goriška Brda in kanalske griče. Tam stoji na samem turistična kmetija Široko. Gostila vas bo štiričlanska družina, ki vam bo ponudila prijetno prenočišče, doma pripravljeno kmečko hrano ( njihova posebnost so suhomesni izdelki in pestra izbira kuhane hrane) in nasvete, kako preživeti proste trenutke. Lahko planinarite, lahko se spustite v jamo (smaganične jame), raziskujete okoliška brezna ali poletite z jadralnim padalom, lahko si daste duška z gorskim kolesarjenjem ali se pridružite lovcem. V zimskih mesecih priporočamo smuko na Kaninu, tek na smučeh ali pa turno smučanje. Ne glede na čas pa vas pričakujejo arheološko najdišče na Mostu na Soči, kobariški in tolminski muzej, Kozlov Rob itd.

Nadmorska višina: 480 m Velikost kmetije: 67 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 6/2+2 Apartmaji: 4/4+2 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Na velikem prisojnem zemljišču z lepim razgledom in ribnikom, pred vasjo Selo pri Bledu in le sedemsto metrov stran od enega najlepših slovenskih naravnih biserov, Blejskega jezera, leži turistična kmetija Mulej. Odlikuje jo odlična nastanitev v prostornih sobah, antialergijske izvedbe z internetnim priključkom. Če uživate v hrani, ki vsebuje malo maščob in jo odlikujejo domiselno pripravljene jedi z veliko zelenjave, potem je obisk turistične kmetije Mulej prava izbira. Gostitelji vas z veseljem povabijo k delu na kmetiji, ki ga lahko združite z novimi spoznanji, pridobljenimi ob ogledu domačega muzeja kmečkega orodja in zbirke starega denarja, ki so ga našli na kmetiji. Tisti, ki uživate v listanju starih knjig - gostitelji se ponašajo s katekizmom iz leta 1814. Če sledite reku zdrav duh v zdravem telesu, vas bo razveselila novica, da lahko raziskujete okolico iz konjskega sedla z našim konjem, izposodijo tudi kolesa, poleg klimatiziranih sob boste odkrili tudi turško savno in fitness. Mulejevi radi poudarijo, da vam bodo, če boste le želeli, svetovali kje poiskati nepozabna doživetja.

Nadmorska višina: 600 m Velikost kmetije: 9 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 2/3, 3/2, 1/4 Apartmaji: 1/3, 1/4 Število sedežev: 32 Možen dostop z avtobusom Kmetija Kranjc leži na obronku hribovske vasice pod mogočnim Krnom, s prečudovitim pogledom na okoliške vršace Julijskih Alp ter v neposredni bližini ene izmed najlepših gorskih vasic, Drežnice. Bogastvo rastlin in nežna glasbena kulisa, ki jo ustvarja množica ptic, je izvrstno okolje za kakovostno preživljanje prostega časa. Pri Arnejčku so svojo ponudbo prilagodili kolesarjem in pohodnikom. Tako vam znajo svetovati o številnih gorsko-kolesarskih poteh, ki vodijo od kopališč ob reki Nadiži, do številnih slapov, okoliških vasic ali pa po gorskih poteh. Sposodite si lahko kolesarsko in pohodniško opremo. Mimo kmetije vodi tudi Alpe Adria Trail in Pot miru v Posočju. Peš se je mogoče podati tudi do planin, med krave, ovce in koze, ali do Koseških korit, kjer v tišini slikovitega gozda postanete na bioenergetskih točkah. Nedaleč od kmetije je muzej na prostem z ostanki bunkerjev in frontnih linij iz 1. svetovne vojne. Z avtomobilom ni daleč do Čedada, do Goriških Brd, z avtovlakom do Bleda in Bohinja, s kajaki, kanuji ali rafti vodijo poti po smaragdni Soči, Posočje pa je tudi raj za padalstvo. Gostom ponujajo pester samopostrežni zajtrk in večerjo, ki temeljita na zdravi hrani z domačega vrta in tradicionalnimi specialitetami: poskusiti je mogoče domačo jagnjetino ali sveže soške postrvi, sladke drežniške štruklje, za povrh pa šilce domačega žganja.

število sob: 2 apartmaja (3, 5+2) število postelj: 3, 5+2 ponudba: parkirišče, prostor za shranjevanje koles, balkon, vrt, kamin, žar, piknik prostor, pralni stroj, SAT-TV, domače živali dovoljene, možen najem celotne hiše dodatna ponudba: vodništvo po krnskem pogorju možne aktivnosti v bližini: pohodništvo, padalstvo, planinarjenje, gorsko kolesarjenje, vodne aktivnosti, ogled muzeja na prostem - 1. sv. vojna lokacija: Drežniške Ravne, 7 km iz Kobarida

Nadmorska višina: 800 m Velikost kmetije: 60 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Sobe: 3/2, Apartmaji: 1/2, 1/4, 1/5 Čebelarstvo na kmetiji Na kmetiji, ki jo od centra Kranjske Gore ločita le obrobje gozda in hudournik Pišnica, je tradicija turizma stara, saj je prvi gost na njej prenočil zdaj že davnega leta 1902. Gostitelji radi poudarijo, da so pravi mojstri v pripravljanju odličnih zajtrkov in da s svojimi kuharskimi mojstrovinami navdušijo tudi vegetarijance. Radi imajo družine z otroci, ki lahko v času bivanja na kmetiji od blizu spoznajo vse čare bivanja v naravi ali pa se preprosto podijo za malimi živalmi, ki jih na kmetiji ni malo. Poleti je pravo izhodišče za krajše ali daljše izlete - peš, kolesom ali drugače. V času zime je bivanje na kmetiji odlično izhodišče za vse, ki uživate v zimskih radostih, za hišo se lahko sankate, v neposredni bližini kmetije so urejena smučišča in tekaške proge. Če smučarskih veščin še niste vešči, vas bodo gostitelji naučili. V ostalih letnih časih k obisku vabijo bližnji vršaci, lahko se odločite za kolesarjenje, tek ... ali pa se preprosto sprehajate po neokrnjeni naravi.


Izletniška kmetija z starimi ljudskimi običaji, navadami, izročili. Nudimo hrano iz domačih kraških pridelkov, pripravljeno na tradicionalen način. V vseh jedeh so večstoletne zgodbe in zgodovina kraševcev. Našo kulinariko lahko doživite na tipičnem kraškem borjaču - dvorišču. Možnost nakupa vina in ostalih domačih izdelkov. Vse jedi po dogovoru, značilen kraški - turistični krožnik. Gostinska ponudba: Suhomesni narezki, domač kruh, jota, prežganka, klobase, razne pečenke s prilogami, njoki z golažem zelenjava, kuhani štruklji, teranova rezina. Domače vino kraški teran in malvazija, domače žganje – tropinovec, razne zeliščne pijače iz žganja ter teranov liker. Hitra postrežba kraških dobrot na kraškem borjaču. Dodatna ponudba: Gostje lahko pomagajo v vinogradu, ogled jame.

Nadmorska višina: 700 m Velikost kmetije: 40 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 3/2, 4/3 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom ZZakojca leži prav na robu Primorske, na meji Tolminske s Cerkljanskim, visoko nad Baško grapo, na pobočju kopaste Kojce. Na začetku vasi stoji kmetija Tušarjevih, ki se ji po domače pravi Pri Flandru. Kmetijo obdelujejo sonaravno, zato ne manjka domače hrane kot so sokovi, zelenjava, krompir ter mesni izdelki pršut, želodec, salame, zaseka, domač kruh in drugih dobrot iz Marijine kuhinje. Za družine z otroki imajo poleg domačih živali tudi konje, primerne za jahanje in vožnjo z zapravljivčkom. Poleg učenja jahalnih veščin in terenskega jahanja v bližnji okolici imajo gostje možnost tudi večdnevnih jahalnih tur, največ s šestimi konji. Poleti lahko kolesarijo, se povzpnejo na Kojco (1303 m), Porezen (1632 m), Črno prst, Rodico ali pa se na dvorišču z otroki igrajo na igralih. Okolica je bogata z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. K obisku vabijo arheološko najdišče Divje Babe, muzej v Kobaridu, Partizanska bolnišnica Franja, Muzej in rudnik živega srebra v Idriji in še veliko drugih zanimivosti, ali na ogled okoliških naravnih in kulturnih znamenitosti. Lahko pa se odpeljete do reke Idrijce ali Bače na ribolov in kopanje prav gotovo pa boste na naši kmetiji doživeli še veliko drugih zanimivosti.

Nadmorska višina: 180 m Velikost kmetije:16 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartma: 1/7 Možen dostop z avtobusom, vključena je v mrežo Hiša s tradicijo, hišni ljubljenčki: dobrodošle mačke Kmečko hišo Bahor boste našli v deželi zelenih brez, slikovitih pisanic, vrhunske vinske kapljice ter kristalno čistih voda, v Beli krajini. Natančneje od Črnomlja le pet kilometrov oddaljeni vasici Zorenci. Danes že 145 let stara hiša ponuja možnost apartmajskega bivanja petim do osmim osebam. Gostitelji so še posebno ponosni, da je njihova hiša edina prejemnica statusa Hiše s tradicijo v Beli krajini. V hiši lahko bivate sami, z družino ali prijatelji ter seveda pri tem uživate v izbranih belokranjskih jedeh ali ob degustacijah odličnega hišnega vina in doma pridelanih sokov. Gostiteljica je nadvse ponosna na svoj kruh, ki se peče v krušni peči prav tako kakor jagenjček ali odojek. Če se predhodno najavite, vam gostitelji v stari kleti pripravijo nepozabno pojedino sestavljeno iz raznolikih belokranjskih dobrot: žitnih klobas, belokranjske pogače, raznih potic kot so krompirjeva, ajdova, prosta ocvirkova ... ob katerih se priležeta bokal ali dva laškega rizlinga, rumenega muškata, modre frankinje, belokranjca .... Dejstvo, da se hiša nahaja v destinaciji, ki se ponaša z nazivom Evropska destinacija 2010, vas ne bo pustilo ravnodušnih. Vsak dan ste vabljeni k odkrivanju belokranjskih vasic, krajinskih parkov ter seveda reke, ki jo lahko sami ali z družino odkrivate tudi iz kanuja, kar je v poletnih mesecih prav prijetno.

Na ostrem levem ovinku na začetku vasi popotnike že od leta 1838 čaka gostilna. Pred približno 40 leti so gostilno kupili starši današnjega lastnika Stojana Skok. Gostilna je znana po na roke rezanem pršutu s pristnim domačim kruhom, njoki z divjačino, joti in pa seveda po teranu iz bližnje okolice KRAS-a. Da bi šle čudite jedi številnim gostom, še bolj v slast so pred nekaj leti odeli gostilno v ''staro'' kraško obleko. V večini so uporabili kar staro – seveda prenovljeno – pohištvo še izpred druge svetovne vojne, na stene pa so v obliki slik in razglednic obesili spominke iz začetka stoletja. Čeprav je Gostilna SKOK le dober streljaj od državne meje, se v njej v večini ustavljajo domači gostje, ki znajo ceniti pristnost kraškega okolja, pa tudi ponujeno hrano in pijačo.

Nadmorska višina: 550 m Velikost kmetije: 80 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. (po dogovoru) Sobe: 5/2, 2/4, 2 APARTMAJA /4-9 OSEB Število sedežev: 60 Potrditev, da ste v srcu narave, sredi travnikov ob potoku Nanoščica in pod vznožjem Nanosa, lahko dobite, če vam ni težko vstati zarana: z balkona sobe pri Hudičevcu lahko opazujete srne na jutranji paši. Na kmetiji imajo tudi konje, krave, ovce, osle, zato je razumljivo, da, ko beseda nanese na kulinarično ponudbo, najprej izpostavijo jedi iz mesa na ekološki način doma vzrejenih živali. Pripravljajo tudi več vrst juh, štruklje z različnimi nadevi, veliko zelenjavnih jedi in cel kup sladic (potice, štruklje, zavitke .). Goste pa posebej prevzame vonj in okus kruha iz krušne peči. Na kmetiji ni razloga za dolgčas. Deset otrok je garant za to, da je pri hiši vedno veselo, ob tem pa imajo na voljo finsko savno, fitnes, igrati je mogoče namizni tenis in namizni nogomet. Zunaj so - ob urejeni zunanji razsvetljavi - gugalnice, tobogani, peskovnik, prostor za piknik, balinišče, nogometno igrišče na travi, odbojka na travi, mini košarkarsko igrišče; na voljo so kolesa. V okolici je bogato kraško podzemlje (Postojnska jama, Škocjanske jame), nedaleč stran kobilarna Lipica, pohodniki pa lahko izbirajo med Nanosom, Vremščico, Slavnikom ali Snežnikom.

V mirnem okolju vasice Dane ob vznožju Velike gore stoji sredi gozdov in čiste narave turistična kmetija Boltetni. Od tod se lahko podate na ogled bližnjih kulturnih znamenitosti ali pa se odpravite na potep do kraške jame, rečnega izvira in ponikalnice. Okoliški gozdovi so polni divjadi, zlasti srn, jelenjadi, zajcev in lisic, naletite pa lahko celo na čisto pravega medveda. Obiščete lahko tudi bližnje mojstre lončarje in izdelovalce suhe robe, kjer lahko prisluhnete starim modrostim in se na lastne oči prepričate o njihovih ročnih spretnostih.

Nadmorska višina: 550 m Velikost kmetije: 15 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartmaji: 1/2,1/3+2, 1/3+2 Dostop z avtobusom, hišni ljubljenčki dobrodošli Tudi zadnje generacije družine Tonkli so za svoje življenje izbrale Breginjski kot, enega najlepših koščkov severo-zahodne Slovenije. Na kmetiji je v ospredju ovčjereja, pridne roke pa obdelujejo tudi zemljo in tako lahko gostje uživate v odličnih domačih pridelkih. Gostitelji so tako mojstri v pripravi jagnjetine podpeko, prav tako je edinstven okus v krušni peči pečenega kruha, pa seveda domačih marmelad, zelenjave, jagod ... Bivanje v Breginjskem kotu je bivanje v osrčju neokrnjene narave, ki je blagodejna za vse generacije obiskovalcev. Dan lahko preživite aktivno (v »zdravilni » po izročilu) v reki Nadiži, na bližnjih vršacih kot so Stol, Matajur, Mija, poganjajoč kolo med slikovitimi vasicami... ali ležerno, na »ganku«, s skodelico dišečega zeliščnega čaja v roki, obdani s pesmijo narave, ki jo tu in tam prekini zven bližnjega cerkvenega zvona. Iz Breginjskega kota se lahko podate v Benečijo, Rezijo, na izlete po dolini reke Soče ... ali poletite z jadralnim padalom. Če želite,se pri gospodinji naučite zamesiti kruh in ga sami spečete v krušni peči, morda gospodarju pomagate pri kmečkih opravilih ... Otroci, ki obiščejo kmetijo se lahko preprosto vsak dan znova zapode na prostrane travnike ali uživajo v družbi s kobilo Miško ali himalajskim kozlom Filipom, ki se prav rada malce »pocrkljata«.

Kmečki turizem z mirom, čistim zrakom in lepim razgledom na Pivško kraško polje in vzpetino Nanos. Imamo 16 ležišč v sodobno opremljenih šestih sobah. Vse imajo lastno kopalnico, TV in priključek za internet. Pred kmetijo je parkirišče, primerno tudi za avtodome. Poleg prenočitve vam nudimo domač zajtrk. Iz domačega čebelnjaka se lahko oskrbite s prvovrstnim medom in ostalimi izdelki iz medu. Na kmetiji imamo veliko izbiro domačih žganj, marmelad in kompotov. Lahko se dogovorimo za voden ogled gozdov v okolici, ki vam v vsakem letnem času ponujajo različno sliko in zanimivosti. Spomladi uživate v prebujajoči se naravi, nabiranju cvetja in zdravilnih zelišč, poleti in jeseni lahko nabiramo gobe in različne gozdne plodove, skupaj se lahko odpravimo na polhanje in opazovanje živali. Zima je čas počitka v naravi, sprehod po zasneženih gozdovih pa je prav tako lahko nekaj posebnega. Veliko je priložnosti za fotografiranje in odkrivanje lepote narave. Tiste, ki nas obiščete z avtobusom ali vlakom pridemo po dogovoru iskati na železniško ali avtobusno postajo v Pivko ali Postojno. Možen je tudi prevoz iz ali na letališče Brnik/Jože Pučnik.Tistim, ki nas obiščete s kolesi, nudimo transfer prtljage, prevoz na drugo lokacijo, spravilo koles, uredimo najem kolesa. Svetujemo katere poti so najprimernejše glede na zahteve kolesarja in preskrbimo kolesarske karte. Za razgiban teren za vse okuse, lep razgled in čist zrak je poskrbela narava, za prijaznost, malo prometne poti in nič omejitev pri gibanju pa smo poskrbeli domačini. Na pomoč pridemo tudi ko ne gre vse gladko in se vam kolo pokvari – klic v sili.

Nadmorska višina: 670 m Velikost kmetije: 20 hektarov Odprto za goste: 15.4. - 30.10. (po predhodnem dogovoru) sobe: 2/2 število sedežev: 35 Možen dostop z manjšim avtobusom Turistično kmetijo boste našli v vasi Robidišče, v najzahodnejši vasi Slovenije. Na kmetiji, kjer se ukvarjajo s sirarstvom in ekološkim kmetovanjem, nadvse cenijo tudi bogato kulinarično dediščino. Uživate lahko v friki, obeljeni polenti, štrukljih …, med sirarskimi izdelki pa izstopajo ovčji jogurt s sadnim prelivom, ovčji sir in feta sir. Gostom ponujajo kruh iz ekološko pridelanega žita, ki ga zmeljejo v domačem mlinu. Še slastnejši pa postane, ko pred vas postavijo jedi iz domače jagnjetine in kuretine. Prav tako se dobro poda k zelenjavni enolončnici. Ker je gospodinja odlična pedagoginja, velik poudarek dajejo kvalitetnemu bivanju družin z otroci in otrokom samim. Tako otroci kot odrasli se lahko udeležijo programov, v katerih se skozi dinamične dejavnosti povežejo z naravo. Vsi programi so zastavljeni tako, da jih lahko udeleženci sooblikujejo. Kmetija je odlično izhodišče za obisk Kobarida, Čedada, Bovca in Tolmina, kakor tudi za pohodniške poti na bližnje vrhove Stola, Matajurja, Mie…V poletnih mesecih se lahko okopate v kristalno čisti reki Nadiži, ki je od vasi oddaljena pol ure hoda. Zanimiv je tudi obisk zaselkov v sosednji Italiji. Vsekakor pa je Robidišče izjemna točka za vse, ki si želite miru in preprostosti

Nadmorska višina: Velikost kmetije: Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartmaji: 1/6 Brunarica: 1/4+1 Število sedežev: Hišni ljubljenčki dobrodošli Ob vznožju mogočnega Matajurja, nad vasjo Livek, v zaselku Avsa, leži Turistična kmetija Jelenov breg. Ko dospete na obrobje vasi, kjer se nahaja kmetija, se pred vami odpre prečudovit pogled na Krnsko pogorje. Medveševi, ki domujejo na kmetiji, so delu predani z dušo in srcem, kar se kaže tudi v tem, da se gostje na kmetijo radi vračajo. Ljubiteljem dobre kulinarike bodo brez dvoma teknili njihovi na star, kmečki način pripravljeni obroki hrane v času kosila ali večerje. In ker na kmetiji v oborah domuje divjad, se bodo na mizi znašle tudi divjačinske specialitete. Gostje lahko na kmetiji bivate v apartmaju ali brunarici. Če želite, si lahko na kmetiji pripravite tudi pravcati piknik. Gostitelji vas bodo z veseljem pospremili na pohod, ki, poleg vzponov na bližnje vršace, vključuje tudi obisk muzejev, ogled molže ter priprave sira in skute iz kravjega mleka. Prav tako vam bodo predstavili zanimive zgodbe slovenskega lovstva. Medveškovi velik pomen pripisujejo izobraževanju mladih rodov in tako v želji, da bi jim čim bolj približali naravo in njene lepote, v poletnih mesecih organizirajo Poletni tabor za otroke, primeren za fante in dekleta med 8. in 13.letom. Mladi tako spoznavajo naravo, živali, kmečka opravila ...in uživajo v medsebojnem druženju.

Kmetija z nastanitvijo Jakljevič - apartma stoji med vinogradi v neposredni bližini Metlike. Kmetija z nastanitvijo Jaklevič je odlična izhodiščna točka za odkrivanje lepot Bele krajine. Nedaleč stran je Metlika, Belokranjski muzej na gradu, Kambičeva galerija, Tri fare, Drašiči, blizu je tudi Kolpa. Pestre možnosti pohodništva, kolesarjenja, čolnarjenja in kopanja. Za zaključene skupine pripravimo belokranjsko pogačo in domačo žganjico, degustacijo vin, suhomesnate izdelke, jagenjčka in odojka, domač kruh, koline, ajdove žgance … Kmetija je ponosna na nagradi mlada kmetica leta 2003 in naj pogača 2006.

Zidanica Brodarič -apartma stoji med vinogradi Nove gore med Drašiči in Metliko. Dobrodošlica. Možnosti pohodništva in kolesarjenja, kopanje na Kolpi (5 km), pohod po soseski zidanici (Drašiči), bližina Metlike, Belokranjski muzej, Kambičeva galerija, Tri fare … V sezoni (april, maj) možen ogled nasada špargljev.

Nadmorska višina: 600 m Velikost kmetije: 12 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Apartmaji: 1/6+2 Možen dostop z avtobusom Družina Korenovih živi v vasici Drežniške Ravne ob vznožju mogočnega Krna. Na ekološki kmetiji, ki se je od nekdaj drži sloves mojstrov sirarske obrti, redijo govedo, ovce ter avtohtono pasmo drežniških koz. Svoje goste tako radi razvajajo z mlečnimi izdelki, ponujajo mesne dobrote, v času svojega bivanja pa lahko posežete tudi po zelenjavi in začimbah, ki rastejo v domačem vrtu. Kmetija se nahaja v neposredni bližini Triglavskega narodnega parka. Zanimivemu naravnemu okolju dajejo pečat predvsem ljudje, ki tu živijo. Domači vas prepustijo preživljanju umirjenega oddiha lahko pa poskrbijo za atraktivno doživljanje in tudi razumevanje tradicionalnih posebnosti kmetije. V okolici je veliko možnosti za krajše sprehode, daljše planinske ali celo alpinistične ture. K obisku vabi reka Nadiža z urejenimi kopališči, nepozaben je adrenalinski spust po Soči. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji jahanja, kolesarstva ali jadralnega padalstva. Ostaline prve svetovne vojne in znamenite soške fronte si lahko ogledate v Kobariškem muzeju še zanimivejše pa so rekonstruirane frontne linije v muzejih na prostem… Dostop do kmetije: V Kobaridu se zapeljete preko Napoleonovega mosta, čez reko Sočo, nato zavijete levo proti Drežnici. V Drežnici zavijete na križišču levo proti Drežniškim Ravnam. Na razcepu v Drežniških Ravnah zavijete desno (tu je že prvi smerokaz, ki vas bo pripeljal do kmetije).

Nadmorska višina: 450 m Velikost kmetije: 21 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. (po dogovoru) Sobe: 4/2 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Dobrodošli v prijetno domače vzdušje naše več kot 200 let stare domačije sredi starožitnega Dolenjskega sveta. Spomeniško varovan lepo ohranjen kompleks kmetijskih poslopij stoji na tleh enega najpomembnejših evropskih arheoloških najdišč iz železne dobe – skoraj 3000 let starega “virskega mesta”. Izvir, ki je dal naši vasi ime, pa je pred več kot 200 leti svetu prvi razkril eno najbolj skrivnostnih podzemnih bitij –človeško ribico (Proteus anguinus). Na naši domačiji lahko uživate ob domači ponudbi hrane in pijače, v našem »kevdru« okušate dobrote z naše in okoliških kmetij, prenočite v sobah s pridihom pravega podeželskega okolja, si vodeno ogledate domačijo in njeno etnološko zbirko z naslovom »Tako sta živela babica in dedek«, se pomerite na teniškem igrišču, najmlajši spoznavajo živali in se igrajo na igralih, organizirate poslovne dogodke ali se ustavite na vaši poti z avtodomom in prenočite na dvorišču. Lahko se pa le sprostite in nekoliko odmaknete od sveta, ki v današnjem času vse preveč hiti.

MESTNI HILL FARM STAY -posestvo se nahaja 3km iz centra mesta Ptuj. V samem središču z Vilo, opremljeno s pohištvom iz 19. stoletja ter vzrejo posebne vrste prašičev -Mangalica. Bivanje v Vili Mestni Hill je urejeno v 1-Deluxe troposteljni sobi, 2-dvoposteljnih in 1-enoposteljni sobi. Možen je tudi najem celotne vile, za 8 oseb. V vili je tudi kuhinja na uporabo vsem gostom ter skupne kopalnice (tuš, kad). Vse sobe ponujajo panoramski pogled na okolico ter njeno posestvo.

Na začetku vasi Lom pod Storžičem, stran od cestnega vrveža, leži turistična kmetija Štorman, ki ima prečudovit razgled na okoliške hribe. Kmetija nudi nastanitev v apartmajih in sobah, ter ima na voljo večji sodobno opremljen prostor za akitvno skupinsko delo. Možna je tudi uporaba finske ali bio savne. Kmetija z okolico omogoča aktivno preživljanje časa in je dobro izhodišče za dnevne izlete po Gorenjski in Sloveniji. Okoliški gozdovi in hribi v poletnem času omogočajo aktivno gorsko kolesarjenje, pohodništvo in gobarjenje med tem ko je pozimi možna odlična turna smuka, smučarsko pohodništvo in sankanje. Aktivni prosti plezalci se lahko preizkusijo v urejenih plezalnih stenah v Dolžanovi soteski ali pa v stenah okoliških vrhov. Bližnje mesto Tržič je poznano predvsem po izdelavi usnja in obutve in je izhodišče za vstop v 3 čudovite doline. Podljubeljska dolina v smeri proti prelazu Ljubelj, je znana po Bornovih poteh in rudnikih živega srebra, Jelendolska dolina poznana po fosilih svetovno znane Dolžanove soteske in Lomska dolina poznana po predelavi lesa.

Nadmorska višina:: 306 m Velikost kmetije: 72 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 4/1, 9/2 Apartmaji: 2/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Ker Cerkljansko ni Prekmurje, se pri Želinčevih največkrat ustavijo kolesarji, ki jim je izziv vožnja s kolesom po hribih in dolinah. Ponavadi kolesarijo s svojimi kolesi, a če jih nimajo, si jih lahko sposodijo na turistični kmetiji (prav tako čelado, otroški sedež, set za popravilo). Tam jih pričaka tudi praktičen zemljevid z vrisanimi šestimi kolesarskimi potmi. Tisti, ki se odločijo za zahtevnejše poti in s tem za premagovanje večjih višinskih razlik, so nagrajeni z nepozabnimi razgledi, slikovita pa je tudi lažja pot, ki vodi ob reki Idrijci proti Idriji. Reka je priljubljena tudi pri ribičih, za kopanje pa je primernejši bazen ob hiši. Kmetija leži ob glavni cesti Idrija - Tolmin, ob sotočju rek Cerknice in Idrijce in je članica evropske mreže hiše s tradicijo. V svoji ponudbi ima – poleg domače hrane, pri čemer so vedno na voljo značilni idrijski žlikrofi - zdravilno terapijo s čebeljim zrakom in drugimi čebeljimi pridelki. Od kmetije poti vodijo na Porezen, Blegoš, na Tolminsko in Razor planino. Če ste naklonjeni zimskim aktivnostim pa je v bližini smučarsko središče Cerkno.

Nadmorska višina: 700 m Velikost kmetije: 25 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31. 12. Apartmaji: 2/4 Število sedežev: 25 V naročju tolminskih hribov leži vasica Čadrg in manj kot tri desetnije prebivalcev živi v tem delu Triglavskega narodnega parka, 700 metrov nad morjem. Zaljubljeni so v ta kos zemlje pod hribi, ki so ga obdelovali že njihovi predniki. Bončinovi s kmetije Pri Lovrču se na devetindvajsetih hektarjih travnikov in pašnikov ukvarjajo z ekološko živinorejo in skrbijo za to, da se pašniki ne zaraščajo. Njihova glavna dejavnost je prireja kravjega mleka, ki ga v vaški sirarni predelajo v znani avtohtoni sir Tolminc in albuminsko skuto. Svoje izdelke tržijo pod blagovno znamko za ekološko pridelano hrano Biodar. Čeprav jim živinoreja in sirarstvo nalagata obilico dela, si z veseljem utrgajo nekaj časa tudi za turiste, ki jih pot prinese v vasico. Uredili so dva apartmaja, gostom pa po predhodnem dogovoru postrežejo s kosilom, kakršnega pripravljajo v tolminskih hribih. Na voljo je še sezonska zelenjava, orehi, hruškovo žganje. Gostitelji se ne branijo pomoči pri delu, gostom pa svetujejo pot na planino Razor, k obisku izvira Tolminke in tolminskih korit, na Javorco, v Kobarid in po gorskih kolesarskih poteh.

V srcu Krasa, kjer se celinski svet preveša v sredozemski, kjer v silni, a blagodejni burji šelesti živordeči ruj in zori slastni pršut, kjer se po goščavah bohoti snežno bela pesniška polževka - podresnica in se toplemu soncu nastavlja kraljeva teranova trta, kjer so pridni ljudje v stoletjih nenehnega boja z naravo krčili kamniti svet in širili površino plodne rdeče prsti, leži vas Skopo, čez 900 let stara naselbina s številnimi kraškimi znamenitostmi. Našo domačijo boste zlahka našli v samem središču vasi. Mogočno poslopje priča o tem, da so pri Živcovih vselej živeli kremeniti, vztrajni in na zemljo prikovani ljudje, zapisani kmetovanju, vinogradništvu in tudi gostinstvu. Tej tradiciji se niso izneverili, kajti tako je ostalo do danes. Pred skoraj tridesetimi leti sva se gospodar Bojan in žena Boža spoprijela z obnovo domačije. Kakor je rasla najina družina, tako so se vedno bolj poznali sadovi trdega dela. Skupaj s sinom Andrejem in hčerko Majo ter z marsikaterim dobrim prijateljem nama je - vsaj meniva tako - tudi uspelo. Med obnavljanjem kmetije smo pridno obnavljali tudi vinograde - teh je sedaj 1,4 ha - tako da naša kmetija poleg več kot 200 let stare kleti in drugih hišnih znamenitostih slovi tudi po raznovrstnih domačih vinih, a izpod pridnih rok gospodinje Bože pride na mizo tudi kaj za pod zob. Poleg tega našim gostom nudimo še prenočišča v treh lično opremljenih apartmajih. Vsak zase je lahko bivalna enota s svojim ločenim vhodom z "ganka", s kopalnico in wc-jem, dnevno sobo s tv-jem in spalnico. Največji apartma premore dve ločeni spalnici, kuhinjo z jedilnico, v kateri si lahko gostje tudi kaj sami pripravijo, na željo pa jim s kakšno domačo dobroto postrežemo tudi mi. V treh apartmajih je na voljo 12 osnovnih ležišč in 7 dodatnih ležišč.

Jezersko, ki leži v široki dolini med skalnatimi Kamniškimi planinami in gozdnatimi Karavankami je znano kot gorsko klimatsko letovišče. Odlikuje se po blagem alpskem zraku, čistem in bogatim z ozonom. Bio kmetija Makek leži v samotni in sončni legi pod mogočnim ostenjem Makekove Kočne. Ima bogato tradicijo v turizmu, saj je prve goste sprejela že davnega leta 1907. Omogočajo vam nastanitev v standardno ali razkošneje opremljenih sobah s prečudovitim razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe. Podkrepljeni z dobrotami kmečke kuhinje, se lahko podate na potep po neokrnjeni gorski okolici ter si z obiskom znamenite doline, Planšarskega jezera, Ovčje ali Češke koče ter Čedce – najvišjega slovenskega slapa, napravite nepozaben dan.

Apartma Žvan v majhni vasi Bitnje v bližini Bohinjske Bistrice je blizu smučišča Kobla in Vodnega parka Bohinj. Naša hiša se nahaja tik pod plezališčem in blizu Save Bohinjke in Ajdovskega gradca ter nove kolesarske poti, ki vodi do Stare Fužine in Bohinjskega jezera. Apartma je nov in je primeren za družine z otroki, goste z domačimi živalmi in ribiče.

Turistična kmetija s počitniškimi stanovanji leži v mirnem delu vasi. Za hišo so prostrana polja in travniki. V bližini teče reka Sava Bohinjka. Priporočamo jo vsem ljubiteljem domačih živali.

Nadmorska višina: 220 m Velikost kmetije: 10 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. po predhodnem dogovoru Apartmaji: 1/1, 6/2, 1/4 Število sedežev: 30 Domačijo Novak boste našli v Sadinji vasi pri Dvoru, na griču nad reko Krko. V prelepem naravnem okolju boste uživali v hrani, pripravljeni na edinstven način. Po želji jo boste lahko pospremili z vini, ki jih v kleti vašega domačina Borisa Novaka nikoli ne zmanjka. Gostiteljica Miriam je odlična poznavalka divjih rastlin, s katerimi rada obogati kulinarične dobrote iz domače kuhinje. Svoje kuhinjske mojstrovine skrbno prilagaja letnim časom. Na mizi obiskovalcev se tako lahko znajde zavitek iz črnih trobent, ki ga odlično dopolnjuje podlaga iz olivnega olja ter travniških zeli. Tudi vino, ki ga postrežejo ob jedeh, je vedno premišljeno izbrano; z zavestjo, da mora oplemeniti okus ponujene hrane. Na Domačiji Novak lahko tudi prespite. Na voljo je kar nekaj lepo opremljenih sob, v katerih boste brezskrbno prespali po odlični večerji. Če pa ostanete dlje časa, si morate privoščiti kopanje v Dolenjskih toplicah, veslanje ali ribarjenje v bližnji Krki, izlet do Otočca, Kočevskega Roga, ali pa zgolj pohajkovanje po okoliških gričih in gozdovih. Tudi otroci bodo našli svojo zabavo. Ponoči lahko spijo na seniku bližnjega kozolca, se podijo po okoliških travnikih, odigrajo partijo namiznega tenisa...

Nadmorska višina: 650 m Velikost kmetije: 72 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. (po predhodni najavi) Sobe: 6/2, Število sedežev: 30 Možen dostop z avtobusom, hišni ljubljenčki dobrodošli Turistična kmetija Ambrož Gregorc leži v Solčavi, v Zgornjesavinjski dolini. Tam, kjer je nekoč stala stara kmečka hiša, je danes moderno stanovanjsko poslopje, ki nudi dom kar petim družinskim članom in od leta 2002 prijazno sprejema obiskovalce iz vseh koncev sveta. Gospodinja Renata je odlična kuharica, ki vseskozi skrbi, da gostje od hiše nikoli ne odidejo žejni ali lačni. Njena kuhinja sledi tradiciji slovenske kuhinje, s poudarkom na lokalnih kulinaričnih posebnostih ter sezonsko obarvanih jedeh. Pomladi se na krožnikih znajdejo regrat in jedi iz čemaža, v poletnih dneh pa sveža zelenjava iz domačega vrta, ki jo spremljajo doma pridelano meso ali postrvi, ljubiteljem vegetarijanske hrane odlično teknejo domači sirovi in ajdovi štruklji, žganci… Na kmetiji se posebno razveselijo družin z otroci, ki se lahko predajajo igram na otroškem igrišču ali pomagajo pri krmi domačih živali, ki jih na kmetiji ne manjka. Ker se kmetija nahaja v samem središču Solčavskega, ob stičišču treh čudovitih alpskih dolin, bi bil greh, če si ne bi nadeli pohodnih čevljev ali se zavihteli na kolo in se podali na odkrivanje lepot Logarske doline ter Robanovega in Matkovega Kota, ki ponujajo številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa prav v vseh letnih časih.

Nadmorska višina: 150 m Velikost kmetije: 14 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 8/2, 2/2+1 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Samo 400 metrov od glavne ceste Novo mesto–Šentjernej, a popolnoma na samem stoji turistična kmetija Šeruga. Oddih na kmetiji priporočajo tistim gostom, ki si želijo stran od vsakdanjega vrveža.Vse, kar ponudijo svojim gostom, je domače, od mesa (domače kokoši pripravijo v krušni peči) do pijače; domače belo ali pa dolenjski cviček sta pridelek iz lastnega vinograda. Poleg kopanja v bližnjih Šmarjeških in Dolenjskih Toplicah so na Otočcu pokrita športna dvorana ter igrišča za tenis na prostem, v bližnji Strugi golf igrišče, nedaleč stran je samostan Pleterje, Kostanjevica, Trška gora, Gorjanci itd. Turistična kmetija je bila leta 2001 sprejeta v evropsko mrežo hiš s tradicijo.

Nadmorska višina: 220 m Velikost kmetije: 7 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/1, 2/2, 1/3, 1/5 Apartmaji: 1/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Med slovenskimi rekami ima Krka najbolj umirjen tok. Velja tudi za reko, v kateri je najvec rib in ob kateri prezimuje veliko vrst vodnih ptic. Tik ob njej, s cudovitim pogledom na grad Žužemberk in na cerkev sv. Mohorja in Fortuna, leži turisticna kmetija Koren. Za vse, ki si želijo miru in aktivnosti na vodi. Po površini resda ne sodi med najvecje, toda doma pridelajo vse, kar ponudijo svojim gostom. Ker so v hlevu tudi ovce in koze, bodo na mizi mlecni izdelki, ki jih drugace nimamo na vsakdanjem jedilniku. Mama Jožica pa je posebej ponosna in priporoca žgance, zelje, matevža, pa štruklje vseh vrst, žlikrofe, prekajene ali na žaru pripravljene postrvi, pecene pišcance, skutne namaze … Pri Korenovih imajo še žganjekuho; starejši gostje še vedo, kako se pripravlja, za mlajše pa je prizor, ko iz kotla v podstavljeno posodo pricurlja žganje, pravo doživetje. Na kmetiji izposojajo kolesa in kanuje, gostje se lahko kopajo v Krki, se sprehajajo ob njej, se odpravijo do njenega izvira (oddaljen je 15 kilometrov) ali pa v reki lovijo ribe; ribolovne dovolilnice lahko kupijo na kmetiji. Poleg potocnih postrvi so v Krki lipani in celo sulci (ni pa nujno, da se pustijo ujeti). Gostitelji lahko popeljejo svoje obiskovalce po okolici s kmeckim vozom. Nedalec stran so samostan Sticna, Jurciceva Muljava, Dolenjske Toplice, gradova Žužemberk in Otocec. Posebno doživetje za goste pa je vsakoletna licitacija krac.

Nadmorska višina: 530 m Velikost kmetije: 24 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2, 1/3 Apartmaji: 1/2-3, 1/4, 1/5 Možen dostop z avtobusom Kmetija leži v prijetni vasici Zasip, le dober kilometer od Bleda. Ob lepem vremenu se od tu vidi POL Gorenjske. Gospodinja goste razvaja z odličnimi jedmi, narejenimi po receptu babic. Vsa hrana je pridelana na kmetiji. Hčerka je učiteljica smučanja in turistična vodnica – rada vam bo pomagala z nasveti o izletih, s sinom se lahko skupaj odpravite v gore, staremu atu pa otroci radi pomagajo pri kmečkih opravilih oziroma krmljenju živali. Na kmetiji si lahko sposodite kolesa, kanu, vso smučarsko in tekaško opremo. Za dodatno sprostitev po planinarjenju ali smučanju imajo finsko savno. Za otroke je urejen vrt z igriščem. Lahko se odločite med nastanitvijo v sobah ali apartmajih.

Do vzpetine, kjer stoji ekološka turistična kmetija Vrbnjak, ne seže avtomobilski vrvež in tudi industrijskih dimnikov ni v bližini. V trikotniku med Ljutomerom, Ptujem in Gornjo Radgono so pogoji za ekološko pridelavo hrane, zato Vrbnjakovi svoje goste poleti razvajajo s svežo, pozimi pa z vloženo domačo zelenjavo, ki jo uspešno tržijo tudi v ekoloških prodajalnah. Domače so seveda tudi mesnine (klobase, salame, meso iz tünke), mlečni izdelki, kruh iz krušne peči ter kvasenice, postržjače in drugo krušno pecivo (po naročilu). V apartmaje, ki so bili zasnovani v značilni kmečki arhitekturi, si je moč odnesti še domače vino, sokove, čaje ter različne žganjice. Kmetijo obiskujejo ljubitelji konj, saj imajo konje, na katere lahko sedejo najmlajši obiskovalci, in takšne, s katerimi se je mogoče podati na teren po bližnjih travnikih in gozdovih. Konjem delajo družbo še druge domače živali, ki so magnet za otroke. Njim je namenjeno še otroško igrišče, starši pa gredo do bližnjih Bioterm v Mali Nedelji ali Term Banovci, lahko pa se podajo na pohodniške ali kolesarske poti, speljane po okolici.

Hiša stoji na zahodnem obrobju vasi. Nudimo vam sobe in apartmaje s SAT TV in zajtrki. Hišo obdaja velik vrt, z balkonov je razgled na Triglav in spodnje bohinjske gore. Do jezera je 10 minut hoje.


Naša hiša stoji na koncu prelepe vasi. Našim gostom nudimo zajtrk, velik vrt z žarom, sobe z balkonom, od koder seže pogled na venec Spodnjih bohinjskih gora, Senožeta in Studor.

Pri "Agotniku" je domačna kmetija na robu vasi z lepim vrtom in senčno uto z grilom. Kmetija je 1,5 km oddaljena od jezera. Nudimo vam zasebne sobe z balkoni in SAT TV ter bogate kmečke zajtrke v dnevnem prostoru. Hiša je dobro izhodišče za sprehode in izlete v gore.

V prijetni kmečki hiši, kjer vas bodo sprejeli prijazni ljudje, so vam na voljo lepo opremljeni apartmaji in sobe. Hiša je odlično izhodišče za sprehode,športne aktivnosti in izlete. Gostom nudimo tudi zajtrke.

Nadmorska višina: 680 m Velikost kmetije: 68 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 5/2, 3/3, 1/4, 1/5 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Ko si človek zaželi miru in tišine, ko se mu zahoče, da bi bil sam z naravo, tedaj je Robanov Kot nalašč za to. Povsem na samem v dolini tega krajinskega parka, s čudovitim pogledom na Savinjske Alpe, stoji kmetija Govc - Vršnik. Vsi člani vam bodo radi postregli z okusnimi domačimi jedmi , ki jih pridelajo in pripravljajo na kmetiji s pomočjo mame Nine, po njenih receptih, že več desetletij: solčavsko juho sirnico, žganci, domačimi klobasami, kolinami, skutnimi štruklji, mesnimi in zelenjavnimi žlikrofi, skuto, kislim mlekom in lastnimi suhomesnatimi izdelki. Gostje imajo tukaj dobro izhodišče za sprehode in planinarjenje: Robanov Kot, Logarska dolina, Potočka zijalka, Snežna jama, Ojstrica,… Po vrnitvi s sprehodov vas vabijo v sobo za sprostitev mišic in duha (savne in masažni bazeni).

Hiša se nahaja na začetku Srednje vasi, pod cerkvijo sv. Martina. Pred hišo je vrt z vaškim koritom. V oddaljenosti 500 m je v zimskem času možno dnevno in nočno smučanje, jahanje islandskih konjev pa celo leto.


Nadmorska višina: 350 m Velikost kmetije: 50 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartmaji: 1/2,3/4, 1/6 Število sedežev: 60 Zgodba Posestva Trnulja je vzorčna pripoved o zeleni in ekološki Sloveniji. Njena kmetijska in turistična dejavnost sta v celoti ekološki. Vsi proizvodi na posestvu so ekološko certificirani, nastanitvene zmogljivosti so izključno iz naravnih materialov po vzoru lokalnih gradenj iz preteklosti s pridihom sodobnosti. Trnulja je edini član največje verige ekoloških hotelov na svetu Die Biohotels v Sloveniji. Obiskovalci uživajo v osebni komunikaciji z gostiteljema, v ponudbi doma pridelane hrane, številnih aktivnostih, možnostih izposoje električnih koles in avtomobilov ter v neokrnjeni naravi Krajinskega parka Ljubljansko barje na robu slovenske prestolnice. Na posestvu so na voljo: nastanitev v trajnostno grajenih in opremljenih apartmajih, restavracija, ki jo vodi eden najbolj priznanih slovenskih kuharskih mojstrov Slavko Adamlje in ponuja ekološke jedi in pijačo slovenskega izvora, ter prodajalna ekoloških pridelkov. Na kmetiji lahko kupite (odvisno od sezone) konopljino, orehovo, sojino, bučno olje in olje oljne ogrščice, orehov in konopljin namaz, mlete orehe brez maščobe, ajdovo, tritikalino, pšenično enotno, ječmenovo in sojino moko, koruzni zdrob, moko in puding, konopljino pogačo, orehove in konopljine rogljičke ter suhomesnate izdelke. Na Trnulji ponujajo tudi voden ogled kmetije, prikaz hladnega stiskanja olja z degustacijo, vožnjo z električno kočijo, najem električnih koles in vozil in druge aktivnosti po dogovoru. Mogoč je tudi najem prostora za poslovne sestanke in seminarje ali zasebne dogodke za skupine (20 oseb ali več).

Nadmorska višina: 600 m Velikost kmetije: 115 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 1/1, 5/2, 1/3 Možen dostop z avtobusom Goposdarsko poslopje in stavbo kmetije Bevšek krasijo freske in stoletno kužno znamenje, ob novejši mali hidroelektrarni stoji obnovljena stara lesena žaga z mlinom. Prepletanje starega z novim je torej zanimivost te turistične kmetije. Ponudijo tako rekoč vse, posebnosti pa so domač zgornjesavinjski želodec, salame, skuta in skutni štruklji, žlikrofi, jabolčni in sirovi zavitki. Ponudba Logarske doline je pestra. Nešteto je sprehajalnih poti in možnosti za vzpone tudi na dvatisočake, tu so jame, je reka Savinja, kolesarske poti, igrišča za tenis, trim steze, šmučišča in številne prireditve.

Nadmorska višina: 180 m Velikost kmetije: 3,5 hektara Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. (ponedeljek - zaprto) sobe: 4/2, 3/3 Možen dostop z avtobusom Pihlarjeva domačija Stari hrast leži ob Jeruzalemski vinsko turistični cesti, le slab lučaj stran od magistralne ceste Ljutomer – Ormož. Presenečeni boste nad izjemno zanimivo zasnovano kulinarično ponudbo, spojem prvin tradicionalne prleške kuhinje in sodobnih kulinaričnih znanj na katero so gostitelji zelo ponosni. K vsem jedem postrežejo skrbno izbrana buteljčna vina. Na novo je vinska klet z vinoteko, kjer izvajajo degustacije lastnih izbranih vin. Gostitelji vas z veseljem povabijo na trgatev, ki jo v novembrskih mesecih okrona martinovanje, zadnji mesec v letu pa je namenjen organizaciji silvestrovanja. Lahko obiščete rojstno hišo jezikoslovca Frana Miklošiča, si ogledate Ljutomer ali se okopate v bližnjih Banovcih ali Biotermah. Nostalgični romantiki ne smete izpustiti obiska Mlina na Muri in Bukovniškega jezera in pozimi obiska domače savne. Pihlarjevi vam ugodno ponujajo pet dnevne oziroma sedem dnevne pakete.

Nadmorska višina: 430 m Velikost kmetije: 16 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Apartmaji: 2/2+1, 2/4+2 Možen dostop z avtobusom Apartmaje boste našli v Srednji vasi pri Kamniku, ki leži v Tuhinjski dolini. Če ste se odločili preživeti počitnice stran od mestnega hrupa, potem je počitnikovanje na domačiji Pr' Ostan'k več kot pravilna odločitev. Za prehrano gostje poskrbijo sami, pri gostiteljih pa lahko kupite domače pridelke, kot so: mleko, krompir, jajca, marmelade… Tudi trgovina je v neposredni bližini. Apartmaji so primerni za družine z otroci, kot tudi za ostale. Otroci se lahko zbližajo s kužem Tačkom, mačkom Črtom, zajklo Lili ali se seznanijo z živalmi v hlevu, kmečkimi opravili… Okolica je primerna za kolesarjenje, sprehode po označenih pohodnih poteh po okoliških hribih, nabiranje gozdnih sadežev…Le dobra dva kilometra so apartmaji oddaljeni od Eko Term Snovik. K obisku vabi privlačno srednjeveško mesto Kamnik. Blizu je zdravilni gaj v Tunjicah pri Kamniku, prav tako tudi park Arboretum v Volčjem potoku. Ljubitelji gora jo lahko uberete na Menino planino, ali še bolje poznano Veliko planino. Za zimsko smuko lahko izberete smučišče Krvavec…

V zaledju Kopra in v osrčju slovenske Istre je majhna istrska vas Puče, kjer se nahaja naša kmetija. Vas je značilna po strnjenem naselju, prijaznih vaščanih, vodnih izvirih in po zelo znani ˝PUČARSKI FJERI˝. Vas ima avtobusno obračališče, veliko pešpoti, kolesarskih stez, cerkvico svete Karmelske matere božje. Še nedolgo nazaj je v vasi živel zadnji Istrski BOŠKARIN. Turistična kmetija Tonin se nahaja na koncu vasi z ustreznim dvoriščem, murvami in mandljem. Poleti vam lahko postrežemo tudi na terasi za hišo (sprejmemo do 60 ljudi), kjer pogled seže na vrt, oljčni nasad in ograde z domačimi živalmi ter bližnje in daljne vasi Istre, precej tudi na Hrvaško stran.

Nadmorska višina: 290 m Velikost kmetije: 25 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Apartmaji: 3/4 Ali ste naveličani mestnega hrupa in slabega zraka? Če ste odgovorili pritrdilno, bi bil to pravi kraj za vas in vaše najbližje. Apartmajsko hišo Rajšp najdete v osrčju Slovenskih goric, kjer sonce hitro vzide. Na mirni lokaciji med polji in ob gozdu stoji hiša v kateri so trije nadstandardno opremljeni apartmaji in so poimenovani glede na njihovo lego: Sončni vzhod, Sončni zahod in Sonce. V njih lahko bivate, si skuhate po svojih željah in v miru brez naglice in stresa preživite dopust. Na kmetiji, ki je oddaljena za kratek sprehod pa se lahko oskrbite z domačimi izdelki (mleko, kruh, olje, jajca, marmelada,...). Po želji si lahko ogledate tudi opravila na kmetiji. Okolica je primerna za ležerne sprehode, nordijsko hojo, kolesarjenje, ribolov, itd. V bližini se lahko sprostite v zdraviliščih in termah, pozimi pa obiščete Mariborsko Pohorje. Ponudbo apartmajske hiše zanimivo dopolnjuje obnovljen starejši objekt s krušno pečjo, teraso in sobico, ki je namenjena druženju in je primerna, če se odločite za najem apartmajev skupaj s prijatelji. Ob hiši je tudi vodnjak, značilen za pokrajino Slovenskih goric, iz katerega lahko, predvsem v toplejšem obdobju leta, sami zajemate vodo in se z njo odžejate ali si v vročem poletnem jutru osvežite obraz.

Nadmorska višina: 780 m Velikost kmetije: 160 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 5/2, 1/3 Apartmaji: 1/2 (studio), 1/2, 1/4 Možen dostop z avtobusom Lega kmetije v središču Krajinskega parka Logarska dolina omogoča izjemno izhodiščno točko za planinarjenje po okoliških gorah, pohodništvo, tek in kolesarjenje po dolini. Info-center je oddaljen 500 m Kmetija ima ekološki status s ponudbo doma ali na bližnjih kmetijah pridelanih produktov. Samopostrežni zajtrki so obilni in prilagojeni željam gostov. Možnost glavnih obrokov je v treh bližnjih gostinskih objektih, od katerih je Kmečka hiša Ojstrica oddaljena samo 100 m. Namestitev za 21 oseb - brez pomožnik ležišč, je urejena v dveh objektih. Šest sob in trije apartmaji imajo balkone ali terase, kopalnice, TV sprejemnike in Wi-Fi omrežje. Za druženje so gostom na razpolago trije skupni prostori. Prav posebno doživetje predstavlja spanje na seniku, v katerem je urejen tudi piknik prostor .

Notranji ambient gostišča nam danes priča o nekdanji kovaški dejavnosti, s katero se je nekoč ukvarjal njen lastnik in po katerem je kmetija dobila tudi svoje ime. Poleg individualnih gostov ali manjših zaključenih družb, lahko lokal sprejme tudi večje skupine, ki praznujejo obletnice, poroke, rojstne dneve in drugo. V notranjem delu gostišča je prostora za 80 gostov in prav toliko tudi zunaj, na urejenem vrtu okoli roštilja. Kmetija pa se lahko pohvali ne samo s čudovito okolico, temveč tudi s kulinaričnimi dobrotami iz divjačinskega mesa in pestrim jedilnikom drugih dobrot iz domače kuhinje. Gostinska ponudba vključuje tudi idilično urejena prenočišča, ki štejejo skupaj pet sob s kopalnicami.

Nadmorska višina: 560 m Velikost kmetije: 20 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2, 1/4 Apartmaji: 1/4 Št. sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Kmetija leži v majhni vasici Bašelj, pod 2132m visokim Storžičem in je odlično izhodišče za odkrivanje lepot Slovenije. Gostje lahko bivate v sodobno opremljenih sobah ali se odločite za najem apartmaja z dvema ločenima spalnicama in izhodom na teraso. Postregli vam bomo z domačo hrano, kot so sušene mesnine, sveži mladi sir in zelenjava z našega vrta. Nudimo tudi pogostitve za predhodno naročene skupine do 45 oseb. Na kmetiji si lahko sposodite kolesa in igrate tenis na lastnem igrišču. Iz vasi Bašelj je odlično izhodišče za vzpone na okoliške gore. Lahko pa vas popeljemo s kombijem na izlet. V zimskem času k obisku vabi 10 km oddaljeno smučišče Krvavec.

V naši kmečki hiši so Vam na voljo apartmaji in sobe z balkonom, s katerega je čudovit pogled na gore. Smo blizu Planšarskega muzeja, od jezera pa nas loči 900 m. Po želji Vas popeljemo v dolino Voje do naše planinske hišice s črno kuhinjo in domačo hrano.

Naša hiša stoji na koncu prelepe vasi. Našim gostom nudimo zajtrk, velik vrt z žarom, sobe z balkonom, od koder seže pogled na venec spodnjih bohinjskih gora, Senožeta in Studor.

Mirela in Adrijana Peresin si turistično kmetijo – njihova leži na skrajnem zahodnem delu Brd, tik ob meji z Italijo - specializirano za zdravo življenje, predstavljata kot kmetijo, na kateri gosta pričaka čisto okolje in zdrava, doma pridelana hrana. Takšna je njihova kmetija Breg: »Naberemo in skuhamo,« pravita. In ker se je zdravo tudi gibati, so še kmetija, prijazna kolesarjem. Izposojajo kolesa, imajo kolesarnico, povezani so s popravljalnico koles, znajo svetovati, po katerih poteh se zapeljati – tako na slovenski kot na italijanski strani Brd, tako po ravnini z rekreativnimi kot po vzpetinah z gorskimi kolesi. »Nekateri se zapeljejo v Čedad na kavo, drugi ubirajo poti po Matajurju in Koradi.« Kuhalnico vrtita v tipični kmečki hiši, kjer je v spodnjem delu manjši prostor z ognjiščem, zgoraj pa velika soba z zastekljeno teraso in razgledom po briški pokrajini. Jedi, ki jih pripravljata, temeljijo na starih receptih tipične briške in furlanske kuhinje – z veliko zelišči. Posebnost so ješprenove jedi z zelenjavo, sezonske mineštre, frtalje, furlanski friko, nonin toč s pršutom in belo polento, sezonske češnjeve, kostanjeve in bučne jedi. Z letošnjo poletno sezono pa začneta tudi vsestransko uporabljati sivko iz lastnega nasada.

Nadmorska višina: 200 m Velikost kmetije: 15 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. (po predhodnem dogovoru) Sobe: 6/2, Število sedežev: 25 Leži ob vinski cesti, možen dostop z avtobusom, dobrodošli hišni ljubljenčki: samo pes Klet penin družine Istenič in vilo Istenič boste našli v Stari vasi na Bizeljskem, tik ob hrvaški meji, idilično umeščeno med griče, na katerih se sončijo vinogradi. Isteničevi so bili prvi privatni proizvajalci penin po klasični metodi še v času bivše Jugoslavije. Pozneje so Isteničevi to dejavnost razvili tudi v uspešno obliko vinskega turizma, ki jo negujejo še danes. Pri Isteničevih veliko pozornost namenjajo kulturi pitja penin, ki jo gostom predstavijo tako skozi besedo kot tudi degustacijo. Svojim gostom postrežejo tudi odlična vina, katerim se prilegajo domači hladni narezki, po dogovoru pa pripravijo tudi tople jedi, v katerih je čutiti pridih bizeljske kulinarične tradicije. Ker so Isteničevi ob pomoči vrhunskih kulinaričnih strokovnjakov penine in vina povezali tudi z gastronomijo, je lasten balzamičen kis nekakšno logično nadaljevanje iskanja in hkrati uveljavljanja celostne verige pridelkov, ki zaokrožajo njihovo vinogradniško in turistično ponudbo. Gostje pri Isteničevih bivajo v 6 vrhunsko opremljenih sobah. S kolesom, peš ali z avtom se lahko odpravijo na bizeljski grad, obiščejo Slomškov muzej ali se prepustijo termalnemu razvajanju v Termah Čatež, Rogaški Slatini ali Termah Olimia.

Nadmorska višina: 320 m Velikost kmetije: 4,5 hektara Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 3/2+1, 1/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Sredi razgibane narave, le 3 km od Ljutomera, med samimi vinogradi, stoji turistična kmetija Jureš. V hiši, zgrajeni v rustikalnem stilu leta 1939, vas bodo razvajali s prleško hrano, doma pridelano zelenjavo, marmeladami in sokovi. Na kmetiji k jedem postrežejo izbrana, doma pridelana vina žlahtnih sort. Gospodar goste z veseljem povabi na degustacijo v staro vinsko klet. Počitnice na kmetiji Jureš so primerne tako za ljudi, ki radi aktivno preživljajo počitnice, kot tudi za tiste, ki sta jim najpomembnejša mir in stik z naravo. Odlično je poskrbljeno tudi za družine z otroki, saj je na kmetiji lepo urejeno igrišče za otroke. V jeseni se lahko gostje pridružijo trgatvi, novembra je čas za martinovanje, veseli december vabi na silvestrovanje. Poleti pa je najlepše posedeti na terasi in se prepustiti užitkom, ki jih prinaša opazovnje sončnega zahoda. K obisku vabijo Jeruzalem, stari mlin na Muri, oljarna, Otok ljubezni na reki Muri, ki je tudi odlična točka za plovbo z brodom, Ivanov izvir v Razkrižju. Ljubitelji termali radosti lahko zavijejo v Banovce, Radence, Lendavo,Terme 3000 ali obiščejo Bio terme Mala Nedelja. Možnost uporabe interneta v vseh prostorih brezplačno.

Nadmorska višina: 200 m velikost kmetije: 11 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31. 12. sobe: 8/2 apartmaji:1/2, 1/4, 1/6 Možnosti: dostop z avtobusom Restavracija: 30 sedežev Letni vrt: 30 sedežev Lebanovi imajo hišo prav na koncu vasi Prapretno, kjer lahko v miru sedete na travo in opazujete, kako sonce zaide za gore. K Lebanovim pridejo gostje, ki imajo radi naravo in aktiven oddih v njej. Na kmetiji oddajajo dve počitniški stanovanji, gostje pa sami poskrbijo za prehrano. Do planine Razor je krepka ura hoda, do Tolminskih korit so le trije kilometri, do tolminskega gradu še nekaj sto metrov manj. V avto je treba sesti, če si zaželite videti slap Kozjak ali muzej v Kobaridu, prav tako, če želite do Soče, kjer vam organizirajo raftanje ali vožnjo s kajakom.

V osrčju Triglavsega narodnega parka vam je na voljo apartma ter sobe s kopalnicami. Poleg sob je kuhinja, kjer vam po želji postrežemo zajtrk, ali pa si hrano pripravite sami. Poleg hiše je urejen vrt z uto, v bližini pa trgovina in domača gostilna. Hiša je od jezera oddaljena 500 m.

Toplina panonskega sonca in mehkoba kozjanskih gričev sta nam poklonila sadove neokrnjene narave. Na posestvu HERBALIJA, ki se nahaja na območju Kozjanskega regijskega parka, se jih trudimo tudi ohranjati. Naša zelišča, začimbnice, povrtnina in sadje so skrbno pridelani na tradicionalni način, s čimer se ohranja polnost njihovih vonjev, okusov in zdravilnih učinkovin. Ker želimo, da se darovom narave prepustite dlje časa, vam nudimo nastanitev v prijetnem podeželskem apartmaju s sončno izbo, kjer se lahko razvajate ob toplini panonskega sonca in aromaterapijo finske savne. Prijetno pa se lahko sprehodite tudi po refleksoterapevtski poti našega zeliščnega vrta, povonjate zelišča ali pa sproščeno poležavate in prisluškujete ptičjemu žvrgolenju.

Nadmorska višina: 610 m Velikost kmetije: 15 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Družinske sobe z manjšo kuhinjo: 1/2 +2, 2/2+1 Apartmaji: 1/2 +2, 1/3 +2 Število sedežev: 20 Možen dostop z avtobusom Kmetija se nahaja v osrčju Triglavskega narodnega parka, v dolini Trente. Locirana je na koncu neprometne ceste, blizu gozda in reke Soče. V hiši so družinske sobe z manjšimi kuhinjami, na dvorišču pa še dve samostojni hiški, igrala za otroke, športni rekviziti in zelenjavni vrt. Zajtrki in večerje so posebnost njihove ponudbe: domač kruh, žemljice, suhomesni izdelki iz ovčjega in svinjskega mesa pridelanega na kmetiji ter mesa divjadi, zaseka, sir, skuta s čompami (trentarskim krompirjem), domače pecivo, zelenjavo in sadje postrežejo v izbi, kjer sta za goste urejeni manjša knjižnica in igralni kotiček za otroke. Mlajši člani družine - Matevž, Jakob, Gregor ter najmanjša Maruša z veseljem predstavijo čare življenja na gorski kmetiji, kjer imajo svoj prostor osliček Jaki, kobila Pika, ovce z jagenjčki, prašiči, kokoši, piščanci, kuža Medo in muce . Kot dobri poznavalci parka in doline so Pretnerjevi neizmeren vir informacij potrebnih za potepanje po lepotah, ki jih okolica nudi in so na dosegu roke. Blizu je tudi Informacijsko središče Triglavskega narodnega parka, izvir Soče, Soška pot, korita reke Mlinarice in v neposredni bližini prelep potok Beladovec. Dolg je tudi seznam kulturno-zgodovinskih znamenitosti v bližini.

Kmetija leži na 800 m nadmorske višine, na samotnem kraju. Pretežno se ukvarjamo z ovčerejo. Konec leta 2011 je bila končana gradnja treh apartmajev, ki imajo že uporabno dovoljenje in so pripravljeni za sprejem gostov. V stavbi se nahaja soba za druženje gostov (klubska soba), kjer imajo gostje med drugim možnost tudi zajtrkovati, se družiti, zabavati… Nudimo predvsem mir, ogled kmetije, sprehajalne poti okrog kmetije, pohodništvo, izposoja koles, piknik prostori…

Domačija leži na samem, sredi Sorškega polja v naselju Meja pri Kranju. Od Ljubljanske magistralne ceste, ki povezuje Kranj in Medvode, smo oddaljeni le 200m. Na voljo imamo eno dvoposteljno in dve triposteljni sobi s kopalnicami. V zasebnem okolju nudimo nočitev z zajtrkom ali brez. Gostje, ki se odločijo za nastanitev z zajtrkom, si lahko na vrtu sami naberejo pridelke. Ob doživetju pristnega stika z naravo hrana vsekakor še bolj tekne. Nudimo izdelke domače obrti, okvirje, čipke in druge izdelke iz programa Doma. Izberete lahko izdelke, ki bodo vam ali vašim bližnjim v lep, trajen spomin. Poleg tega nudimo nastanitev, prostor za prireditve, sejme, razstave, družinske piknike… V našem okolju je veliko možnosti za različne aktivnosti: kolesarjenje, rolanje, tek na smučeh, sprehodi v naravi, opazovanje divjadi in podobno. Še posebej je zanimiva vožnja s kanujem po soteski Zarica, ki jo pozna le malo ljudi. Soteska Zarica je najlepši kanjon v Sloveniji, ki ga je izdolbla reka Sava. Ponekod so navpične stene visoke tudi do 20m. Z nastankom jezera so bile zalite s 5 do 11m visoko vodo, zato sedaj niso vidne v celoti.

Jutra na Domačiji Pr' Gavedarjo v Podkorenu pri Kranjski Gori so bila vedno nekaj posebnega – tradicionalno opremljena soba obsijana z jutranjo svetlobo, pogled na Vitranc in starodavne zgodbe. Vse to smo ohranili tudi pri prenovi domačije, saj smo staro obnovili, dodali moderne dodatke za udobje in nadgradili z edinstvenimi koncepti, ki povezujejo zgodbe prebivalcev domačije z novimi, ki nastajajo in bodo še nastajale skupaj z vami. Pri prenovi smo z izbranimi tehnološkimi rešitvami in energetsko učinkovitostjo namenili posebno pozornost tudi varovanju našega okolja z mislimi na vaše udobje. Sobe na Domačiji Pr' Gavedarjo so edinstvene, saj so del zaščitene kulturne dediščine in opremljene z opremo, pri kateri smo dali poudarek predvsem na njen ekološki vidik: pohištvo je zaščiteno z uporabo naravnih sredstev, ležišča in prevleke so iz 100 % naravnih materialov, podoba pa je dopolnjena z dovršeno oblikovanim unikatnim tekstilom iz bombaža z ekološkim certifikatom. Našim gostom poleg bivanja v sobah, ki pripovedujejo zgodbe njihovih nekdanjih prebivalcev in pričarajo enkratno srečanje dobre stare domačnosti z modernim udobjem omogočamo tudi nakup edinstvenih kosov opreme na domačiji ter tako ohranitev trajnega spomina na bivanje in posebna jutra na Domačiji Pr' Gavedarjo.

Nadmorska višina: 770 m Velikost kmetije: 200 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 4/2, 1/3 Število sedežev: 20 Možen dostop z avtobusom V Logarski dolini, eni najlepših slovenski dolin, sredi travnikov in pod vznožjem Savinjskih Alp leži turistična kmetija Plesnik. Na kmetiji, ki ima certifikat za ekološko predelavo, vam bodo z veseljem postregli z vrsto domačih dobrot. Še posebej ponosni so na svoje zajtrke. Goste namreč presenetijo s pladnjem, ki ponuja doma narejen zgornje savinjski želodec, salamo, sir, marmelado, surovo maslo in sok. S slastnimi zajtrki razvajajo tudi vegetarijance. Logarska dolina skupaj z okoliškimi vrhovi s svojo očarljivo lepoto in številnimi možnostmi za aktiven oddih premami pohodnike, alpiniste, kolesarje in vse, ki ljubijo naravo.

Ni samo delo. Je ljubezen do zemlje. So ritmi narave. Brda. Je naša identiteta. Spomini na zgodbe naših nonotov. Je izziv. Radovednost naših otrok. Preizkušanje mej. Je užitek. Je naš način življenja. In so vrhunska vina, žganje in domači likerji, sobe za goste, sadje in ostale domače dobrote. Je čarobnost briške pokrajine, razkošje miru in bogastvo okusov.

Nadmorska višina: 300 m Velikost kmetije: 20 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31.12. , po dogovoru Sobe: 4/2 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kmetijo, ki se ponaša z dvesto let staro zidanico, boste našli na griču, v vasi Zasavci, od koder se odpira čudovit pogled na okoliške vinorodne griče. Gostitelji se radi pohvalijo s pestro kulinarično ponudbo. Nedvomno vas bodo očarali z domačim, v krušni peči pečenim puranom in po receptu naših babic pripravljeno martinovo gosjo. Na krožniku se bodo znašli še domači kruh, svinjska pečenka, ajdova pogača in izvrstne sladice, ki vedno znova navdušijo še tako zahtevnega gosta. Vsako jed premišljeno dopolnijo z izbrano vinsko kapljico, saj se kmetija ponaša s širokim izborom kakovostnih in vrhunskih vin. Tudi vegetarijanci od mize ne boste odšli lačni. Sodelovanje na trgatvi, pomoč pri postavitvi klopotca ali martinovanje so dogodki, ki se vam bodo vtisnili v trajen spomin. Če želite, se lahko udeležite vodene degustacije vin. Kmetija je odlično izhodišče za obisk bližnjih termalnih kopališč v Banovcih, Radencih, Moravskih Toplicah in Lendavi. Zanimiv je tudi obisk Jeruzalema, Ormoža, Ljutomera in Ptuja, ki velja za eno najlepših slovenskih mest.

Nadmorska višina: 310 m Velikost kmetije: 8 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/1, 2/2, 4/3 Število sedežev: 40 Možen dostop z avtobusom »Stoj prijatelj, nedi mimo, Milan toči dobro vino!« Pravzaprav dobro vino točita dva Milana, starejši in mlajši, oba vinogradnika, kletarja in sommelierja. Na obronkih ljutomersko-ormoških goric, kjer težka ilovnata tla rodijo vrhunsko grozdje, ima družina Hlebec v lasti preko 40.000 žlahtnih trt sort chardonnay, sauvignon, renski rizling, muškat otonel, laški rizling in tradicionalni šipon. Milan, eden ali drugi, vas popelje po bogato založeni vinski kleti, v kateri je uporabljena moderna tehnologija pridelave vin. Ta zorijo tudi po tradicionalni metodi v hrastovih sodih, v sodih barrique in arhivskih buteljkah. Za gastronomski užitek poskrbi mlada gospodinja Mateja ob pomoči izkušene mame Verice. Postreže z izbranimi domačimi jedmi in s lokalnimi specialitetami, kot so meso iz tunke, zaseka, gobova juha, pečena raca, domače klobase, krvavice itd. Zagotovo pa morate poskusiti prleške pogače iz domače ajde, zelja, buč ali jabolk. Nato se lahko sprehodite med vinogradi ali pa se s kolesom (na kmetiji jih imajo na posodo) zapodite po označenih kolesarskih poteh. Na tistih »gor in dol« boste nagrajeni z lepimi razgledi, na voljo pa je tudi možnost kolesarjenja po ravnini.

V prijetni hiši nudimo apartma za dve osebi, sobe z lastnim tušem, lahko pa tudi s souporabo kopalnice. Gostje so pri nas dobrodošli v poletih in zimskih mesecih.

Turistična kmetija in vinotoč Škrbina stoji med vinogradi vinske gorice Koglo nad Šmarjeto in Šmarješkimi Toplicami. Turistična kmetija in vinotoč Škrbina slovi po domačih suhomesnatih proizvodih, vinu, kruhu, žganih pijačah (možnost nakupa). Za skupine pripravijo tudi hrano - njihova specialiteta je odojek ali jagenjček. Dobrodošlica, pohodništvo, kolesarjenje, bližina Šmarjeških Toplic. V vinotoču je na voljo 50 sedežev.

Razpolagamo s štirimi sobami s souporabo tuša in WC-ja ter možnostjo uporabe kuhinje. Pri nas imamo kmetijo, zato dobrodošli ljubitelji živali.

V prijetni kmečki hiši, kjer vas bodo sprejeli prijazni ljudje, so vam na voljo lepo opremljeni apartmaji in sobe. Hiša je odlično izhodišče za sprehode,športne aktivnosti in izlete.


Nadmorska višina: 320 m Velikost kmetije: 11 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Apartmaji: 1/4+2, 2/4+4; Možen dostop z avtobusom Apartmaji v lesenih stavbah, zgrajenih v stilu starih slovenskih kašč, savna, solarij, jakuzzi, masaže, fitnes, kozmetični salon – skupni imenovalec naštetemu je turistična kmetija Korošec, ki leži sredi idilične vasice Ljubija nedaleč od Mozirja, blizu smučišča Golte in term Topolšica. Ponaša se s specializirano ponudbo za zdravo življenje. K naštetemu je treba dodati še planinarjenje, kolesarjenje (na kmetiji sposojajo kolesa), vožnjo s kajaki in rafti po Savinji, kopanje in jezdenje, pozimi drsanje (sposojajo drsalke), smučanje in tek na smučeh (sposojajo tekaške smuči). Imajo tudi lastno jezero, kjer se je poleti mogoče kopati, pozimi pa drsati. Vse našteto radi počno tudi otroci, zato gostitelji vabijo tudi družine z otroki. Zgornja Savinjska dolina ponuja vrsto naravnih in kulturno-zgodovinskih znamenitosti. Med prvimi velja omeniti Mozirski gaj, Alpineum na Golteh, celotno Logarsko dolino s slapom Rinka, z Matkovim in Robanovim kotom, Snežno jamo in drugimi lepotami, pa še muzej gozdarstva in samostansko knjižnico v Nazarjah, zakladnico mašnih plaščev v Radmirju in muzej premogovništva v Velenju.

Naša kmetija ŠIBAV leži v vasi Neblo, kjer že generacije s posebno skrbjo negujemo vinsko trto. Vina, ki jih poskusite in kupite, so vrhunska, saj pri negovanju vin v kleti izhajamo iz izkušenj, zaupanja v tradicionalne metode ter dopolnjujemo s sodobnimi postopki. Osnova za visoko in stalno kakovost naših vin nastaja predvsem skozi celoletno delo v vinogradu. Pri nas vam nudimo 2 sobi, prenočitev z zajtrkom. Primerni sta za družine (2+2), saj sta urejeni tako, da sta spalna dela ločena. Gostitelji Vam, organiziramo vodeno degustacijo vin s prigrizki domačih suhomesnatih izdelkov. V novo zgrajenem objektu lahko organizirate delovne sestanke, saj je prostor opremljen z avdio-video opremo. Nudimo sveže sezonsko sadje; češnje, marelice in breskve.

Sredi prelepe kmečke vasi je naša hiša. Po želji vam nudimo zajtrk in vas napotimo do naše planinske hišice na Uskovnici , kjer sta vedno na voljo sveže mleko in sir. Z veseljem vas pričakuje družina Cvetek.

Kmečka hiša s počitniškimi stanovanji se nahaja na č;udoviti legi pod mogočnim hribom Studor. Hiša ima velik vrt, v hlevu pa domače živali za sveže mleko in v veselje otrok.

V Turistični kmetiji ŠALAMUN želimo predstavljati zdrav način življenja z apipreventivo, da bi obogateni z znanjem o čebelarstvu in uporabi čebeljih proizvodov bili zadovoljni z našimi izdelki še večkrat prišli k nam na medene počitnice. Marca 2008 smo nadgradili našo 30 letno tradicijo čebelarstva s ponudbo sedmih sodobno opremljenih sob in treh apartmajev s kabelsko televizijo in internetnim priključkom.

Apartmaji in sobe se nahajajo v vasi Vipolže v osrčju s soncem obsijanih Goriških Brd. Obdani z nasadi češenj, figovcev in drugimi sadnimi drevesi v vsakem letneu času nudijo sprostitev in razvajanje za dušo in telo. V okolici imate možnost ogleda kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, kolesarjenja, pohodništva, obiska zasebnih vinskih kleti in okušanja bogate lokalne kulinarične ponudbe. V Češnjevem Gaju za vašo udobno namestitev poskrbimo v novih in sodobno opremljenih apartmajih in sobah.

Počitniška stanovanja v novejši hiši, v idilični kmečki vasi Studor. Pri nas si lahko ogledate, kako se naredi pravi bohinjski sir in poskusite dobrote, pridelane na kmetiji. Za hišo je velik vrt z igrali za otroke.

Turistično kmetijo družine Valentinčič boste našli v Podsabotinu, prvi vasici v Goriških Brdih. Obdana z vinogradi, ki ponosno uspevajo v rodovitni briški zemlji, kamor je pranono Doro pred 47 leti zasadil prve trte, kmetija kar kliče k obisku. Valentinčičevi so nadvse ponosni na svoje vrhunsko vino, v katerega je vloženo veliko ljubezni in znanja. Uživali boste lahko v degustaciji raznolikih sort; od avtohtone briške rebule do običajnih francoskih sort. Večinoma proizvajajo sveža vina belih sort:briško rebulo, zeleni sauvignon, sivi pinot, chardonay, malvazijo, od rdečih sort pa boste lahko uživali v okušanju modrega pinota in merlota. Valentinčičevi slovijo tudi po odličnih kuharskih mojstrovinah; postrežejo s frtaljami, narejenimi iz sveže nabranih zelišč iz domačega vrta, z domačo marmelado, sadnimi sokovi in narezki. Bivanje na turistični kmetiji lahko v vseh letnih časih združite z aktivnostmi: skoki z elastiko iz Solkanskega mostu, pohodi na Sabotin ter Sveto Goro, nogometom, košarko in odbojko (Kojsko, 6km), ribolovom na reki Soči (3km), kolesarjenjem, s skokom v Jadransko morje, ki je oddaljeno le 30 km ali pa v bazen na kmetiji, v zimskem času s smučanjem na Kaninu ali Cerknem. Brici so nadvse ponosni tudi na kulturno dediščino svojega okolja, tako, da nikakor ne izpustite obiska Šmartnega z obzidjem, Svete Gore z muzejem 1. svetovne vojne, ogleda gradu Dobrovo , ...

nadmorska višina: 860 m velikost kmetije: 50 hektarov odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. sobe: 3/2, 2/3, 1/4; apartmaji: 2/4, 1/6+2; Možen dostop z avtobusom (manjšim) Vas Zapreval šteje le šest hiš in prebivalci vzamejo goste, ki pridejo na počitnice na turistično kmetijo Žgajnar, za svoje. Gospodinja iz domačih sestavin pripravi odlično obaro, štruklje, žgance, dušeno govedino z zelišči, cmoke, razne zelenjavne juhe itd. In na domače žganje ter različne sokove moramo še spomniti. Pozimi gostje smučajo na smučišču Stari vrh. Poleti pa se odpravijo na daljše ali krajše izlete. Prvo nedeljo v avgustu se udeležijo dneva oglarjev, konec junija pa čipkarskega dneva v Železnikih.

Hiša z velikim in lepo opremljenim počitniškim stanovanjem stoji na robu vasi in ima lep pogled na venec bohinjskih gora. V bližini sta vaška gostilna in trgovina.

Nadmorska višina: 400 m Velikost kmetije: 12 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31. 12. Sobe: 1/1, 4/2 Turistična kmetija Pri Lazarju leži na hribčku, od koder se s pomočjo nameščenega daljnogleda še bolj odpre razgled na prestolnico in na verigo Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank in Julijcev. »Na Krvavec lahko pogledate, ali je gneča na smučišču,« nas je pohecal gospodar, ko smo med plesom snežink uživali v razgledih. Otroke, ki na kmetijo lahko pridejo s starši, nato pa jih pošljejo domov in so brez njih »gospodarji« ovnu, ovci, psu, Bizjanovi spoznavajo z naravo, zdravo prehrano, ekologijo in življenjem na kmetiji. Šolske skupine pa seznanijo s poklicem kmeta, jim predstavijo gozd in sadovnjak, popeljejo v zgodovino in jim predstavijo ekološko kmetovanje. Zato so otrokom z ali brez staršev prijazna kmetija. Obiskovalcem ponudijo vrsto dobrot, med katerimi je tudi volovsko meso, pa štruklji, sladice itd. O skrivnostih kuharskih specialitet so pripravljeni spregovoriti, ljubitelje domačih žganj pa na degustaciji »popeljati« skozi domače izdelke. Če pa gostje pokažejo voljo, da bi pomagali pri kmečkih opravilih, jim z veseljem ustrežejo.

Nadmorska višina: 700 m Velikost kmetije: 36 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/2, 3/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kdaj ste nazadnje hodili po hoduljah, se igrali »pojšter tanc« ali »pisker met«? Na turistični kmetiji Pri Kovačniku z najmlajšimi gosti radi obudijo že pozabljene igre. Zanje imajo tudi pisano druščino »živih« igrač: krave, kokoši, ovčke, vietnamsko pujso Pepco, ponija Marsija, muce, psa Murija, zajčke, najlepši par pa sta racman Jaka in raca Mojca, ki živita v pravljični hiški ob ribniku. Otroci se lahko zabavajo na vrtiljaku, gugalnici, toboganu, na plezalih ali nogometnem igrišču, še rajši pa pomagajo pri peki kruha ali kuhanju marmelade, nabiranju zelišč, stiskanju jabolk, pobiranju pridelkov z njive, če so na kmetiji ob pravem času. Prespijo lahko na seniku in prisluhnejo glasovom narave. Mama Angelca in njena naslednica Barbara ustvarjata v kuhinji. Poskusiti je treba domač kruh z jetrno paštetko ali bučnim namazom, narezke s hišnimi mesninami, koline, slastne sladice … in se nato (ali pa pred tem) podati do lokalnih znamenitosti: cerkve sv. Križa, Potnikove smreke, Vešnerjeve domačije s črno kuhinjo, oljarne Fram, gradu Rače, krajinskega parka Požeg, botaničnih vrtov, Črnega jezera, slapov Šumik in slapa Skalca … Pozimi pa na smuči na le 11km oddaljeno največje slovensko smučišče na Mariborskem Pohorju.

Nadmorska višina: 120 m Velikost kmetije: 4 hektare Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12., po predhodnem dogovoru Sobe: 3/2, 1/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kmetija se nahaja v idiličnem zaselku vasice Podsabotin v Goriških Brdih. To je prva vas, ko pridete v Brda. Od Nove Gorice je oddaljena le deset minut, in že ste v Podsabotinu, daleč od mestnega vrveža. Gostitelji vas bodo razvajali z vrhunskim vinom in odličnimi, po starih recepturah pripravljenimi jedmi. Posebnost domačije so mesnine (pršut domača salama, vratovina, panceta, klobase, krodegine), ki jih gospodar Štefan pripravlja po starih receptih, ki so se na tej domačiji prenašali iz roda v rod. Prav tako boste lahko uživali v odličnih tradicionalnih toplih briških jedeh: njokih, frtalji, blekih, beli polenti, divjačinskemu golažu, kruhu iz grozdja, kruhu iz fig, strnjenkah … Hrano gostitelji premišljeno dopolnijo z izbranimi vini iz domače kamnite vinske kleti. Posebnost hiše so penine, ki jim gospodar Štefan namenja še posebno pozornost. Kmetija, je odlično izhodišče za ogled lepot Goriških Brd. Gostitelji za svoje goste organizirajo ogled vinske kleti z degustacijo in demonstracijo odpiranja penine z vinsko sabljo. Z veseljem vas povabijo na trekking z osli na bližnji Sabotin ali organizirajo nočni pohod z baklami. Bližina narave in potoka, ki žubori ob kmetiji pa poskrbita, da za nekaj trenutkov pozabite na tegobe vsakdanjika in se prepustite užitkom.

Hiša leži na lepi in mirni lokaciji s pogledom na bližnje gore. Od tod je veliko možnosti za izlete, kolesarjenje in smučanje. V prijetnem okolju in konfortno opremljenem apartmaju goste sprejemamo celo leto.

Nadmorska višina: 920 m Velikost kmetije: 63 hektarov Odprto za goste: 1.1 – 31.12. Sobe: 2/2 Apartmaji: 2/4 Št. sedežev: 25 Možnen dostop z manjšim avtobusom Tišino, ki obdaja prvo kmetijo v Matkovem kotu na sončni ledini sredi visokogorskih travnikov in s čudovitim pogledom na Matkov kot ter Mrzlo goro, odlično dopolnjuje zvok citer, ki prihaja iz domačije. Gradišnikova kmetija namreč še danes odseva čas, ki je za mnoge že pozabljen, po drugi strani pa stopa v korak s sedanjostjo. Gostitelji so odlični poznavalci zgornje savinjske kulinarike, ki se ponaša z dobrotami kot so narezek s savinjskim želodcem, golaž, gobova juha. Na kmetiji lahko kupite ročno pletene volnene nogavice, šentjanževo olje, domača kokošja jajca in spominke. Veseli so družin z otroki, za katere so postavili pravcato otroško igrišče. Prav tako lahko na obisk pripeljete hišnega ljubljenčka. Na kmetiji si lahko izposodite loke in se odločite za učenje streljanja z njimi, pozimi si lahko izposodite sani. Kmetija je odlično izhodišče za vse ljubitelje gorništva. K obisku vabijo Raduha, Ojstrica, Planjava, Mrzla gora, Okrešelj in še veliko drugih vršacev. Za skupine organizirajo obisk koče divjega lovca in sprehod z njim, prav tako se lahko udeležite izletov organiziranih v sodelovanju z Centrom Rinka.

Nadmorska višina: 1230 m Velikost kmetije: 160 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 1/2, 2/3, 1/4 Število sedežev: 20 Kmetije, ki so tako visoko nad Logarsko dolino, kot je kmetija Perk, imajo kot na dlani vse planine in gore. Imajo čistega zraka in miru na pretek ter veliko možnosti za aktivne počitnice. Na kmetiji pridelajo vse doma: zelenjavo, meso, mleko in vse izdelke, ki nastanejo iz tega. Na mizo prinesejo odlične suhomesne izdelke, gospodinja napravi žlikrofe ali cmoke, ki jih zalijete z domačim sokom. Vsi, ki se odločijo za počitnice v Logarski dolini, pridejo zaradi narave in sprehodov v njej ali pa si oprtajo nahrbtnik in se podajo peš ali s kolesi v osrčje Alp. Pozimi pa si gostje nataknejo smuči ali sedejo na sani.

Nadmorska višina: 500 m Velikost kmetije: 12 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 5/2, 1/2+2, 2/4 Možen dostop z avtobusom Frelihovi svojim gostom pripravljajo zelenjavo, različne vrste mesa, mleko in mlečne izdelke, marmelade, kompote, suho sadje. Zraven jim ponudi razne z zelišči pripravljene pijače, žganje in mošt. Na Bledu in v Bohinju je skozi vse leto vrsta najrazličnejših prireditev, veliko jih je tudi v baziliki Marije Pomagaj in v kulturnem domu. Pozimi so dovolj blizu smučišča na Voglu Kobli in še mnogo drugih.

Nadmorska višina: 190 m Velikost kmetije: 9 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12., (petek, sobota) Sobe: 4/2, 3/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Hiša Ozmečevih stoji na začetku jeruzalemsko-ormoške vinske ceste, v notranjosti ima krušno peč, na kateri si je mogoče pregreti kosti, ter hkrati ogledati zbirko starin. Na kmetiji v Slamnjaku se ustavljajo gostje, ki se potepajo po Prlekiji. Privabi jih hiša ob petih ribnikih, kjer gospodinja na mizo postavi krožnik, napolnjen z mesom iz tunke, klobasami, sirom, zraven pa ponudi domač kruh. Domače so tudi ribe, prleška gibanica, suho sadje. Kmetija je odlična izhodiščna točka za ribiče; opremo si lahko sposodijo na kmetiji. Otroci se lahko poskusijo v jahanju ponijev. Na voljo so tudi kolesa za izlete, na primer do Babičevega mlina na Muri, kjer lahko kupijo različne vrste mok. Še nekaj termalnih kopališčih je v bližini kmetije: Bioterme Mala Nedelja, Terme Banovci, Terme Lendava, Moravske Toplice in Terme Radenci.

Turistična kmetija Pungračič se nahaja tik ob državni meji z Republiko Hrvaško, 5 km iz Zavrča (20 km iz Ptuja). V nočitev sprejmejo 9 oseb v petih sobah. Sobe imajo TV in lastne kopalnice z WC-jem in tušem. Pungračičevi nudijo možnost polnega ali pa polpenziona, pri njih pa lahko degustirate tudi njihova doma pridelana vrhunska vina. V okolici kmetije si lahko ogledate več cerkva, rojstno hišo Maksa Furijana  (filmskega in gledališkega igralca) in grad Zavrč. Prav tako se lahko v okolici podate na sprehod ali pa kolesarjenje. Kmetija ima tudi otroško igrišče.Dodatne informacije in rezervacije:TIC HALOZECirkulane 562282 CIRKULANET: 00386 (0)2 795 32 00F: 00386 (0)2 795 32 03www.halo.si tourism@halo.si

Nadmorska višina: m Velikost kmetije:14 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartma: 2/4 Število sedežev: 50 Leži ob vinski cesti, možen je dostop z avtobusom Posestvo Lipič Passero v vasi Tešanovci ob vznožju Goričkega je odlično izhodišče za odkrivanje bogastva Prekmurja. Na tipično zasnovani prekmurski domačiji se boste v prijetnih počitniških apartmajih počutili zares domače. Mladi in predani člani družine Passero stavijo na tradicijo, kakovostno domačo hrano in iskreno domačnost. Goste in naključne obiskovalce razvajajo z raznoliko kulinarično ponudbo. Poskusiti velja njihove »Radosti Prekmurja« - tradicionalne mesnine, kot so prekmurska šunka, meso iz čebra, paštete in klobase, pa namaze svojstvenih okusov, bučno olje, domači kruh ter sokove, žganjice in nagrajena vina, ki se ponujajo s polic male trgovinice na domačiji. Na robu posestva se dviguje vinograd z vinotočem, kjer vam ob vikendih, posebnih priložnostih in dogovorjenih obiskih pogrnejo mizo in vas bogato postrežejo. Tudi posladkali se boste, seveda po prekmursko, z gibanico, posolanko ali pralineji iz njihove podeželske čokoladnice. Udobne in sproščene počitnice na vasi boste lahko zaokrožili bodisi z družabnimi kmečkimi opravili, peko kruha ali trgatvijo, bodisi z obiskom term v bližnjih Moravskih Toplicah. Prekmurje je na posestvu Passero kot na dlani. Dobrodošli.

Nadmorska višina: 250 m Velikost kmetije: 25 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31.1.2. (po predhodnem naročilu) Sobe: 1 / 2 Apartmaji: 1 / 4 Število sedežev: 30 Možen dostopa z avtobusom Ekološka kmetija Čemas se nahaja nad kanjonom reke Kolpe, v osrčju istoimenskega krajinskega parka, kjer narava obiskovalcem v poletnem času ponuja kopanje, veslanje, padalstvo, zmajarstvo, lov, ribolov, kolesarjenje in sprehode po neokrnjeni naravi, jeseni pa piknike ob pečenem kostanju ter kozarčku dobrega mošta. Na kmetiji lahko poskusite kruh iz krušne peči in iz domače moke, ki jo meljejo s kamni, različne izdelke iz pšenične, ajdove in koruzne moke, jabolčni sok in kis, domače žganje, doma pripravljene likerje, sadno vino itd. Poleg tega vas bodo privabili divjačinski in drugi suhomesni izdelki ter specialiteta kmetije: divjačinski golaž. Kot ekološka kmetija imajo v jesenskem času na zalogi več vrst svežega (hruške, jabolka, breskve, slive) in suhega sadja. Izdelki nosijo ekološko znamko Biodar.

Slovenska Istra ni le morje in obala, je tudi zaledje s tisoč presenečenji. Le 4 km iz Izole ali Portoroža je kmetija Medljan.  Daleč od vsakdanjega hitenja in hrupa. Lahko prisluhnete tišini in pticam, opazujete živali na domačem dvorišču, se sprehodite med vinogradi. Pomlad in jesen pa sta najprimernejši za jahanje z našimi ali svojimi konji.Kmetija Medljan Vam ne ponuja samo miru in počitka, ampak Vas vabi in vzpodbuja, da preizkusite svoje veščine. Tako Vam ponujamo šolo jahanja ali vodeno jahanje po slovenski Istri, sprehode po neokrnjeni naravi, lokostrelstvo. Za Vas organiziramo pristne domače igre, kot so: metanje škril, podkev, ciljanja s fračo, ...v naši kuhinji pa Vam lahko pripravimo okusne istrske jedi. Seveda pa imate možnost aktivnega bivanja na kmetiji, to pomeni, da se lahko sodelujete pri vsakodnevnem delu na kmetiji.  Samo 4 km od kmetije sta Izola ali Portorož, kjer se do mile volje lahko namakate v morju. Ravno tako pa Vas vabimo na ogled bližnjih vasi, kjer boste lahko spoznali nekdanjo arhitekturo in običaje. Ne pozabite, da je Koprski vinorodni okoliš zelo cenjen, zato Vam priporočamo poizkušanje pravih domačih vin kot so Malvazija in Refošk.

Nadmorska višina: 455 m Velikost kmetije: 16 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Apartma: 1/16 Število sedežev: 25 Možen dostop z avtobusom Turistično kmetijo boste našli v vasi Vrh pri Fari. Iz kmetije se odpira prečudovit pogled na grad Kostel, kanjon reke Kolpe in okoliške gozdove, ki dajejo pokrajini še prav poseben čar. Na kmetiji se ukvarjajo s pridelavo in predelavo sadja (jabolk, hrušk, sliv) in lešnikov. Iz ekološko pridelanega sadja stiskajo sok in kuhajo odlično “rakijo”. Prav tako pa skrbno gojijo in nadaljujejo kulinarično izročilo prostora v katerem živijo. Gostom ponujajo mesno – krompirjevo enolončnico (čuspajs), mesne jedi s prilogami, narezke (kostelski želodec), sladice in domači kruh. Ker je Albin Likar tudi odličen lokostrelec (tekmovalec in učitelj), se lahko gostje, če želite, preizkusite ali učite streljanja z lokom. Ob hiši je veliko travnatih površin primernih tako za igro otrok kot tudi za počitek odraslih. V bližnji okolici je tudi veliko kotičkov in teras za sanjarjenja ali zgolj oddih v prijetni senci. Ker je kostelska pokrajina zelo razgibana, se lahko odločate med raznoliko ponudbo prostočasnih aktivnosti: lokostrelstvom, hojo, kolesarjenjem, odbojko, plavanjem ali raftingom po reki Kolpi, ki ga lahko doživite tudi ob pomoči prijaznih gostiteljev. Za vas imajo pripravljene tudi celodnevne izlete.

Frelihova kmetija, po domače se ji reče Pri Podhočarju (nad kmetijo je namreč hrib, imenovan Hoč), je velika gorska kmetija. Na višini 1100 metrov je zrak, da bi ga lahko rezal.Gospodinja in gospodar ponudita vse vrste mesnih, mlečnih in zelenjavnih jedi; planinci, ki se vračajo s Porezna, Blegoša, Črnega Vrhektarov, Črne prsti ali še od kod (ali pa odhajajo tja), že vedo, kako si je mogoče na kmetiji napolniti želodce. V okoliških gozdovih so trofeje za vse ljubitelje lova, posebej pa so na kmetijo vabljeni ljubitelji hoje in pa otroci, saj jim pripravljajo nekajdnevne tabore in šolo v naravi (spoznajo se s pastirstvom). Okrog domačije je veliko prostora za tekanje in otroške igre.

Domačija Ukan se nahaja v bližini Blejskega jezera. Hiša stoji na hribčku in je oddaljena 150m od jezera, trgovine, restavracije, avtobusne postaje in ladjišča. Ima čudovit razgled na jezero z otokom in cerkvico Sv. Marije. Hiša in gospodarsko poslopje se vključujeta v staro kmečko jedro vasi Mlino. Ob hiši se nahaja velik vrt in gozd. Prijetna stezica po klancu navzdol vam bo skrajšala pot do jezera. Želite počitnice preživeti v mirnem okolju in dan začeti z dišečim domačim zajtrkom? Potem je bivanje v naši hiši za vas. Navdušeni boste uživali v lepotah našega kraja, ugodni klimi in kopanju v jezeru. Sprehodi po čudoviti naravi vam bodo odprli različne možnosti za rekreacijo in zabavo. S čolnom se boste lahko peljali na otok, kjer vam bo zvon želja izpolnil vaša pričakovanja.

Nadmorska višina: 350 m Velikost kmetije: 25 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/1, 3/2, 1/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Izletniško vinogradniška kmetija družine Lovrec se nahaja v Jiršovcih. S slamo krita hiša, ki je v letu 2009 dobila priznanje Kmečkega glasu za ohranjanje kulturne dediščine na podeželju, obdana z vinogradi, obiskovalca navduši s čudovitim razgledom na okoliške kraje ter sosednjo Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Pri pripravi hrane gospodinja nadaljuje s kulinarično tradicijo območja, v katerega je kmetija vpeta. Obiskovalce navdušijo njena kisla štajerska juha, svinjska pečenka, solata z zaseko, štajerska gibanica, jabolčni štrudelj, narezek z mesom iz tünke … Gostje lahko razvajate svoje brbončice tudi z odličnimi vini, saj imajo na kmetiji 45.000 trsov, ki jih negujejo s prav posebnim spoštovanjem, in 15 različnih sort vina ( 9 belih, 6 rdečih). Prav tako lahko uživate v okušanju doma pripravljenih likerjev ter popijete šilce ali dva domačega žganja. Otroci lahko na kmetiji uživajo v družbi mačke in psa Reksa ali pa se staršem pridružijo na izletu z lojtrskim vozom. Gostitelji organizirajo tudi vodene oglede po okolici z željo, da gostje pobliže spoznate okoliške kraje. Tako vas popeljejo na panoramski ogled Destrnika, ogled viničarije ter Maistrove spominske sobe pa cerkve sv. Urbana, v družbi z njimi pa se lahko povzpnete tudi na Maistrov stolp.

Nadmorska višina: 700 m Velikost kmetije: 24 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 1/3, 1/4 Apartmaji: 1/4+2 Število sedežev: 30 Možen dostop z avtobusom Ekološko turistična kmetija Lešnik je prijazna do družin z otroki, ohranja tradicijo, ljudsko pesem in običaje. Leži na samem in je dobro izhodišče za številne izlete, gorsko kolesarjenje, jadralno padalstvo (možnost pristajanja na kmetiji) ter sankanje in smučanje. Na kmetiji je bogata naravna in kulturna dediščina: zaščitena lipa in bodika, s skodljami pokrit kozolec toplar, lesena koča, kašča s prešo in mlinom, kapelica, dva vodnjaka, etnološka zbirka, zeliščni vrt itd. Novost na kmetiji je kmečki kamp, v okviru katerega so urejeni bivalni in družabni prostori na kozolcu z velikim platnom za ogled filmov. Kot povsod v hiši je tudi tu prost dostop do interneta. Novost je tudi popolnoma prenovljen čebelnjak z možnostjo apiterapije. Na kmetiji je otroško igrišče, namizni tenis, odbojka; v hiši pa je veliko igrač, knjig in družabnih iger. Posebnost kmetije je ohranjanje starih kmečkih iger iz lesa. Odlikuje jo dobra, ekološka, doma pridelana hrana s poudarkom na lokalni kulinariki. Kmetija Lešnik je tudi učna kmetija. Imamo izkušnje za delo z otroki - sami imamo tri. Hči Karmen igra citre in flavto, sin Andrej frajtonarco, bariton in trobento, sin Martin pa kitaro.


Nadmorska višina: 620 m Velikost kmetije: 5,3 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 4/2, 2/3, 2/4 Število sedežev: 40 Posestvo leži na sončnem obronku pohorskih gozdov, kjer je skoraj neokrnjena narava potopljena v mehko veduto z gozdovi poraslega hribovja, ki obiskovalca začara v vseh letnih časih, saj domači ambient koroške domačije plemeniti tudi z navdihi za poslovni svet. Posestvo Stojan ima poleg sodobno opremljenih sob in apartmajev tudi prostore za seminarsko in poslovno dejavnost, opremljene s širokopasovnim telekomunikacijskim dostopom ter najsodobnejšo multimedijsko opremo. Zato je odličen kraj za poslovna srečanja in manjše seminarje. Uživate lahko v sprehodih po domačiji, kjer se pasejo konji, govedo in drobnica. Lahko pa se odpravite na Bernekerjevo in Puščavnikovo pot, obiščete cerkev Sv.Jurija ali pa se celo povzpete na Uršljo goro. V zimskem času se lahko odpravite na smuko le na 12 km oddaljeni smučarsko-rekreativni center Kope. Ker pa gre, kot pravi stari rek, ljubezen skozi želodec, vas bodo gostitelji razvajali z odlično domačo hrano in vas seznanili tudi s pravo koroško kuhinjo, obogateno s svežimi postrvmi in dobrotami za vegetarijance.


Nadmorska višina: 670 m Velikost kmetije: 20 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Apartmaji: 1/2-4, 1/4-6 Število sedežev: 25 Možen dostop z avtobusom Kmetija leži med Tržičem in Begunjami, na vznožju sončne strani Dobrče; pred seboj ima vso Gorenjsko z njenimi lepotami. Hrano si gostje lahko pripravljajo sami, Gombočevi pa priredijo meso – v hlevu so krave in teleta, osli, konji – pri hiši so mleko in mlečni izdelki, na vrtu zelenjava. Tako lahko pri njih kupite jabolka, kis in žganje, zelenjavo in koline, vse iz domače pridelave. Gospodenja Ana pripravlja tudi dietne jedi za celiakijo, alergije in hujšanje. Na kmetiji dobite kolesa. Možnosti za izlete je veliko. Odpravite se lahko do Begunj, gradu Kamen, muzeja talcev, galerije Avsenik. V Radovljici je čebelarski muzej, v Tržiču je zbirka mineralov in fosilov, na Bledu in v Bohinju je na voljo vse, od kolesarjenja do raftinga in zmajarstva. Domači vas pospremijo v gore, sledi pa obvezna pokušnja žganja. Za hišo se nahaja proga za lokostrelce. Gostitelji vam ponujajo možnost, da kakšnem dan prespite na seniku. Na kmetiji je prijetno tudi pozimi, saj so v bližini tudi smučišča. Najbližje je 3 km oddaljeno smučišče Krpin v Begunjah, potem so tukaj še Zelenica, Vogel, Krvavica, Krvavec in Kranjska Gora. V bližini sta tudi Planica, ki slovi po smučarskih skokih in Pokljuka, ki se ponaša z odličnimi tekaškimi progami.

Nadmorska višina: 136 m Velikost kmetije: 10 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 5/2, 4/3, 1/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Na vzhodnem obrobju Vipavskih brd leži naselje Slap. Manj kot štiristo prebivalcev šteje, kar pomeni, da boste na kmetiji Na hribu lahko uživali v miru. Leži na obrobju vasi, obdanem z vinogradi, od koder se razteza čudovit pogled naokrog. Brez jote na Vipavskem ne gre in tudi pri Žorževih pripravijo odlično. Poleg tega vam bodo postregli z zelenjavnimi juhami, zeliščnimi omletami, domačim pršutom, salamami, panceto in klobasami, v posodo bodo dali domače zajce, pečenke in zraven ponudili vložene kumarice ali gobe. Pili boste domača rdeča vina merlot, barbero, cabernet sauvignon in bela chardonnay, sauvignon, zelen, laški rizling. V vasici Slap je na ogled cerkev sv. Matije, dva kilometra oddaljena Vipava ima sodobno vinsko klet, Štanjel je tipična kraška vas … Gostje pa se lahko povzpnejo na Nanos, kolesarijo po Vipavski dolini, morda nad njo celo poletijo z zmajem ...Nadmorska višina: 1165 m Velikost kmetije: 145 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Sobe: 5/2, 2/3; Število sedežev: 35 Možen dostop z avtobusom Domačija Matkovih leži v majhni, skriti dolini Matkovega kota, v osrčju Kamniško – Savinjskih Alp. Na kmetiji, ki leži na 1165 m nadmorske višine, še vedno upoštevajo zakonitosti tradicionalnega kmetovanja, saj se zavedajo, da le na takšen način ohranjajo krajino takšno kot so jo prejeli od svojih prednikov. Mama Mici je odlična kuharica, ki v kuhinji nadaljuje z ohranjanjem bogate lokalne gastronomske dediščine. Kot odlična poznavalka zelišč, le-te spretno uporablja pri vseh svojih kuharskih mojstrovinah ter v žganjicah in čajih, ki se priležejo predvsem v nekoliko hladnješih letnih časih, a tudi takrat, kadar se vračate iz kakšnega vzpona na bližnje vršace. Počitnice na kmetiji so prav posebno doživetje za družine z otroci. Vsak dan lahko otroci preživijo v družbi številnih živali: muc, psičke, oslička, ovac … in v neposrednem stiku z naravo. Že v neposredni bližini kmetiji najdete obilico prijetnih sprehajalnih kotičkov. Območje je odlično tudi za vse ljubitelje gorskega kolesarjenja ter lovce. V zimskem času je sankanje po zasneženih smučinah izjemno doživetje ... In še veliko drugih zanimivosti je, ki pa jih boste odkrili v času bivanja na kmetiji.

Nadmorska višina: 177 m Velikost kmetije: 15 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/3, 1/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Nekoč, ko je bila v Šentjerneju še močna lončarska obrt, so v dno posod vtiskovali peteline, na katerega danes spominja v vasi postavljen kovan spomenik. Na kmetiji Pr' Martinov'h pa boste na tega šentjernejskega lepotca naleteli na dvorišču, ko bo delal družbo drugim domačim živalim. Kmetija na kateri živi pet družinskih članov, je od Šentjerneja oddaljena pet kilometrov, prav toliko od Otočca nekoliko dlje je do kartuzije Pleterje, do Šmarjeških Toplic, Novega mesta ali Kostanjevice na Krki. Ko se gostje vrnejo s kopanja ali izletov, jih na mizi pričakajo kulinarične dobrote, pripravljene izključno iz doma pridelanih sestavin.

Razloženo slemensko naselje v osrednjem delu Slovenskih goric leži na pobočjih in temenu precej gozdnatega slemena ...« je zapisano v Krajevnem leksikonu Slovenije pod imenom Trstenik. V tej vasi je, na gričku ob vinogradu in s pogledom na Pohorje, doma družina Senekovičevih: stari oče pozna nekdanje običaje, gospodar se spozna na zdravilna zelišča, gospodinja pa je spretna kuharica. Otroka sledita zgledom odraslih. Kot se spodobi za vsako pravo kmetijo - Senekovičevi se ukvarjajo z mlekarstvom in prašičerejo -, je hrana, ki jo ponudijo gostom, domača. Posebna specialiteta je črn kruh brez dodatkov (zanj je gospodinja na tekmovanju že dobila kipec za kakovost), odlična pa je tudi gibanica, narejena po receptu, kakršnega poznajo le v Slovenskih goricah. Sicer pa kuhajo tisto, kar si gostje zaželijo, tudi žgance in kislo juho. Večje skupine izletnikov - imajo 80 sedežev v dvorani in 40 na prostem - si pogosto zaželijo meso iz tunke. Kmetija je v bližini termalnih zdravilišč Radenci, Moravci in Banovci. Gostitelji svoje goste vozijo do zdravilišč in pridejo ponje. Okrog kmetije je več sprehajalnih poti, kolesarska steza, ribnik; peš se pride do Sv. Treh Kraljev, Svete Trojice, Negovskega jezera.


Nadmorska višina: 618 m Velikost kmetije: 10 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2,1/3, 2/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Dve kolesarski poti peljeta mimo kmetije, ki po domače »sliši« na ime Tuševo: prva je namenjena rekreativnim, druga pa gorskim kolesarjem. Gospodar Uroš pravi, da je slednjih več in da je med njimi več pripadnikov moškega spola. Če je potrebno, jim gostitelji na kmetiji pomagajo z nasveti ali pri popravilu kolesa, lahko jih tudi kje počakajo ali jim prepeljejo prtljago. Gospodinja jih pričaka z gobovo juho, goste pa razvaja tudi z jabolčnimi zavitki, domačim kruhom in ajdovimi žganci. Poleg odličnega kruha je moč kupiti tudi sok, jabolčnik in borovničevec. Na kmetiji, ki je obdana s travniki in pašniki ter jo odlikuje lep razgled na Šaleško dolino, je dovolj prostora tudi za večje družbe (do 60 oseb). Poleti je na voljo senčna terasa, pozimi pa je vabljiva topla krušna peč. Člani družine radi pojejo in z veseljem zaigrajo na harmoniko in/ali kontrabas. Goste, ki niso kolesarji, napotijo na Kozjak, v Vinsko goro ali na kopanje v Terme Dobrna ali Terme Topolšica. Za najmlajše so ob hiši igrala, na voljo je igrišče za mali nogomet in košarko, nedaleč pa še igrišče za tenis.

Nadmorska višina: 180 m Velikost kmetije: 10 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 5/1, 3/2, 2/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Turistično kmetijo Domen najdete ob potoku Toplica, med Otočcem in Šmarješkimi toplicami, na pol poti med Ljubljano in Zagrebom. Svojim penzionskim in dnevnim gostom ponudijo izbrane domače jedi, značilne za Dolenjsko in širšo okolico: štruklje, račke, žemljice, štrudelj, krvavice, … Penzionskim gostom nudijo zajtrk in večerjo. Večjim skupinam lahko organizirajo piknik v naravi ali pri zidanici, teniški ali nogometni turnir, gobarjenje, izlet s kolesi, izlet po dolini gradov, polet z balonom ali ogled lokalnih arheoloških in etnoloških znamenitosti, galerij, muzejev itd. Otroci pa bodo na počitnicah še posebej uživali v družbi konjev, račk, gosi in drugih domači živali. V letu 2011 so na kmetiji pričeli s prenovo sob, zato je zaželena predhodna najava

Nad zgornjo Kolpsko dolino se je ugnezdila Banja loka, vas, ki se pohvali, da je daleč od industrializacije, v neposredni bližini ene najčistejših slovenskih rek. Kmetija, poimenovana Pri Papeževih, pa je ena največjih kmetij v vasi s koreninami, ki segajo v 17. stoletje. Potomci prvih gospodarjev so hiši vdahnili turistični značaj, obnovili sadovnjake, oživeli pridelavo osnovnih kmetijskih pridelkov in začeli z rejo drobnice. Gostje za hrano poskrbijo sami, saj je v hiši urejena kuhinja, (po predhodnem dogovoru se lahko dogovorijo za samopostrežni zajtrk), gostitelji pa jih z nasveti in vodstvom usmerijo k znamenitostim kraja in okolice. Kmetija je odlično izhodišče za pohodništvo (Kočevska pešpot, Kostelska planinska pešpot, Kostelska grajska pešpot itd.), poleti na Kolpi oživi čolnarjenje, obiskovalci pa se tudi kopajo ali na obrežju pripravijo piknik, v vsakem letnem času vabi grad Kostel … Na kmetiji je mogoče najeti gorska kolesa, igrati namizni tenis, otrokom sta na voljo gugalnica in peskovnik.

Nadmorska višina: 1235 m Velikost kmetije: 142,3 hektara Odprto za goste: 1.1. – 31.12. Apartmaji: 2/3, 1/4, 1/5 Št. sedežev: 48 Možen dostop z avtobusom Turistična kmetija, ki stoji zraven cerkve Sv. Duh, ob vznožju Potočke zijalke in Olševe, na nadmorski višini 1.235 m, vabi v objem narave, je najvišje ležeča turistična kmetij. Na kmetiji, kjer so vsi člani družine odlični poznavalci zelišč in gob, skozi vse leto zapeljivo diši iz domače kuhinje. Goste, ki se odločijo za bivanje na kmetiji in tudi popotnike navdušijo z odličnimi štruklji, enolončnicami, žlikrofi, raznolikim pogačami, zgornje savinjskim želodcem, masovnikom….Gostom in popotnikom pa malho radi napolnijo z domačim sirom, skuto, čaji, gobami in medom. Na kmetiji, kjer prebiva mnogo živali, bodo otroci še posebno veseli muc in psičke Laike, ki se dobro znajdejo v družbi majhnih prijateljev. Kmetija je odlično izhodišče za številne izlete v naravo ali vzpone na bližnje vršace. Dobro uro hoda pohodnika loči od arheološkega najdišča – Potočke zijalke. Vabijo tudi Olševa, Raduha, Peca in drugi vršaci Kamniško – Savinjskih Alp. Vsekakor ne smete izpustiti obiska ene izmed najlepših evropskih dolin – Logarske doline. V poletnih mesecih ne smete izpustiti raftinga po reki Savinji, pravcata adrenalinska pustolovščina pa je polet z jadralnim padalom.

Nadmorska višina: 500 m Velikost kmetije: 30 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31.12. (po predhodnem dogovoru) Apartmaji: 2/4 Število sedežev: 60 Kmetija se nahaja v vasi Selovec. Leži na hribu nad vasjo, od koder se razprostira čudovit pogled na okoliške hribe in stičišče treh dolin (Mislinjske, Dravinjske in Mežiške) ter na avstrijske Alpe. Gospodinja nadaljuje tradicijo koroške kuhinje in tako vse jedi pripravlja po starih, tradicionalnih receptih. Posebnost v ponudbi so različne vrste (pirin, rženi, beli, sadni …) v domači krušni peči pečenega kruha. Za kmetijo je značilna tudi pestra ponudba suhomesnatih izdelkov (salame, bržola, paštete, zaseka …). Ponudijo pa vam tudi skuto, štruklje, kruhov hren in druge tipične koroške jedi. Pestrost okusov bosta še dodatno obogatila šilček domačega žganja ali bokal mošta. Gostje na kmetiji bivajo v sodobno opremljenih apartmajih, ki so nadvse odlična izbira tudi za družine z otroci. Pred hišo je otroško igrišče, tudi na sami kmetiji imajo pestro ponudbo igrač.Kmetija je odlično izhodišče za obisk bližnjega športno rekreacijskega centra na Kopah, priljubljenega smučišča. Manjše smučišče, primerno predvsem za smučarje začetnike, se nahaja v neposredni bližini kmetije. K obisku vabi Peca, lahko pa se odpeljete tudi na izlet v sosednjo Avstrijo.

Nadmorska višina: 900 m Velikost kmetije: 28 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2, 2/4 Število sedežev: 30 Možen dostop z avtobusom V vasi je pet hiš in Davčenovi niso edini, ki se ukvarjajo s turizmom. Gostom je všeč izredno sončna lega kmetije, na kateri znajo zaigrati na harmoniko ter kuhati oglje in žganje. Domači so dobri poznavalci zdravilnih rastlin. Na kmetiji vam ponudijo vse vrste zelenjave, mesa in mesnih izdelkov, mleko in mlečne izdelke, poskusite lahko domači hruškov sok in žganje. Slovenski gostje največ obiskujejo Škofjeloško in Polhograjsko hribovje, tisočletno Škofjo Loko in številne druge zanimivosti. Za goste iz tujine je lega kmetije odlično izhodišče za obisk Gorenjske – Bleda in Bohinja, Primorske s slovensko obalo, Postojne z okolico in Ljubljane. V zimskem času gostje prihajajo predvsem na smučanje, saj je smučišče Stari vrh oddaljeno od kmetije le 600 metrov.


Le lučaj iz Mozirja, na samem, kjer se jutra začenjajo v tišini, leži turistična kmetija Jesevnik. Gostitelji vas bodo navdušili s svojim zajtrkom. Na kmetiji lahko kupite domače sokove in alkoholne pijače. Kmetija je odlično izhodišče za sprehode, pohodništvo, kolesarjenje, jahanje in pozimi smučanje ter tek na smučeh. V bližini so Bele vode nad Šoštanjem, cerkev Sv. Križ nad Belimi vodami, Radegunda, Smrekovec in znan smučarsko - rekreacijski center Golte.

Od Moravskih Toplic je do njih 15 kilometrov, od Radencev 18, od Banovcev 30 in od Term Lendava prav tako 30 – ko se boste torej namakali v enem od prekmurskih naravnih zdravilišč, jo mahnite tudi na turistično kmetijo, ki ji po domače pravijo Drvaričevi. Na mizi boste pri Drvaričevih našli prekmurske specialitete, če pa ste ljubitelj bučnega olja, ga boste lahko kupili tudi za domov.  Lahko pa se od njih odpravite na grad Grad, na Srebrni breg, proti Bukovniškemu jezeru ali pa na gozdno učno pot. Gostitelji vas na teh poteh lahko, če boste tako želeli, tudi spremljajo.

Nadmorska višina: 683 m Velikost kmetije: 50 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 4/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Nekoč je bil Črni Vrh znan po domači obrti (sodarstvu, škafarstvu, suhorobarstvu), a se je preusmeril v turizem in kmetijstvo; Črnovrška planota je priljubljeno shajališče, vabljivi pa so tudi manjše smučišče ter urejene proge za tek na smučeh in sankanje. Pr Markovih gostom, ki se ustavijo pri njih, ponudijo suhomesne izdelke, značilne za Črni Vrh, svinjsko pečenko z žlikrofi, jagenjčka v omaki. Posodijo jim smuči ali kolesa ter usmerijo proti planinski koči na Javorniku, Divjem jezeru, Belci, bolnišnici Franji, observatoriju, Klavžam na Idrijci……

Nadmorska višina: 250 m Velikost kmetije: 2 hektara Odprto za goste: 1.1. - 31.12. po predhodnem dogovoru Apartmaji: 1/3, 1/4 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Kmetijo družine Dervarič boste našli v vasi Kopriva, med vinogradi, od koder se razprostira prečudovit pogled. Dervaričevi so pravi mojstri pristne regionalne kulinarike. Brbončice svojih gostov razvajajo z odličnim bogračem, ajdovim krapcem, langaši, mesom iz tünke, rolšunko, domačo zelenjavo … Z željo, da bi delček podeželja odnesli s seboj in v njem uživali v svojem domačem kraju, lahko na kmetiji kupite mošt, jabolčni kis, bučno olje, jabolčni sok, sadno žganje, medeni liker … in posebnost - Clintonov liker. Ker se gostitelji ukvarjajo tudi z vinogradništvom, letno pridelajo med sedem do osem tisoč litrov vina. Če želite, se lahko z gospodarjem Dušanom odpravite v več kot stodvajset let staro velbano vinsko klet in degustacijo združite z zanimivim popotovanjem v svet vinarstva. Na kmetiji, ki je prijazna družinam z otroki, za svoje goste organizirajo spust po reki Muri. Če boste izrazili željo, vas bodo veseljem popeljali na vožnjo s kočijo. Kmetija je odlično izhodišče za pohodništvo, konjeništvo, kolesarjenje, ribolov, kopanje v reki Muri ali v bližnjih termalnih kopališčih. K obisku vabijo Ljutomer, Radenci, Murska Sobota, Lendava …

Nadmorska višina: 1500 m Velikost kmetije: 30 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Apartmaji: 1/2, 3/4 Število sedežev: 55 Možen dostop z avtobusom Ko prispete v Cerklje, se peljite proti Ambrožu pod Krvavcem; v vasi je cesta asfaltirana, do planine Jezerc, nato pa se še peljete kilometer po makadamu. Znašli se boste na planšariji, na smučišču Kriška planina, tik pod oddajnikom Krvavec. Štirje člani družine Grilc so poleti planšarji, ovčerejci, nabiralci zelišč in pohodniki, pozimi pa smučarji. Kaj lahko gostje pričakujejo na mizi ali v vrečkah za domov ? Poleti domač kruh, mleko, skuto, maslo, sirove štruklje, pozimi pa ob kruhu domače salame in suhe klobase. Vedno pa zdravilne gorske čaje. Na planšariji v krušni peči spečejo tudi odojka, kozlička ali jagenjčka, pripravijo telečjo obaro z ajdovimi žganci, kislo zelje in krvavice ali pečenice. Tako podkrepljeni gostje lažje smučajo ali sankajo (lahko si izposodijo smučarsko opremo), poleti pa peš osvajajo bližnje vrhove (Veliki Zvoh, Dolge njive, Košutna, Kamniška Bistrica), jezdijo ali gorsko kolesarijo. Na voljo so cenejše smučarske vozovnice, izposoja smuči in smučarskih tečaji, poleti pa popusti v adrenalinskem parku. Na kmetiji vam nudijo cenejše smučarske vozovnice, izposojo smuči in smučarskih tečajev, poleti pa popuste v adrenalinskem parku.


Nadmorska višina: 900 m Velikost kmetije: 82 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 3/2, 1/3, 2/4 Apartmaji: 1/8+2 Število sedežev: 40 Možen dostop z avtobusom Kamorkoli seže oko – planine. Samota, mir, petje ptic, glas čebel, vonj gozda in zdravilnih zelišč – tako je pri Majdačevih, 900 metrov nad morjem. Domače salame, zgornjesavinjski želodec, sir, skuto in druge dobrote naložijo v nahrbtnik in jo mahnejo na pot. Gospodinja goste razvaja tudi z različnimi zelenjavnimi in mlečnimi jedmi, z žganci, žlikrofi, štruklji pa raznimi zavitki, poticami, krofi. Apartma imajo na planini Grohot pod Raduho na nadmorski višini 1460 metrov. Na kmetiji si lahko gostje sposodijo kolesa, sani in loke. Sankališče je doma, smučišče v bližini, s kolesom pa se je mogoče pripeljati do Logarske doline; s svojimi znamenitostmi pa goste čakajo Ljubno, Luče, Solčava, Igla pa Robanov in Matkov Kot.

Nadmorska višina: 430 m Velikost kmetije: 40 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 2/3, 1/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kmetija Pri Deželanu stoji na hribu, od koder se lepo vidijo Gorjanci, vsa mirenska dolina, pa Snežnik, in ob lepem vremenu še Kum, Lisca in okoli 20 cerkva. Ob hiši stoji stara zidana klet; več kot 160 let naj bi že imela. Gostje s kmetije ne odhajajo ne lačni ne žejni; ponudijo jim vse vrste mesa, mesnih izdelkov (tlačenke, salame, klobase), mleko, skuto, kruh pa še žganje za povrh. Gospodinja pripravi še razne potice, šarkeljne in krhlje. Blizu so Šmarješke Toplice, pa tudi cerkve v neposredni bližini vabijo, da si jih gostje ogledajo.

Domačija Belica se nahaja povsem na vrhu Medane, od koder sega veličasten pogled vse od Alp do Jadranskega morja. V prijetnem domačem ambientu lahko pokušate sezonske domače jedi, še posebej smo ponosni na domač pršut in šalam. Daleč od vsakdanjega hrupa vam je na voljo tudi komfortno in prijetno bivanje v eni od osmih sob in dveh apartmajev.


Nadmorska višina: 320 m Velikost kmetije: 18 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Apartmaji: 2/4, 2/5, 1/8 Možen dostop z avtobusom Turistična kmetija, med domačini znana tudi kot Brinovčev kmečki mlin, leži ob cesti Mozirje - Logarska dolina, vpeti v slikovito pokrajino Zgornje Savinjske doline. Obisk kmetije vas bo spomnil na čase, ko so ljudje še dobro poznali okus kruha iz krušne peči, na roko zmesenega iz moke domačega mlina. Na kmetiji, kjer se še danes ukvarjajo z mlinarstvom in pekarstvom, še vedno ročno izdelujejo piškote, spečejo več vrst kruhov in drugih pekovskih dobrot. Gospodinja vam bo z veseljem razkrila skrivnosti peke dobrega kruha, ki, kot vsi njihovi izdelki, ne vsebuje dodanih konzervansov. Brinovčevi se ne branijo pomoči pri mletju žita. Iz sveta domačije vas z veseljem popeljejo v svet narave. Če želite, lahko ribarite v bližnji Savinji. Ljubitelji pohodništva se lahko odpravite v Logarsko dolino, ljubitelje smučanje bodo zapeljale smučine Golt, v toplih mesecih se pustite zapeljati parku cvetja v Mozirskem gaju. Tisti, ki si želite sprostitve duha in telesa boste veseli Mlinarjevega kluba sprostitve, ki vabi k obisku finske savne s kombinacijo parne savne, masažnega bazena in prostora za počivanje s posteljo s pirinim vložkom.

Izletniška kmetija družine Ivanetič se nahaja v prelepi vasici Omota v neposredni bližini Semiča. Tukaj se lahko spočijete in naužite prijetnega pohoda po gozdu, prav tako pa si ogledate raznolike znamenitosti, ki se razprostirajo v bližini. Na sami kmetiji imajo 9 ležišč, v sklopu katerega je ena apartmajska soba. Posebnost hiše je postrežen pečen odojek in jagenček v krušni peči. Zato dobrodošli v belokranjsko vasico Omota.


Nadmorska višina: 512 m Velikost kmetije: 40 hektarov Odprto za goste: 1. 4. - 30. 9. Sobe: 3/2, 1/3, 1/6; Apartmaji: 1/4; Število sedežev: 50 Možnost dostopa z avtobusom Oče Jelinčič, glava družine, igra na citre in se amatersko ukvarja s slikanjem krajine; kulisa za to mu je prelepa, divja narava in reka Soča. V hlevu imajo okoli sto ovac, zato na mizo pridejo meso jagenjčkov pa ovčje mleko, siri in skuta. Postrvi pripravljajo z ovčjim sirom (to je hišna specialiteta), na pastirski ali na tržaški način, ponudijo suhomesne izdelke – salame, panceto, osokolo, šunko, čompe s skuto itd. Gostje si v pastirski bajti ob ognjišču pečejo krompir, sir, meso, in ob klepetu obujajo spomine. Smučajo lahko na Kaninu, jahajo na Pristavi v Lepeni, raftajo po Soči ali pa si Soško dolino ogledujejo iz zraka.

Nadmorska višina: 630 m Velikost kmetije: 45 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 1/1, 2/2, 3/3, 2/4, 1/5 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Podmlačanovo kmetijo boste našli na samem, na hribu med travniki in gozdovi. Kmetija obstaja že več kot 700 let in znana po tem, da so vedno vse pridelali doma. Ob domačih klobasah, zaseki, šunki, žganju in moštu vam bo v izbi ob krušni peči čas hitro mineval. V okolici je nešteto sprehajalnih poti, na katere se gostje lahko podajo peš ali s kolesom, nabirajo zdravilna zelišča ali gozdne sadeže, lovijo ribe ali kaj večjega; pozimi je v bližini smučarski center Stari vrh nad Škofjo Loko. Za otroke bodo prav gotovo zelo zanimive domače živali: krave, biki, kokoši, prašiči, koze, pav.

Kmetija leži na sončni strani vasi Planine pod Golico na 1000 metrih nad morjem. Na Kmetiji Smolej vam ponujajo vožnjo s kočijo po dogovoru po okoliških krajih, na voljo imajo dve kočiji, turistično jahanje po vaških poteh, osnove učenja jahanja, pripravljajo tudi Aktivne počitnice za otroke in Aktivne vikende za otroke v katerih skupini otrok prikažejo delo na kmetiji, se spoznajo z domačimi živalmi, konji, poskusijo jahati in se zapeljejo s kočijo. Ponujajo tudi možnost praznovanj rojstnih dni.

Nadmorska višina: 440 m Velikost kmetije: 10 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/1, 3/2, Število sedežev: 50 Leži ob vinski cesti, možen dostop z avtobusom, dobrodošli hišni ljubljenčki: samo pes Kmetija, na kateri se ukvarjajo z vinogradništvom in sadjarstvom, se nahaja na vrhu zaselka Slatina, v vasi Svečina. Gostitelji so ponosni na svoja v domačih sodih dozorena kakovostna in vrhunska vina, za katera vam pripravijo degustacijo. Poleg vin gostom skozi vse leto omogočajo nakup jabolk, sadnih sokov, žganj ter ob predhodnem naročilu tudi kruha. Kuhinja na kmetiji na široko odpre vrata konec tedna, ko gospodinja z veliko ljubeznijo zamesi domači kruh. To je tudi čas, ko vas Jarčevi razvajajo z raznoliko ponudbo mesnin, pripravljenih iz mesa na kmetiji vzrejenih živali (meso iz kible, narezki, paštete ...). V kuhinji se poleg kruha pečejo tudi slastne potice, slovenjegoriška kvasenica, sezonske sladice... Na štedilniku se pogosto kuha vinogradniški golaž, h kateremu gospodinja postreže slastne cmoke ali štruklje ... Gostom so za bivanje na voljo moderne sobe s prekrasnim pogledom, ki ga, predvsem tujci, radi primerjajo s tistim v Toscani. V bližini kmetije se nahaja obilica zanimivih izletniških točk: Vinogradniški muzej Kebl, grad v Svečini, Razgledni stolp na Plačkem vrhu... Posebnost je t.i. Vinotour, mednarodna proga nordijske hoje, ki vodi mimo kmetije in se vije med vinogradi na obeh straneh meje. Slaba dva kilometra od kmetije se nahaja urejeno jahališče, v bližini so igrišča za tenis in badminton. Tudi Maribor, Pohorje in Ptuj so z avtom hitro dosegljivi.

Nadmorska višina: 750 m Velikost kmetije: 37 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartmaji: 2/4, 1/8 Hišni ljubljenčki dobrodošli: samo mačke Kmetija sedemčlanske družine Petek leži v majhni vasici Nova Štifta pri Gornjem Gradu, v zaselku Tirosek. V tem, zares prekrasnem delu Zgornje savinjske doline, kjer narava in človek še vedno sobivata z roko v roki, so Petkovi zgradili tipično kmečko hišo, v kateri se nahajajo trije sodobno opremljeni apartmaji. V času bivanja na kmetiji lahko svoje vsakodnevne obroke dopolnjujete z domačimi mlečnimi izdelki: mlekom, sirom, skuto ... , si za zajtrk privoščite domačo marmelado ali vloženo zelenjavo, spijete kozarec domačega soka. V bližini kmetije se nahaja veliko zanimivih,ogleda vrednih znamenitosti: romarska cerkev Marije Zvezde v Novi Štifti, katedrala v Gornjem Gradu, Mozirski gaj, muzejska zbirka v Šteklu ... Kmetija je tudi odlično izhodišče za vse ljubitelje pohodništva, saj od tod vodijo planinske ter pohodniške poti na Kaštno planino, Lepenatko, Menino planino, planino Ravni ter tematske poti po občini Gornji Grad, kjer bodo kmetije,ki so vključene v ta program, ponudile svoje pridelke in izdelke. To bodo prve tovrstne poti pri nas v Sloveniji. Za vse je značilno, da lahko do njih dostopate tudi z avtomobilom ali kolesom. Bivanje pri Petkovih pa bo, zaradi miru in tišine, ki še vedno vladata tod okrog, blagodejno vplivalo na vse, ki si želite zgolj dan ali dva miru in popolnega odklopa od ponorelega sveta.


Nadmorska višina: 1100 m Velikost kmetije: 62 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 3/2, 6/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kmetijo, ki leži v vasi Ambrož, na nadmorski višini 1100 m, od bližnjega smučišča Krvavec loči le dobrih pet minut vožnje z avtomobilom. Na kmetiji se ponašajo s pestro kulinarično ponudbo in ne pozabijo poudariti, da večino jedi še vedno pripravljajo po tradicionalnih recepturah. Goste vedno znova navdušijo odlični suhomesnati izdelki: suhe klobase z zaseko, domači narezki, pršut ... Pav tako uživajo v enolončnicah in raznolikih regionalnih specialitetah, katerih pripravo prilagajajo letnim časom. Razveselijo se družin z otroci, ki lahko uživajo v druženju z mucko Mišo in mačkom Štunfijem ter pujsama Fifi in Luno. Uživajo lahko na otroškem dvorišču. Prav posebna doživetja so tabori za otroke in šola v naravi ter počitnice, ki združijo stare starše in vnuke. Odlična lega kmetije vabi k obisku tako tiste, ki cenite predvsem mir in spokoj narave, kot tudi tiste, ki se radi odpravite na kakšen sprehod ali opravite kakšen lažji vzpon na bližnje vršace. K obisku vabijo: Krvavec, Kamniški vrh, Koren, Osredek ...

Nadmorska višina: 987 m Velikost kmetije: 20 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31.12. (po predhodnem dogovoru) Sobe: 5/2, 2/3, 1/4 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Če želite okusiti jutra na hribovski kmetiji, potem je turistična kmetija »Pr' Dovarju« kot nalašč za obisk. Miza, ki jo bodo pogrnili za vas, bo polna dobrot domače kuhinje: mesnih in mlečnih izdelkov, kruha, peciva. Nekatere dobrote vam gostitelji ponujajo tudi v nakup in vam tako omogočajo, da se lahko kulinaričnim užitkom predajate še dolgo po obisku kmetije. Gospodar vas bo z veseljem popeljal v gozd na opazovanje divjih živali, gospodinja pa bo poskrbela, da boste vstopili v čudoviti svet kulinaričnih doživetij. Na kmetiji si lahko oprtate nahrbtnik in se podate v osvajanje vršacev Kamniško – Savinjskih Alp, pozimi se lahko spustite bo belih smučinah Krvavca, ljubitelji vodne zabave pa lahko obiščete bližnje Terme Snovik.

Nadmorska višina: 627 m Velikost kmetije: 20 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 1/1, 2/2, 1/4 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Ob cesti, ki pelje iz Slovenj Gradca proti smučarskemu središču Kope, leži turistična kmetija Klevž, ki, obdana z gozdovi in travniki, kar vabi popotnika, da se ustavi. Gospodinja Helena je prava mojstrica v pripravi koroških jedi: mežerlov, ajdovih žgancev, štrukljev, domačega kruha in mnogih drugih dobrot. Jedilnik je primeren tudi za vegetarijance. Ob narezku, ki ga gospodinja dopolni z domačo skuto, zaseko in pašteto, gospodar rad ponudi šilce domačega žganja ali bokal jabolčnika. Ivarčko jezero, cerkev Sv. Jurija z zanimivimi arheološkimi izkopaninami, Uršlja gora in le nekaj kilometrov oddaljene Kope so razlog, da vam na kmetiji ne bo dolgčas. Če boste želeli, vas bodo gostitelji popeljali po poteh domačih obrti ali po Bernekarjevi poti, v dogovoru s konjeniškim klubom pa vam bodo omogočili vožnjo z vprego in vozom. Prav tako se jim lahko pridružite pri kmečkih opravilih ali v kuhinji obiščete gospodinjo Heleno, ki vam bo morda celo razkrila kakšno koroško kulinarično čarovnijo.

Nadmorska višina: 525 m Velikost kmetije: 12 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. po predhodnem dogovoru Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom, hišni ljubljenčki dobrodošli Izletniška kmetija, ki se ponaša s čudovitim razgledom nad Ljubljansko okolico, leži na griču, sredi travnikov, na samem, tik ob gozdu. Gostitelji so znani po raznoliki kulinarični ponudbi. Gospodar v domači krušni peči speče odlične telečje krače. Vaše brbončice pa bodo prav tako navdušene nad specialitetami iz mesa divjih prašičev in drugimi domačimi mesninami, ki nastajajo pod spretnimi prsti prijaznih gostiteljev. Če se radi posladkate, potem morate poskusiti štrudel, ki ga odlikuje pestra paleta različnih okusov. K vsaki jedi pa gostitelji postrežejo izbrano kaplijco in tako poskrbijo za zaokroženost vašega kulinaričnega doživetja. Otroci! Na kmetiji imajo koze, psa Kepcija, kobile Suzi, Mimo in Lindo in tudi mladega žrebička Levčka. Srečanje z njimi vam bo ostalo v nepozabnem spominu.Na kmetiji si lahko izposodite kolesa in se odpravite na raziskovanje bližnje in daljne okolice. K obisku vabijo Vrhnika, razgledni stolp Ulovka, Tehniški muzej Bistra, Ljubljana … V zimskem času je kmetija odlično izhodišče za obisk smučišča Ulovka.

Nadmorska višina: 583 m Velikost kmetije: 27 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 10/2 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Eden izmed najlepših majhnih turističnih krajev je Šentanel. V tej lepi koroški vasici Kumprejevi skrbijo za goste. Razvajajo jih s hrano, domačo seveda: s suhimi mesnimi specialitetami, skuto in sirom, črnim rženim kruhom, moštom vseh vrst, žganjem, skutnimi ali štruklji iz suhih sliv ali hrušk, sušijo sadje in še kaj bi se našlo. Na Koroškem je zanimivo poleti in pozimi. V bližnji okolici je več manjših smučišč, daleč niso tudi avstrijska. Narava je idealna za sprehode, na ogled so muzeji, gostje pa bodo kdaj pod večer zaslišali zapeti Šentanelske pavre. Lepo zveni njihova pesem.

Na Turistični kmetiji Klinec nudijo izbor izjemnih vin in domače jedi, pripravljene po tradicionalnih receptih. V poletnih mesecih hrano in pijačo postrežejo na sončni terasi z razgledom na medanske vinograde, v zimskih dneh pa v točilnici ali jedilnici ob pravem briškem kaminu. Poleg prenočišč v lepo urejenih sobah s kopalnico nudijo tudi konferenčni prostor.

Kmetija leži ob Kolpi. Obdana je z gozdovi in travniki. Šestčlanska družina Kondovih se je nekoč ukvarjala z mlinarstvom, zdaj pa se je preusmerila v izdelavo sira in drugih izdelkov iz domačega mleka. Tako lahko gostje poleg hiše ob stari žagi, mlinu in dvojnem kozolcu vidijo še sirarno.   Mlečnih izdelkov na kmetiji tako nikoli ne zmanjka in so vedno sveži. Toliko jih imajo, da jih tudi prodajajo. Poleg njih lahko gostom vsak hip ponudijo domače salame, sicer pa Kondovi sami pravijo, da se v kulinariki prilagajajo željam gostov in njihovi starosti. Pečejo več vrst kruha iz doma pridelanega žita.   Od kmetije ni daleč do Bilpe, slikovitega kraškega izvira, iz katerega pritekajo s Kočevskega polja podzemne vode ponikalnice Rinže. Nad izvirom so v steni vhodi v tri jame. Gostje ponavadi obiščejo še razgledno točko Kozice, najstarejšo kovačijo na Kolpi, ki še obratuje, pa več znamenitih cerkva, pa seveda grad Kostel, kjer je z grajske pečine čudovit razgled po Kostelski dolini in soteski Kolpe. Reka je bogata z ribami, po njej pa se je mogoče voziti s čolni; na kmetiji poleg kanujev posojajo tudi kolesa, opremo za namizni tenis in opremo za jahanje (s konji, seveda).

Nadmorska višina: 240 m Velikost kmetije: 4,5 hektara Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. (predhodna najava) Sobe: 3/2, 1/3 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Na koncu idilične doline, obdane z vinogradi in gozdiči listavcev, v Stari vasi na Bizeljskem, stoji tristična kmetija Pudvoi. Gospodinja, odlična kuharica, poleg mnogih dobrot pripravi tudi bizeljsko ajdovo pogačo, ki jo speče v domači krušni peči. Na kmetiji boste lahko poskusili vrhunska sortna vina, domače žganje, jabolčnik, sadje in sadne sokove. Ogorevčevi so s staro kmetijo prevzeli tudi repnici, ki so ju prejšnji lastniki uporabljali za shranjevanje pridelkov in sadja. Ker je repnica naravna znamenitost Bizeljskega, vas bo torej prva dogodivščina čakala na domačem dvorišču. Ogorevčevi imajo namreč danes kar tri repnice. Tista, ki so jo izkopali sami, je povezana s kletnimi prostori in jo uporabljajo za hrambo doma pridelanih buteljčnih vin. V deželi peščenega sveta pa je še vrsta znamenitosti, ki vabijo k obisku: Nujčev hrast, bizeljski grad, muzej v Brežicah, repnice, Isteničeva šampanjska klet … Lahko pa se tudi odpravijo na kopanje v Terme Čatež ali pa v Terme Olimia.

Nadmorska višina: 90 m Velikost kmetije: 26 hektarov Odprto za goste: 1.1.-31.12. (po predhodnem dogovoru) Sobe: 9/2, 1/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Malovščeva kmetija, ki se nahaja v vasi Vitovlje, obkrožena z vinogradi in gozdom, je bila prva turistična kmetija na Goriškem, ki je od nekdaj slovela po domačnosti. Obisk kmetije je izvrstno kulinarično doživetje, ki vaše brbončice razvaja s pravimi vipavskimi gurmanskimi posebnostmi, ki jih odlično dopolnjuje izbor vin. Domači vas bodo tako razvajali z domačim, na kraški burji posušenim pršutom, salamo, domačim kruhom, mineštro, ješprenko, pravo vipavsko joto s klobaso in rebrci, frtaljo, njoki, bleki, golažem, polento s pršutom ter s prilogami in prikuhami značilnimi za to območje. Sladokusci boste lahko uživali v štrudlu iz jabolk, sliv in breskev, kuhanih štrukljih in še kakšna sladka dobrota se bo znašla na vašem krožniku. Malovščevi za svoje goste organizirajo vodene oglede vinske kleti z degustacijo vina, obiranje grozdja z izborom kraljice trgatve, martinovanje, ob sobotah pa vas vabijo na podeželske večere z glasbo in plesom…. Obiskovalci se lahko odpravite na ogled vitovske cerkve na osamelcu nad vasjo Vitovlje ali se podate po vitovski krožni poti. Zanimiva so tudi potepanja po vinogradniških in poljskih cestah, ki popotnika pripeljejo do lepega jezera Vogršček.

Nadmorska višina: 560 m Velikost kmetije: 56 hektarov Odprto za goste: 1.1.-31.12. (predhodna najava) Sobe: 6/2, 2/4 Število sedežev: 40 Možen dostop z avtobusom V urejeni in obnovljeni notranjski hiši (z arhitekturnim priznanjem), ki smo jo poimenovali »PRI LUKOVIH« vam nudimo nočitve. V hiši »PRI DOVIČEVIH« nudimo nočitve in hrano, ki jo pridelujemo po kriterijih ekološkega kmetovanja. Hrano pripravljamo na prav poseben način – vse kar vam postrežemo, ima pridih «kulinaričnih« skrivnosti. V hiši Forum je možen najem apartmaja za 3 ali 5 oseb, prav tako lahko najamete sobo s kopalnico. Urejeno imamo tudi parkirišče za avtodome brez oskrbe, elektrika in voda sta na voljo ob doplačilu. Po predhodnem naročilu vam nudimo eno-dnevne ali vikend počitnice, ter nočitev z zajtrkom, kosilom in/ ali večerjo. Imamo bogato ponudbo domačih dobrot, med vsemi pa naj omenimo vsaj mesec belušev (v maju) ter dobrote jeseni.Poleg naštetega pa lahko poskusite ali kupite ozimnico (jabolka).Vso to celoto zaokrožite z ogledi različnih znamenitosti, ki se ponujajo v naši okolici (Križna jama, grad Snežnik, Rakov Škocjan, Slivnica, Cerkniško jezero), ter si tako spočijete od vsakodnevnih stresov in naberete novih delovnih moči. Kmetija ponuja tudi izposojo koles, s katerimi je možen ogled Cerkniškega jezera in bližnje okolice. Še več informacij pa dobite ob vašem naročilu in prihodu.

Nadmorska višina: 440 m Velikost kmetije: 9 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 2/2, 4/3, 1/4, 1/9 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom V deželi, kjer se bohoti opojna žlahtna cvetica – vinska trta, leži kmetija družine Obolnar. Vešči priprave tradicionalnih jedi gostom ponujajo jagnjetino, na različne načine pripravljeno mlado govedino in postrvi, jedi iz zelenjave, govejo in gobovo juho, pozimi pa kmečki krožnik s krvavicami ali pečenicami, pečenimi rebrcami s kislim zeljem ali kislo repo v nadvse okusni kombinaciji z ajdovimi žganci in še dobrot ..., ki naj ostanejo skrivnost do vašega obiska. Kmetija je odlično izhodišče za vse, ki se radi sprehajate ali kolesarite po zanimivih poteh in privlačna za tiste, ki želite dan na kmetiji preživeti čim bolj aktivno. Tako so vam na kmetiji na voljo različne aktivnosti, s katerimi dodobra razmigate svoje telo; odbojka na mivki, kopanje v bazenu na prostem, badminton na travniku, trampolin, gugalnice in možnost igranja malega nogometa, košarke in rokometa na asfaltiranem igrišču. Obolnarjevi organizirajo tudi športni tabor, namenjen predvsem osnovnošolcem, zanimiva in nadvse privlačna pa je tudi tridnevna šola v naravi, ki najmlajšim udeležencem omogoča spoznavanje kmetije in dela na njej, seveda pa ne manjka niti spoznavanje naravnih in kulturno zgodovinskih danosti bližnje okolice.

Nadmorska višina: 450 m Velikost kmetije: 40 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/5 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Prijetna vasica Maline se nahaja pod obronki Gorjancev v Beli krajini, obdana s travniki in gozdom in v njej turistična kmetija Pecel. Kmetija ima status ekološke kmetije in temu primerna je tudi priprava jedi in pijač. Iz domače kuhinje diši po belokranjski pogači, jagenjčku, ki ga spečejo na ražnju in še po vrsti drugih dobrot. Kmetija se ponaša z odličnimi, ekološko pridelanimi vini: metliško črnino, belokranjskim belim vinom ter Chardonayem, ki jih boste lahko tudi kupili. Poleg vina so vam na voljo še sadni sokovi, sadni kisi, sušeno sadje, sadna žganja in suhomesnati izdelki, ki jih odlikuje ekološka izdelava. Poseben vtis bodo na vas napravili konji, ki so simbol domačije. Če želite, vas gospodar z lojtrnikom ali kočijo popelje na krajši izlet. Poleti si lahko privoščite spanje na starem seniku, kjer se nahaja tudi muzej kmečkega orodja. Kdor želi, lahko najame apartma za pet oseb, ki se nahaja v stopetdeset let stari hiši.

Nadmorska višina: 330 m velikost kmetije: 12 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/2, 4/3, 1/4 Apartmaji: 1/3, 1/4 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Valovite Slovenske Gorice, kjer v vasi Cogetinci domujejo Firbasovi, so »narejene« za ljubitelje kolesarjenja: malce je treba stopiti na pedala, a ne toliko, da se kolesarjenja ne bi lotili tudi rekreativni ljubitelji vrtenja pedal. Med mineralnimi vrelci in vinogradi, ob Negovskem jezeru, do bližnjih jezer, termalnih kopališč, gomil in drugih znamenitosti vodijo kolesarske poti, zato ima kmetija znak kolesarjem prijazna kmetija. In ker so v domačem hlevu svinje, govedo, kokoši, zajci, ovce, koza in konji, ker lahko igrate odbojko na mivki, namizni tenis, nogomet na manjšem travnatem igrišču ali pa se pomerite v streljanju z lokom, k Firbasovim rade prihajajo družine z otroki – in kmetija ima še znak družinam z otroki prijazna turistična kmetija. Gospodarica Marjana bo v hiši, ki spada v evropsko mrežo hiš s tradicijo, gostom ponudila vrsto dobrot, nagrajenih na ptujskih Dobrotah slovenskih kmetij (kislo juho, koline in pečenke, pujčeka, knedlčke iz kvašenega testa, različne vrste kruha, gibanice …), gospodar Alojz pa postreže z belimi vini in sokovi ter hišno viljamovko.

Nadmorska višina: 900 m Velikost kmetije: 13 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. sobe: 2/2, 3/3 število sedežev: 20 možen dostop z avtobusom Pod Škofjeloškim hribovjem je Četena Ravan, strnjeno naselje, in na številki 6 je doma družina Kržišnik; devet članov šteje, kar je jamstvo, da vam pri njih ne bo dolgčas. Ko se boste utrujeni vračali z bližnjih vrhov, vas bodo doma pričakali svež kruh, salame, prekajen vrat, zaseka pa specialitete: nadevane pečenke in perutninske rulade. Tako rekoč vse, kar ponudijo na krožnikih, lahko kupite in odnesete s seboj. Spoznavali boste lahko kraje, ki jih v svojih delih opisuje pisatelj Ivan Tavčar, v pravem času se boste lahko udeležili tradicionalne oglarske nedelje na Grebljici (prva nedelja v avgustu). Če boste še kolesarili, nabirali zdravilna zelišča, poleteli s padalom, odšli do bazenov itd., vam bo čas še prehitro minil.

Nadmorska višina: 350 m Velikost kmetije: 2,5 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/1, 2/2, 2/4, 1/6 Apartmaji: 1/4, 1/6 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom »Kar Prleki privoščimo sebi, to lahko z veseljem ponudimo tudi gostom,« pravijo na turistični kmetiji Ozmec. Čez vse leto pripravljajo dobre prleške jedi po naročilu, gostu pa v vsakem trenutku lahko ponudijo domač narezek: meso iz tunke, kruh in vino iz domačega vinograda. Pripravijo tudi kislo zelje s pečenico ali krvavico, druge mesne izdelke, na koncu pa pogačo ali postržjačo. Organizirajo tudi piknike. Na kmetiji lahko pomagate v vinogradih ali se sprehodite po pešpoti. Ogleda vredna je tudi cerkev sv. Trojice iz leta 1219, razgledni stolp v Gomili, Velikonedeljski grad, Jeruzalem, daleč ni niti do Ptuja. V bližini kmetije se nahaja smučišče Sv. Tomaž, oddaljeno le 3 kilometre. Ne daleč stran pa se nahajajo tudi termalna kopališča kot so Terme Ptuj, Terme Banovci in Bioterme Mala Nedelja.

Nadmorska višina: 560 m Velikost kmetije: 35 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Apartmaji:1/2, 1/4, 2/5 Na robu vasi Studor, na vzpetini, s katere je lep razgled po Bohinjskih hribih, stoji turistična kmetija Pri Andreju. Hiša in 200 let star, vendar lepo ohranjen kozolec sta ohranjena v značilnem bohinjskem slogu. Mleka in jajc na kmetiji vedno dovolj. Hrano v apartmaju si tako lahko pripravijo sami ali pa obiščejo restavracije v okolici. Do Bohinjskega jezera sta od kmetije samo dva kilometra. Poleti se jezero toliko ogreje, da se je v njem prav prijetno kopati. Okolica jezera in tudi vasi Studor sta kot nalašč za planinske pohode in kolesarske ture. Pozimi je do Koble sedem, do Vogla pa kilometer več – povsod so urejena smučišča; v Bohinjski Bistrici pa urežejo tekaške proge.

Nadmorska višina: 760 m Velikost kmetije: 45 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. (po predhodnem dogovoru) Apartma: 1/2, 1/4, 2/5 Število sedežev: 30 Mdostop z avtobusom Kmetija leži pod Uršljo goro, na samem, sredi travnikov od koder je čudovit pogled na Avstrijske Alpe in Pohorje. Gostitelji so znani po tem, da znajo odlično pripraviti jagnjetino, ki vam jo ponudijo izpod peke. Tisti, ki poleg vtisov iz kmetije radi odnesete tudi kakšno malenkost ali dve, se boste lahko domov vrnili z domačo viljamovko ali slivovko, jabolčnim kisom, hruškovim sokom, zeliščnim čajem, jagnjetino, suhim sadjem in še se bo kaj našlo. Na kmetiji so na voljo gorska kolesa, igrišča za odbojko, košarko in nogomet, lahko igrate namizni tenis, biljard, badminton, ali pa se sprostite v savni. Izposoja športnih rekvizitov in uporabe savne je všteto v ceno najema. Otrokom je na voljo otroško igrišče, uživajo lahko v družabnih igrah ali se odpravijo na razburljivo iskanje skritega zaklada. Gostitelji pravijo, da je njihova kmetija raj za vse tiste, ki iščejo mir in tišino, a tudi za tiste, ki si želijo aktivnih počitnic. Ravnjakovi vas z veseljem povabijo na ogled mlina na vodo in soteske ob hudourniku ter vas pozimi odpeljejo na sankanje. V bližini je kar nekaj zanimivih izletniških poti: Pot Rimljanov, Meškova pot, Vorančeva pot, Ivarčko jezero, domačija Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, rimski vrelec … Kolesarji se lahko podate na pot okrog Uršlje gore, pohodniki pa se povzpnete na Uršljo goro in Peco. Odkrivate lahko čare Slovenj Gradca, se v Muti vkrcate na splav, obiščete rudnik v Mežici in pozimi smučate lahko na smučišču z novo štirisedežnico Iverčko-Ošven ali pa se podate na smučarski center Kope.

Nadmorska višina: 232 m Velikost kmetije: 9 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 1/2, 3/4, 2/5 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom V Prekmurju leži umetno Lendavsko jezero, ob njem pa sto let stara kmetija Ferencovih. Izdelujejo rože iz krep papirja, po dogovoru za skupine pa vam prikažejo tudi pletenje šib, koruznega ličja in pokrivanje s slamo. Na kmetiji si lahko ogledate muzej kmetijskih strojev in orodja. In dobro kuhajo. Poskusili boste lahko ocvirkovo pogačo, posolanko, različne domače jedi tudi iz koruzne moke in seveda prekmursko gibanico, za katero imajo certifikat in sp prejeli že več medalj. Sami delajo tudi aperitive iz različnega sadje in marmelade, ter tudi vino je iz domačega vinograda. Zanimiva prekmurska pokrajina in bogata kulturna dediščina omogočata krajše ali daljše izlete, jezero pa aktivnosti na vodi. Obiščete lahko vrelce mineralne vode, največji slovenski grad, Tromejnik, eno od gozdnih učnih poti ali pa katero od sprehajalnih. Ob toplih poletnih nočeh pa lahko prespite na seniku pod slamnato streho. Imajo dve tenis igrišči in lahko si sposodite tudi kakšno kolo. Za najmlajše pa je na razpolago veliko igral in zelenih površin okrog hiše.

Nadmorska višina: 360 m Velikost kmetije: 55 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 4/4 Kmetija leži ob reki Poljanska Sora, neposredno ob dvorcu dr. Ivana Tavčarja, avtorja nedvomno najlepšega slovenskega ljubezenskega romana “Cvetje v jeseni”in vabi k obisku skozi vse leto. Kmetija je primerna za vse tiste, ki si želite preživeti počitnice v miru in tišini neokrnjene narave Poljanske doline, v sodobno opremljenih apartmajih. Izbirate lahko med nastanitvijo v štirih apartmajih, od katerih se dva nahajata v mansardi novozgrajenega objekta, dva pa v stari kašči, stavbi, ki je včasih služila kot skladišče za žita, saj so se v preteklosti na kmetiji ukvarjali tudi z mlinarstvom in žagarstvom. Na sami kmetiji si lahko sposodite tudi kolesa in kanu ter se zapeljete po reki Sori. Posebno doživetje je spust po Poljanski Sori, ki teče le lučaj stran od apartmajev. Bivanje v apartmajih je primerno za vse, ki uživate v planinarjenju (obisk Škofjeloškega hribovja), kolesarjenju, ribarjenju in lovu, smučanju (bližina smučarskih središč Stari vrh, Cerkno), turni smuki ( po pobočjih Porezna), plezanju v plezališčih ali ste navdušeni obiskovalci učnih gozdnih poti. Seveda ne smete izpustiti obiska Tavčarjevega dvorca, danes kulturnega spomenika.


Nadmorska višina: 730 m Velikost kmetije: 28 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31.12. (po predhodnem dogovoru) Sobe: 1 /2, 1 / 4 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Kmetijo družine Petek boste našli v vasi Visoko, od koder se razprostira čudovit pogled na Kurešček. Miza je vedno polna dobrot. Petkovi vam z veselje ponudijo jagnjetino, kozje meso in še veliko drugih dobrot, ki jih lahko poplaknete s kupico žlahtnega vinca ali pa morda s kozarcem odličnega kozjega mleka. Gostitelji so zelo veseli obiskov družin z otroki, saj na hektarju površine okoli kmečke hiše najdete sodobna igrala za najmlajše obiskovalce. Otroci bodo veseli tudi druženja z domačimi ovcami, kozami, zajčki, kokoškami ali pa bodo celo zbrali dovolj poguma za sprehod na konjičku. V poletnih mesecih organizirajo otroške tabore in otroške počitnice. Prostori so tudi odlična izbira za organizacijo poslovnih srečanj ali družabnih dogodkov. K obisku vabita Iški vintgar in jezero v Podpeči, zanimiv je tudi celodnevni obisk Ljubljane. Če želite, se lahko peš odpravite do le streljaj oddaljene cerkve na Kureščku in srednjeveške cerkvice Sv. Nikolaja v vasi ali pa na daljši sprehod do gradu Turjak ali na Mokrc. Pozimi se lahko odločite za smučanje ali sankanje, poleti pa na kmetiji lahko balinate, se osvežite v bazenu, odpočijete pod kozolcem toplarjem ali pa se morda zavihtite na črnega vranca, ki domuje na eni izmed bližnjih kmetij.

Med Bledom in Bohinjem, v objemu Jelovice, leži majhna, mirna vasica Kupljenik. Da bi spoznalo lepote našega zaselka več ljudi, smo se odločili, da v okviru naše ekološko naravnane kmetije ponudimo možnost nastanitve počitniškim gostom. Zato smo zgradili povsem nov objekt s štirimi apartmaji in dodatno sobo. Od turističnega bisera Bleda, ki s svojim jezerom in okolico očara vsakogar smo oddaljeni le 5 km. Na Bledu je veliko možnosti za mnoge aktivnosti: igranje golfa, veslanje, plavanje itd. Obiščete lahko casino, številne prireditve, lahko pa se seznanite z zgodovino naših krajev v muzejih na blejskem gradu ali na otoški cerkvici. Naša vas je lahko izhodišče za številne pohodniške smeri v pravljični svet Julijskih Alp in Karavank. Reka Sava, ki je od naše hiše oddaljena le 1 km, je že dolgo poznana po svojem ribjem bogastvu, na posameznih odsekih pa sta možena tudi rafting oz. vožnja s kajakom. Kupljenik je znan tudi po novem adrenalinskim izzivu zorbingu. Dve uri hoda je od nas oddaljena skrivnostna podzemska jama, v bližini pa so še urejene plezalne stene, ki jih radi preizkušajo tudi izkušeni alpinisti. Travniki pri nas so še vedno polni rož…. V naši hiši diši po glasbi….

Nadmorska višina: 345 m Velikost kmetije: 10 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 6/2 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Lavričevi so se zgledovali pri severnih sosedih, kjer so večje kmetije poskrbele tudi za turistično ponudbo. Gostilno so imeli že v preteklosti, ko so se k njim v kočijah vozili gospodje iz Ljubljane in Kranja. Danes prihajajo izletniki in dopustniki, ki si želijo miru in dobre hrane. Ta je seveda domača, kot se za turistično kmetijo spodobi (domače meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, zelenjava itd.), ko pa smo jih povprašali po posebnostih v njihovi kulinarični ponudbi, so omenili štruklje in potico, oboje z dodatkom orehov. Pod že omenjenim Repenjskim hribom so Repnje s samostanom iz leta 1870 in cerkvijo sv. Tilna. Blizu sta tudi smleški grad in Zbiljsko jezero, kjer je mogoče veslati, sicer pa je okolica kmetije idealna za sprehode in kolesarske izlete. Ter živalski vrt (z jeleni, damjaki, mufloni in lamami) in igrišče za otroke.

Družina Bogatajevih svoje goste preseneti z zbirko starih kmečkih strojev in naprav (imajo okrog 300 različnih primerkov). S pomočjo starega kmečkega orodja izvajajo delavnice tradicionalnih kmečkih opravil, rokodelstva in domače obrti. Hrano za goste pridelajo na kmetiji. Priporočajo kruh iz krušne peči, domače suhomesne izdelke, svinjsko pečenko, mlado govedino, kračo pa seveda idrijske žlikrofe, ajdove žgance, orehove in lešnikove štruklje; v zimskem času pripravijo koline, ob prazniku pa velikonočno alelujo, ki jo skuhajo le še redkokje. Kmetija je tudi odlično izhodišče za sprehode po Ledinski planoti in izlete v bližnjo Idrijo, Cerkno in Škofjo Loko (z vsemi njihovimi znamenitostmi).

Nadmorska višina: 230 m Velikost kmetije: 16 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Sobe: 2/2, 1/4 Leži ob vinski cesti, možen je dostop z avtobusom, hišni ljubljenčki dobrodošli V osrčju Haloz, v Dravcih, majhnem naselju sredi travnikov in gričev, ki se ponaša s čudovitim pogledom na Dravsko dolino in grad Borl, z bližnjega hriba pa je možno videti tudi mesto Ptuj in Pohorje, leži kmetija družine Korpič. Gospodinja gostom pripravi odličen zajtrk sestavljen iz kisle ali gobove juhe, salam, zaseke, paštete in domačega kruha iz krušne peči. Ker kmetija leži v osrčju Haloz, bi bil greh, če ob obisku ne bi poskusili bokala ali dveh domačega vina. Na kmetiji, kjer se ukvarjajo s poljedelstvom, živinorejo in vinogradništvom, ponujajo možnost prenočitve v dvoposteljnih sobah, na voljo pa imajo tudi dvoposteljno sobo z dodatnimi ležišči. Korpičevi vas bodo z veseljem popeljali skozi razstavo etnološke zbirke "Od zrna do kruha", ki so jo zasnovali v sodelovanju z društvom DOD Haloze in na kateri so razstavljena razna stara kmečka orodja in kuhinjska oprema ter posoda. V bližini kmetije so še igrišče za tenis in nogomet ter gugalnice za majhne otroke. Možni so sprehodi in kolesarjenje po planinski poti ter ribolov v reki Dravi ali v ribniku, ki domuje na kmetiji. Ko se sonce šele prebuja in tudi takrat, ko se dan že nagiba proti večeru, je prijetno posedeti na velikem travnatem dvorišču s stoletnimi drevesi, ki vabijo k sprostitvi.

Kmetija Pintarjevi Obnovljena stara haloška kmetija se nahaja na vrhu hriba v osrčju Haloz, 16 km oddaljena od mesta Ptuj in 4 km od Cirkulan na eni strani ter Zg. Leskovca na drugi strani. Kmetija lahko sprejme 5-7 oseb in sicer v 2 dvoposteljnih sobah in eni enoposteljni sobi (možnost dodatnega ležišča). Enoposteljna soba in ena dvoposteljna soba se nahajajo v nadstropju in imajo skupno kopalnico s tušem in wc-jem, druga dvoposteljna soba pa se nahaja v pritličju in ima lastno kopalnico (prehod skozi kuhinjo), dnevni prostor je ločen. Kuhinja ima vso potrebno opremo za kuhanje, po želji pa vam prijazna gospodinja nudi tudi možnost zajtrka. Kmetija ima prostor za zaključene skupine do 30 oseb. V 200 let stari kleti lahko poskusite domača vina in se prijetno ohladite. Trse obdelujejo ročno in na naravi prijazen način, saj so vključeni v kontrolo integrirane pridelave grozdja in vina. V kleti negujejo in polnijo vrhunska vina sort Sauvignon, Laški rizling, Renski rizling in tradicionalno staro sorto Ranfol. Na kmetiji nudijo tudi domači med in žganje. Prav tako je na kmetiji prostor za piknik. Svojega jeklenega konjička pa lahko parkirate tik ob hiši. Na kmetiji Pintarjevi lahko spoznate pravo haloško kmečko življenje in če si želite lahko kmečko delo in delo v vinogradu tudi preizkusite, saj so v Halozah vsake roke dobrodošle. Kmetija ima čredo ovac in damjakov, pa tudi druge domače živali se sprehajajo po hribu. V bližini kmetije si lahko ogledate več cerkvic in kapelic, nedaleč vstran pa tudi grad Borl. Prav tako vam ponujajo tudi druge aktivnosti, od katerih je vse bolj priljubljeno pohodništvo.

Nadmorska višina: 740 m Velikost kmetije: 36 ha Informacije o obratovanju: 20.12. – 20.10. Sobe: 2/2, 1/3 Apartmaji: 1/5 Možen dostop z avtobusom Ramšakovo kmetijo boste našli na samem, na sončni ravnici ob vznožju Olševe. Na kmetiji vas bodo razvajali z ekološko pridelano hrano. Pridobljen imajo certifikat za ekološki jedilnik. Poskrbeli bodo tudi za tiste, ki prisegajo na tradicionalno kuhinjo, saj vam bodo ponudili žlikrofe, štruklje, žgance. Ljubitelji zdrave prehrane s kmetije ne smete oditi brez mlečnih izdelkov, zdravilnih zelišč, doma sušenega sadja, sadnih sokov, čajev in marmelad, ki jih družina pripravlja s posebnim veseljem. Gostitelji vam obljubljajo pristen stik z življenjem na solčavski kmetiji; v bližini je okrog 30 objektov naravne in kulturne dediščine, veliko gorskih in planinskih poti za pohodnike in kolesarje (Olševa, Raduha, obisk starodavne tise … ), ki vabijo, da jih obiščete.

Nadmorska višina: 420 m Velikost kmetije: 25 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Aparmaji: 2/12 Batlovi gostom radi povedo, da njihova kmetija leži na najlepši točki Ljubnega od koder pogled seže po okoliških planinah. Gospodinja Petra je mojstrica v pripravi dobre hrane, ki jo gospodar rad popestri z bokalom ali dvema rujnega vinca. Gostitelji za goste z veseljem organizirajo izlete po bližnji okolici. Kmetija je tudi odlično izhodišče za goste s pohodniško žilico, saj so Sveti Primož, Rajhovka, Tolsti vrh in Turistična kmetija Tiršek izletniške točke, ki jih je mogoče osvojiti v slabi uri zmerne hoje. Tisti, ki se radi predajajo enodnevnim izletom, lahko obiščejo Raduho, Smrekovec, Menino Planino, Veliko Planino in če imajo dovolj časa, opravijo še kakšen vzpon ali dva v Savinjskih Alpah. Kadar deželo zajame slabo vreme, se lahko gostje odločijo za obisk savne, solarija, ali nabirajo kondicijo v fitnessu. V lepem vremenu je čas za obisk kegljišča, otroci pa se lahko brezskrbno zabavajo na otroškem igrišču.

Nadmorska višina: 450 m Velikost kmetije: 30 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 8/2, 2/2+1 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Vasica Crngrob je ustvarjena za razvoj kmečkega turizma. Porentovi to dobro vedo. Večino hrane pridelajo na kmetiji, tako da je vedno sveža in domača. Kmečko kosilo sestavijo iz pečenice in zelja, suhe klobase v zaseki, ajdovih žgancev, skutnih štrukljev, na koncu pa dodajo še orehovo potico. Skuhajo več vrst domačega žganja, krompirja izkopljejo toliko, da ga še prodajo, dovolj imajo sadja in zelenjave. Crngrobska cerkev je seveda obvezna točka vseh, ki pridejo k Porentovim. Privlači jih tudi škofjeloško pogorje, zanimiva je Škofja Loka, tujci jo mahnejo do Bleda in Bohinja. Pozimi so blizu smučišča, mogoče je sankati ali jahati konja v bližini.

V razgibanem pobočju škofjeloškega hribovja, so naši predniki dolgo nazaj začutili svoj dom. V več kot sedemsto let stari vasi so našli teraso, kjer so umestili mogočno kmečko hišo. Skozi čas večkrat preoblikovana, delno podrta, sedaj pa dokončno obnovljena, nam odseva bogato dediščino narave in kulture poljanskega okolja. Tu se je leta 1862 rodil slikar Anton Ažbe. O njegovem življenju in delu, vas poučimo v spominski sobi, urejeni v originalni 300 let stari kleti. Poleg svetle kmečke "hiše" je urejena tudi manjša knjižnjica in večji prostor primeren za razne delavnice, seminarje, razstave, glasbena druženja in druge kulturne dogodke. Na vrhu so sobe, ki so sodobne in bogato opremljene, nekatere v starejši kmečki opravi. V hiši je tudi wellnes kotiček s sauno, seneno kopeljo in masažo, ki je nadvse blagodejna nap. po smučanju ali pohajanju po okoliških hribih. Pri Ažbetu doma radi vidimo, da se gostje počutijo domače, zato lahko sodelujejo tako pri vsakodnevnih kmečkih opravilih kot tudi pri kuhanju, lahko pa samo opazujejo, kako se pripravljajo gluhi, sirovi, orehovi štruklji, močnik, krompirjevi žganci, v krušni peči pečene potice in kruh. Naša kuhinja je nekaj posebnega. Slovenska tradicionalna hrana iz doma pridelanih sestavin, prežeta z Ažbetovo domišljijo kuharice in postrežena z nasmehom in dobro kapljico.

Če želite dobro sezonsko hrano, mir, sprehode v naravo, kolesarjenje ali celo izlet v Trst, Benetke … ste pri nas zmeraj dobrodošli. Gostinska ponudba: Nudimo domačo, sezonsko kuhinjo predvsem kraških jedi. Vedno vam je na voljo kraški pršut, salama, sir, sir v oljčnem olju, štruklji. Za kosilo ali večerjo sta vam na voljo dva menija.

Nadmorska višina: 425 m Velikost kmetije: 25 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/2, 2/3 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Kmetija Logerjevih se nahaja 4,5 km iz Ljubnega ob Savinji, v smeri Logarske doline. Na kmetiji, kjer kmetujejo na ekološki način, se ovce, koze in govedo ter račke in dva zajčka gibljejo prosto ali v čredinkah na pašniku. V času bivanja na kmetiji boste lahko poskusili odlične jedi iz jagnjetine, savinjski želodec in druge specialitete zgornje savinjske kuhinje. Otroci lahko uživajo v igri s kužem Mikijem, odkrivajo svet račk in zajčkov ali obiščejo kokošnjak, kjer kraljuje petelin Koki. Pred hišo je tudi lično urejeno otroško igrišče, domiselno dopolnjeno s prostorom za prijeten počitek. Bivanje na kmetiji vam bo vsak dan ponudilo kakšno novo spoznanje o življenju in delu na njej. Logerjevi vam bodo z veseljem pokazali kako se strižejo ovce ali predeluje volna. Skupaj z njimi boste lahko ličkali koruzo ali prešali mošt, morda celo zaplesali ob zvokih harmonike, baritona in trobente, na katere igrata gospodar in sin. Pozimi boste lahko uživali v sankanju v mesečini, poleti pa se ne boste mogli upreti spanju na seniku. K obisku vabijo Snežna jama, Koča na Loki, Smrekovec, Logarska dolina in tako je obisk kmetije dobra izbira za vse tiste, ki uživate v vzponih na bližnje hribe.

Nadmorska višina: 1020 m Velikost kmetije: 12 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. (po predhodnem naročilu) Sobe: 2/2, 1/4 Apartmaji: 1/4 Število sedežev: 30 Turistična kmetija, ki se ponaša s kaščo iz leta 1867, leži sredi gozdov, na samem, od koder se razprostira prekrasen pogled na Komen, Raduho in Ojstrico. Na kmetiji, ki ima certifikat za ekološko pridelavo, vas bodo razvajali s pristnimi zgornje savinjskimi kulinaričnimi specialitetami. Ljubitelji pohodništva se lahko odpravite na Komen, Travnik ali na Stare stani, kjer lahko pozimi smučate na smučišču Golte. Ker na kmetiji izposojajo tudi kolesa, lahko z njihovo pomočjo odkrijete skrite kotičke bližnje in daljne okolice. Gostitelji priporočajo obisk Logarske doline, nedvomno ene najlepših alpskih dolin. Ljubitelji vodnih dogodivščin lahko obiščete Terme Topolšica.

Nadmorska višina: 380 m Velikost kmetije: 20 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/4, 1/6 Apartmaji: 1/6 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kmetija leži v vasici Podvrh, ob Bizeljsko-Sremiški vinski cesti na južnem pobočju pod hribom Veliki Vrh. Več generacij se je ukvarjalo z živinorejo, ki pa je v devetdesetih letih prešla v vinogradništvo. Kmetija premore tri hektare vinogradov z različnimi sortami trt, iz katerih pridelujejo domače vino in grozdni sok. Prodajajo predvsem mlada, odprta vina, na voljo pa je tudi nekaj stekleničenih vrhunskih vin. V kleti prirejajo degustacije, ki jih vodi vinski sommelier. Vsako leto skupine turistov povabijo na tradicionalno trgatev. K dobri kapljici sodi tudi dobra hrana. Kmetija je specializirana za praznovanja obletnic, poročna slavja, osebna praznovanja, prednovoletne zabave, poslovna in izletniška kosila in se pri pripravi hrane prilagodi željam gostov. Med specialitete sodi vinogradniška pojedina, očarajo pa jedi iz mesa in ajde. Nekatere pridelke iz domače in okoliških kmetij je mogoče kupiti v hišni trgovini. V okolici kmetije so urejeni prostori za rekreacijo in šport, gostje pa si lahko sposodijo gorska kolesa. K obisku vabijo Bohor, Bohorski slapovi, Ajdovski gradec, Lisca, Veliki vrh, Planina pri Sevnici itd.

Na turistični kmetiji Gregorič ponujajo odlična vina iz Vipavske doline ter kulinarične posebnosti tega področja. Nudijo dvajset ležišč v dvoposteljnih sobah, opremljenih s kopalnico.

Turistična kmetija za Robom - Apartmaji Špik se nahajajo v Gorenjih Novakih, v neposredni bližini smučarskega centra Cerkno. Odlična lokacija ponuja čudovit razgled na Cerkljansko hribovje in je dobro izhodišče za sprehode, pohode in planinarjenje. Na kmetiji so na voljo štirje udobni in sodobno opremljeni apartmaji - apartmaja 1 in 2 sta urejena v glavni stavbi (2. nadstropje), apartmaja 3 in 4 pa v ločenem objektu.

Nadmorska višina: 700 m Velikost kmetije: 18 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 3/2, 1/3, 2/4 Možen dostop z avtobusom Na sredi vasi, s čudovitim pogledom na dolino ter prepadne peči severne stene mogočne Pece, pa na Uršljo goro, Raduho, Obir, Podjuno in Pohorje leži turistična kmetija Marin Miler. Prespali boste v pravi kmečki hiši, s hrano, pristnimi koroškimi mesnimi jedmi, pa vas bodo postregli v domači gostilni. Hišne specialitete so jagnjetina in štruklji iz domačega, sušenega sadja. Ponudili vam bodo tudi domače marmelade in pijače iz domačega sadovnjaka. Na pašnik, med čredo ovac, so Marin Milerjevi postavili šotor Katarina, v katerem prirejajo zabave in prireditve za popestritev poletnih večerov. Če želite, lahko prostor tudi najamete. Goste, ki želijo počitnice preživeti aktivno, bo razveselila novica, da na kmetiji organizirajo izlete v kraljestvo Kralja Matjaža na Peco, v Snežno jamo pod Raduho, k Potočki zijalki na Olševo, na Ivarčko jezero. Priporočajo tudi obisk domačije slovenskega pisatelja Prežihovega Voranca in za turiste urejenega dela rudnika svinca in cinka v Mežici.

Nadmorska višina: 650 m Velikost kmetije: 47 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. (po dogovoru) Sobe: 1/1, 1/2, 2/3, 1/6 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Ker se kmetija nahaja povsem na samem, sredi travnikov, je kot nalašč za to, da jo obiščejo družine ali skupine otrok v spremstvu vzgojiteljic. Zanje na tri- ali šestdnevnih »počitnicah« pripravijo program, v katerem otroci nimajo časa niti za gugalnico niti za peskovnik, saj so ves dan zasedeni z naravo in živalmi. Z gospodinjo pečejo hlebčke, v hlevu pomagajo pri molži, vozijo se s konjsko vprego, se podajo na učno pot, skrbijo za krave, konje, pujse, žrebičke, ovce, osla, race, piščance in muce. Pozimi jim domačini uredijo sankališče, tudi do smučišč na Starem vrhu in v Cerknem ni daleč. Hrana je domača, saj na kmetiji, ki ima certifikat ekološke kmetije, pridelajo vso zelenjavo, mleko in mlečne izdelke (kislo mleko, skuta, maslo), meso in suhomesne izdelke (klobase, bržole), med vsemi dobrotami pa si otroci največkrat zaželijo makarone, palačinke in mlečni zdrob. Odraslim poleg doma pridelane hrane prija tudi šilce doma skuhanega žganja. Z njim poplaknejo grla, ko se vrnejo s krajših pohodov na Bukov vrh, Pasjo Ravan in do sv. Urbana ali pa z daljših, ki vodijo na Blegoš in na Lubnik.

Nadmorska višina: 340 m Velikost kmetije: 14 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2, 2/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Turistična kmetija Druzovič leži v osrčju Slovenskih goric, od koder je lep razgled v dolino. Petčlanska družina na kmetiji poskrbi, da je vsak gost zadovoljen. Poleg obilne, raznovrstne, doma pridelane hrane vam lahko postrežejo več sort domačega vina, ki si ga lahko točite tudi sami, v njihovi kamniti kleti. Ob hiši sta igrišče in smučišče, nekaj deset metrov proti dolini je ribnik, ki ponuja možnost ribolova, tu so sprehajalne in kolesarske poti. Na domačiji imajo domače živali – gojijo perutnino, prašiče, ovce, konje ... Do Ptuja je 15 kilometrov (obiščete lahko staro mesto in toplice), do Radencev 14 kilometrov, znameniti so cerkev pri sv. Trojici, razgledni stolp Zavrh, Negovsko jezero …

Nadmorska višina: 478 m Velikost kmetije: 12 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 2/2, 2/3, 2/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Na dvorišču obnovljene stanovanjske hiše se sprehajajo muce in pes Luks, nad hišo se pasejo krave, biki in telički, srečate kobilo Mišo z žrebičko Majo; pred hišo so ribnik, vrtna uta, vinska trta. Tako je videti kmetija, ki ji po domače pravijo Pri Andrejevih. Znani so po pršutu v vinu, telečji obari, njokih, pečenkah, štrukljih, mlincih, sočnih sladicah in bogati vinski ponudbi. Pa po degustaticijskih jedilnikih. In po tem, da svoje goste popeljejo po Narinu in po Pivškem (pozimi gredo po vasi v soju bakel), jih vzamejo v šolo kuhanja ali peke, pripravijo različna praznovanja.

Kmetija je postavljena na začetek vasi in je obdana s pašniki in gozdovi.Skopa pokrajina narekuje, da se ljudje ukvarjajo z ovčerejo. Žužkova kmetija ima trop 120 ovac in temu je prilagojena tudi ponudba gostom, ki jih obiščejo. To pomeni, da je na krožniku pečen jagenjček s skutnimi štruklji, čemur sledijo še sladica ali pa divjačinske dobrote (pečenke, golaž z njoki ali polento). Na voljo sta ovčji sir in skuta, pa sladke jedi iz ovčje skute ter domač pršut, salame in klobase, brinovec in zeliščni napitki. V bližini so presihajoča Pivška jezera, grad Kalc, Postojnska jama, Predjamski grad, Lipica, Rakov Škocjan, Cerkniško jezero, grad Snežnik, Sviščaki, Mašun... Na kmetiji vam lahko posodijo tudi kolo.

Nadmorska višina: 201 m Velikost kmetije: 26 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 3/3 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom                                         Turistično kmetijo Žagar boste našli v belokranjski vasici Damelj, ki leži v osrčju Krajinskega parka Kolpa in je le kilometer in pol: oddaljena od najjužnejše točke Slovenije. Postregli vam bodo z domačim kruhom, suhomesnatimi izdelki, ajdovimi žganci, jagenjčkom ali odojkom iz krušne peči. Dobrote boste lahko poplaknili z rujno kapljico, ljubitelje brezalkoholnih pijač bo še posebno navdušil doma pripravljen jabolčni sok. Nadvse okusno je tudi domače žganje in po starih receptih pripravljeni likerji. Na kmetiji, po predhodnem dogovoru, sprejemajo posameznike ali skupine do petdeset oseb za nedeljska kosila ali praznovanja. Le sto metrov od kmetije teče mirna in topla reka Kolpa, kjer se nahaja tudi eno najslikovitejših naravnih kopališč. Na kmetiji vam bodo posodili gorska kolesa, kanuje in rafting čolne ali organizirali spust po reki Kolpi, ki ga, če želite začutiti čarobnost reke, ne smete izpustiti, saj se vam bo vtisnil v nepozaben spomin.

Nadmorska višina: 1121 m Velikost kmetije: 99 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. (po predhodnem dogovoru) Sobe: 2/3, 1/4, 1/5 Apartmaji: 1/5 Število sedežev: 35 Možen dostop z avtobusom Na samem, sredi travnikov in gozdov leži kmetija Visocnik, ki se poleg vsega ponaša še s cudovitim razgledom na okoliške vrhove. Ce ste si kot otrok želeli živeti na visokogorski kmetiji, ki je usmerjena v ekološko pridelavo hrane, lahko to storite zdaj. Kuhinja na kmetiji je domaca, raznolika in oživlja tradicijo casov, ko so si naše babice vzele dovolj casa za pripravo hrane. Uživali boste ob savinjskem želodcu, vseh vrstah mesnih jedi, mlecnih izdelkov, zelenjavi, žlinkrofih, domacih sladicah. Nešteto stez in poti je v bližini in vse vodijo v mirno in spokojno naravo. Lahko se povzpnete na Mozirske planine, Golte, Smrekovec, Komen, Raduho… Ljubitelji smucanja lahko v zimskem casu obišcete pet kilometrov oddaljeni smucarski center Golte.

Velikost kmetije: 30 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 1/1, 4/3 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Turistična kmetija, ki se ponaša s kmečko hišo z letnico 1891, leži na samem, s pogledom na travnike, gozdove, reko Savinjo in Raduho. Gospodinja je izvrstna mojstrica v pripravi zgornjesavinjskih kulinaričnih dobrot, saj vam na mizo prijazno ponudi ajdnek, grbčev namaz s savinjskim želodcem, žlinkrofe, oženjeno juho....in poskrbi tudi za vegetarijance. Gostje lahko kupijo savinjski želodec, salamo, mleko, marmelado, med in izdelke društva Komen - društva ljubenskih kmetij. Na kmetiji je možen ribolov v reki Savinji, ki teče čez posestvo, kolesarjenje, pohodništvo po bližnjih planinah, do Sv. Primoža, Travnika. Obisk Logarske doline, ene najlepših alpskih dolin, vam bo ostal v trajnem spominu. Obisk muzeja flosarstva, lesarstva, obisk termalnega kopališča ali Snežne jame pod Raduho, so le ene izmed možnosti za preživljanje vašega prostega časa. Ljubitelje sakralne umetnosti pa vabi katedrala v Gornjem Gradu, zakladnica v Radmirju in številne kapele in cerkvice po naši ljubi dolini.

Nadmorska višina: 200 m Velikost kmetije: 75 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/2, 3/4 Število sedežev: 14 Možen dostop z avtobusom Na kmetiji, ki leži v vasi čisto pod farno cerkvijo, so vedno veseli obiskovalcev. Gostje, ki se boste odločili za obisk, boste lahko dan preživeli ob številnih aktivnostih. Kmetija še s posebno pozornostjo nagovarja ljubitelje lokostrelstva, konjeništva, veslanja in košarke. Prijazna je tudi do družin z otroki, saj je gospodinja Elka otroška vzgojiteljica, ki pozna vse skrivnosti včasih muhaste otroške nravi. Poleti, ko je vreme lepo, organizirajo pravcate počitnice za otroke, a tudi drugače z veseljem poskrbijo za varstvo otrok, če se njihovi starši odločijo za krajše izlete do bližnjih izletniških točk. V bližini kmetije je odlična razgledna točka Sv. Vid, do katere se lahko gostje odpravijo kar peš. K ogledu vabijo grad Mokrice, Kostanjevica z edinstveno Formo Vivo, vinogradniška pobočja Bizeljskega in Brežic, ljubitelji vodnih radosti pa seveda ne smejo pozabiti obiskati Term Čatež, ki so v poletnih dnevih pravi magnet za otroke.

Okrepčajte si dušo ! Privežite si dušo s čarobno pokrajino, nepozabnim gostoljubjem, slastnimi briškimi jedmi in izbranimi, domače pridelanimi vini. Privoščite si navdihujoče trenutke na domačiji Kabaj Morel. Domačija Kabaj Morel vas prenoči v šestih lično opremljenih sobah, kjer boste našli vse razvajalne pripomočke za gurmansko in izletniško vznemirljive dneve ter čarobno mirne noči. Domačija Kabaj Morel je kot ulita za poslovna srečanja, seminarje, izobraževanje ali zgolj delovne sestanke. Počitniške goste pa navdihujejo zapeljivi sončni zahodi, brezmejno obzorje in skleda okusov narave. Domačija Kabaj Morel je izhodiščna točka za dolge ure sprehodov in raziskovanja naravnih in kulturnih posebnosti Goriških Brd. Razvajamo vas z izbrano paleto sredozemskih in briških dobrot, v katerih se mešajo okusi in vonjave rožmarina, sivke in žajblja.

Nadmorska višina: 560 m Velikost kmetije: 43 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2, 2/3, 1/4 Število sedežev: 25 Možen dostop z avtobusom V dolini Podvolovljek, pod romantično Veliko planino, sredi neokrnjene, med travniki in gozdovi najdete kmetijo Pogorevc. Gospodinja Ana preseneča staro in mlado z izvrstno kuhinjo, saj ima polno "pohval in diplom", ki jih napišejo in narišejo otroci in njihovi starši. Domače živali in kmečka opravila so lahko prijetna sprememba za človeka iz urbanega okolja. Poleg tega pa je kmetija odlična izhodiščna točka za pohodništvo in kolesarjenje. Tu pa je še vsa Zgornje Savinjska dolina s svojimi naravnimi lepotami, med njimi reka Savinja, ki privablja ribiče od blizu in daleč. Na kmetiji poskrbijo, da se dobro postreženi in suhi podajo novim izzivom na proti.

Kmetijo JAGRUŠE najdete na Predmeji, prav blizu stavbe Krajevne skupnosti, ob cesti Predmeja - Col. Na kmetijo vas bo ob cesti opozorila tabla. Na kmetiji imajo 2 dvoposteljni, 1 štiriposteljno sobo ter apartma za 2 osebi, po potrebi priskrbijo še dodatni dve ležišči. V okolici kmetije se vam ponuja prekrasni svet narave: pisana paleta rastlinja in živali - mnogo jih živi zgolj na tem območju, množica lepo označenih pohodnih in planinskih poti, kali (ilovnate jame za napajanje živine), maji (griči, posejani po planoti), vrtače, Otliško okno, ledenice, brezna, škraplje,.... Če ste za daljše avanture, potem se boste odpravili peš na Čaven, Golake ali pa kar tako, na potep po Trnovskem gozdu. Če ste ljubitelj kolesarjenja, potem vam Gora in Trnovska planota nasploh ponuja mnogo možnosti tako za ekstremne gorske kolesarje, kot tudi za družinsko kolesarjenje. S kolesom je mogoče priti v Soško dolino, Vipavsko dolino, Idrijsko dolino, Goriško kotlino,.... Na kmetiji JAGRUŠE boste dobro spali, fino jedli in se lepo imeli! Dobrodošli v čudovitem objemu GORE na Trnovski planoti.


Kaj vse se skriva v tej čudoviti, iz Ljubljane le uro vožnje oddaljeni Beli krajini? Na domačiji Raztresen v zaselku Rim, nasproti gozda in 300 metrov od reke Kolpe, vam bodo zagotovo znali odgovoriti na to vprašanje. Domačija ni značilna turistična kmetija, temveč kar šola v naravi, šola domačih obrti, turistična agencija, informacijska pisarna, galerija in še kaj. Pridelujejo in predelujejo lan; gostje si lahko ogledajo posevek na njivi, posebej zanimiv v času cvetenja (april, maj, junij). Sodelujejo lahko pri tolčenju, trenju, česanju, predenju in tkanju. Gostitelji jim pokažejo, kako se pletejo košare in cekarji, opletajo steklenice, izdelujejo pisanice in drsanke. Ogledajo si lahko razstavo stekla in keramike zbirke Filak - Bela krajina, ki jo je oblikoval Oskar Kogoj, razstavo izdelkov domače obrti, likovno razstavo ter apisarij - stekleni panj s čebeljo družino. Pripravljajo belokranjske posebnosti: pogačo, povitico, ajdove štruklje z lešniki, žitne klobase ali ovčetino v belokranjski juhi ter več vrst vegetarijanskih jedi.    V oddaljenosti do 20 kilometrov od domačije si gostje lahko ogledajo vse belokranjske zanimivosti (muzej v Metliki, letališče v Prilozju, krajinski park Lahinja, Župančičevo rojstno hišo, Mitrov tempelj, Mirno goro ...). Popeljete se lahko s kmečkim vozom ali z zapravljivčkom s konjsko vprego, z letali, z zmajem, kanujem po Kolpi ali skočite s padalom.

Nadmorska višina: 920 m Velikost kmetije: 40 ha Informacije o obratovanju: 1.6.-15.9. Sobe: 6/2, 1/3, 2/5 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Pod gozdom, na samem, na planoti Nanos, s pogledom na slovensko in italijansko morje, leži turistična kmetija Abram. Kmetija je leta 2006 dobila električno napeljavo, vendar imajo Abramovi tudi svojo sončno in vetrno elektrarno, ki je bila zgrajena v letu 2003. Tudi domačo hrano pripravijo na tradicionalen način. Ponudijo primorske juhe (mineštre, jote), suhomesne izdelke, kislo mleko, divjačino, golaž, njoke, pečenke, gobe in sladice. Gostje se lahko z lovcem odpravijo na opazovanje divjih živali, se poskusijo v kmečkih opravilih ali podajo na sprehod po številnih poteh. Lahko poletijo z zmajem ali padalom, plezajo na naravni steni Bela, obiščejo klet v Vipavski dolini ali katero od kraških pršutarn.

Nadmorska višina: 250 m Velikost kmetije: 3 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12., ponedeljek zaprto Sobe: 2/2; Apartma: 1/4 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Družinsko kmetijo Drča boste našli v vasici Drča, na griču pod mogočnimi Gorjanci. Kmetija, na eni strani obdana z vinogradi in na drugi z gozdom, se ponaša s samotno lego. Družina, ki šteje kar pet članov, z gostoljubnostjo navduši še tako zahtevnega obiskovalca. Gostitelji, ki se radi pohvalijo, da v bokale natočijo samo najboljše vino, so znani tudi po tem, da v zunanjem kurišču spečejo odličnega odojka ali jagenjčka. V zimskem času so med obiskovalci še posebno priljubljene domače klobase in suhomesnati izdelki, ki so sicer obvezen del jedilnika skozi vse leto. Gospodinja z veseljem pripravi vegetarijanski obrok. Gostje, ki se boste odločili za obisk kmetije, boste lahko sodelovali pri pripravi kulinaričnih dobrot. Tisti,ki boste kmetijo obiskali jeseni, se boste lahko udeležili trgatve ter nabiranja in peke kostanjev. Če boste želeli, se boste lahko popeljali z lojtrnikom v katerega so vpreženi čisto pravo lipicanci. Kmetija je odlično izhodišče za obisk Kartuzije Pleterje ter Šmarjeških Toplic, Term Čatež in Dolenjskih toplic. Ljubitelji jahanja pozor! Le lučaj od kmetije je odlična jahalna šola, ki je primerna tako za tiste, ki želite odkriti jahalne veščine kot tudi za vse tiste, ki želite svoje jahalne spretnosti obnoviti ali pa nadgraditi.

Razpolagamo z 9 novo urejenimi apartmaji, ki se uvrščajo v kategorijo 4 zvezdic, en apartma je prilagojen za uporabo invalida. Ponujamo vam možnost kolesarjenja po vinski cesti, sprehode med vinogradi, ogled vinogradniške kmetije s tradicionalnimi opravili v vinogradu in kleti, ogled kulturnih in zgodovinskih zanimivosti, v bližini se nahaja več termalnih kopališč.

nadmorska višina: 407 m velikost kmetije: 20 hektarov odprto za goste: 1.1. – 31.12. apartmaji: 1/4 možnost: dostop z avtobusom Na robu vasi Ovsiše, vpeta med travnike in gozdove, leži ekološka turistična kmetija »Pôrta«. Prostori za goste so opremljeni z originalnim pohištvom, kopalnica je sodobna, prav tako kuhinja, celo s pomivalnim strojem. Gostom ponudimo zajtrk in polpenzion. Gostje lahko posedijo na kozolcu toplarju, kjer si lahko ogledajo zbirko starega orodja ali si privoščijo spanje na senu. Na kmetiji, ki ima certifikat za ekološko pridelavo, lahko kupite ekološko pridelano zelenjavo, krompir, zelišča in suho sadje. Prav tako lahko kupite marmelade, suhomesnate izdelke in jabolčnik. Gostitelji vam bodo z veseljem razkazali bližnje sprehajalne poti. Pod hišo teče majhna reka, ki nudi veliko sprostitev otrokom in odraslim. Na voljo je široka ponudba alternativnih športov, kot je jamarstvo, raftanje, seveda s strokovnim vodstvom. Na sprehode vabijo Jamnik, slap Šum, Kropa. Kmetija je tudi odlično izhodišče za obisk Begunj, Bleda, Brezij na Gorenjskem …

Kmetija mlade družine Kompara, ki leži v vasici Lokavec, od Ajdovščine oddaljeni le tri kilometre, je naslonjena na pobočje Gore pod Čavnom. Na kmetiji, kjer je primarna dejavnost sicer usmerjena v govedorejo, znajo odlično vihteti kuhalnico. Goste, ki lahko domujejo v dveh sodobno opremljenih apartmajih razvajajo z odličnimi zajtrki, kjer so v ospredju domači suhomesnati izdelkih (salame, vratovina, pršut ...), h katerim se odlično poda v domači pečici spečen kruh. Babica Marija Rosanda na mizo postavi tudi frtaljo s sirom in pršutom ali prepognjeno palačinko z različnimi nadevi, med katerimi brbončice najbolj navduši tisti z okusom po domači marelični marmeladi. Kmetija ponuja odličen prostor za piknik, prijazna je tudi do družin z otroci, ki imajo za igro na voljo otroška igrala, travnato igrišče za badminton, seveda pa se lahko v vsakem trenutku dodobra spoznajo z domačimi živalmi (kobilo Ričo, kozami ...) ali preprosto odkrivajo lepote življenja v naravi. Kmetija je odlično izhodišče za obisk različnih naravnih in kulturnozgodovinskih znamenitosti. K obisku vabijo Vipava, samostan v Vipavskem Križu, Ajdovščina... Ljubitelji pohodništva se lahko vzpnete na Goro, Čaven, Golake, Malo goro ..., ljubitelji kolesarjenja pa nikakor ne smete izpustiti odkrivanja lepot Vipavske doline.

Na Turistični kmetiji Toncevi se posvečajo tako reji živali kot tudi gojenju zelišč in zelenjave. Na kmetiji nudijo 3 apartmaje in 2 sobi s 6 ležišči. Nudijo tudi zajtrke, kosila in večerje.

Nadmorska višina: 800 m Velikost kmetije: 48 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2 Apartmaji: 2/4 Število sedežev: 40 Možen dostop z avtobusom Nedaleč od Tržiča je vas Potarje, v kateri živi družina Megličevih. Svoje goste razvajajo s hrano, za pripravo katere si vzamejo vedno dovolj časa in pri pripravi katere se držijo klasičnih kuharskih načinov. Kruh pečejo doma, poskrbijo pa tudi za vegetarijance. Gostje si lahko na kmetiji sposodijo kolesa, sani in smuči (najbližje je smučišče Zelenica), še najbolj pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji potepanja po okoliških planinah. Blizu so Konjšica, Javornik, planine pod Košuto pa Kriška gora, Stegovnik in Storžič. Ne smemo pa pozabiti na Dolžanovo sotesko, ki je svetovno pomembno najdišče okamnin iz permske dobe (najmlajše dobe starega veka) zemeljske zgodovine.


Nadmorska višina: 460 m Velikost kmetije: 14 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 2/2 Apartmaji: 1/8 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Turistično kmetijo »Velbana gorca« boste našli ob Šmarsko – Virštanjski vinski cesti. Ko se boste pripeljali na kmetijo, boste deležni lepega razgleda po celotnem Kozjanskem. Gospodinja Angelca vas bo razvajala z domačimi dobrotami: »pršjačo« - v preteklosti kruhom kozjanskih revežev, kmečko pojedino ali z odličnim narezkom. Tudi vegetarijanci od mize ne boste odšli lačni. Gospodar na mizo rad prinese bokal ali dva žlahtne vinske kapljice in vas razveseli s šilcem domačega žganja. Okolica kmetije je odlično izhodišče za popotnike, ljubitelje narave, kopalce … Iz kmetije se lahko odpravite do samostana v Olimju, obiščete Pilštanj, grad v Podsredi, si privoščite vodne radosti v Termah Olimia … Tisti, ki uživate pri kmečkih opravilih – dobrodošli na trgatvi. Na kmetiji prirejajo tudi kulturna srečanja in vam pripravijo vaša praznovanja z razvedrilnim programom v izvedbi domače kulturne skupine. Prenočitvene zmogljivosti: - En apartma za 8 oseb - Dve dvoposteljni sobi Urejena imajo pokrita parkirišča in pristajališče za helikopterje. Prodajajo buteljke in odprta vina (bela, rdeča, mešana). Delovni čas: 12.00- 22.00


Nadmorska višina: 310 m Velikost kmetije: 6,5 hektara Odprto za goste: 1.1. – 31.12. Št. sob: 10/2 Število sedežev: 56 Možnost dosttop z avtobusom Turistično kmetijo družine Flisar, ki se ponaša s prekrasnim balkonskim cvetjem, boste našli na gričku, med vinogradi, ob vinsko turistični cesti Goričko. Gostitelji vas bodo očarali s svojimi kulinaričnimi dobrotami. Razvajali vas bodo z bogračem, bujto repo, ocvirkovim namazom, prekmursko gibanico, zeljem, žganci, suhomesnatimi izdelki in poskrbeli, da tudi vegetarijanci od mize ne boste odšli lačni. Ob dobri hrani se prileže tudi žlahtna kapljica in gospodar Franc bo z veseljem na mizo prinesel bokal ali dva. Če želite, se lahko preizkusite v kmečkih opravilih: ličkanju koruze in trgatvi. Gospodinja vas bo z veseljem uvedla v skrivnosti svojih kuharskih mojstrovin. Kmetija je tudi odlično izhodišče za vse ljubitelje vodnih radosti, saj se v bližini nahaja vrsta znanih termalnih središč: Terma 3000, Terme Radenska in Terme Lendava. Če ste ljubitelj sakralne umetnosti, potem morate obiskati cerkev Sv. Nikolaja »Rotunda« v Selu in cerkev v Bogojini, ki je delo slavnega slovenskega arhitekta Plečnika.


Nadmorska višina: 320 m Velikost kmetije: 22 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/1, 7/2, 1/3, 1/4 Apartmaji: 1/5 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom V osrčju Slovenskih Goric je kraj Juršinci, le 12 kilometrov oddaljen od Ptuja. Na hribu je turistična kmetija Moj dom; obkroža jo 12 hektarjev vinogradov, v katerih uspevajo sorte sauvignon, sivi in modri pinot, rumeni muškat, šipon. Za vrhunska vina, ki jih je moč poskusiti na vodenih degustacijah, so prejeli veliko domačih in mednarodnih priznanj. Znani so tudi kot vzgojitelji sadik trsnih cepljenk. Ker k dobremu vinu sodi tudi dobra hrana, goste v vsakem trenutku postrežejo z domačim narezkom iz tünke, klobasami, zaseko, sirom in domačim kruhom, po dogovoru pa se na mizi znajdejo sezonske jedi, zlasti pa še jedi iz ajde, jedi iz krušne peči, pa kvasenice, gibanice, krapci, potice … Domača hrana, domače vino in obilo možnosti za sprehode navajajo k zdravemu načinu življenja. Na kmetiji je tudi gospodinjski dom Marta s stalno kulinarično razstavo, kjer se lahko seznanite z delom in vzorom gospodinjstva, in si privoščite predavanje ali kuharski tečaj. Aktivnejši lahko Slovenske gorice spoznavajo na kolesu, ki si ga je moč sposoditi na kmetiji. Zgodovino Slovenskih goric lahko spoznavate v Kraljični dvorani s kraljičinimi običaji in ogledom muzeja dediščine kraljic. Po planinski poti si lahko ogledate Puhov muzej in Muzej dediščine goric, in razgledni stolp Gomila. Poiskati je mogoče zdravilne točke, oditi na lov, ribolov ali jahanje, plavati pa je mogoče v termah Ptuj, Radenci, Banovci ali Moravci.

Nadmorska višina: 360 m Velikost kmetije: 24 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 3/2 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom

Nadmorska višina: 200 m Velikost kmetije: 18 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartmaji: 1/4 Število sedežev: 60 Leži ob vinski cesti, dostop z avtobusom, hišni ljubljenčki dobrodošli: samo psi Turistično kmetijo boste našli v Krkavčah, ki ležijo v zaledju Kopra na 191 m visokem hribu. Na kmetiji, kjer lahko bivate v moderno opremljenem apartmaju, so še posebno ponosni na svojo raznoliko in tradiciji sledečo kulinarično ponudbo. Nad ponudbo boste navdušeni tako tisti, ki prisegate na tradicionalne istrske jedi kot tudi tisti, ki v gastronomiji cenite spoj modernih in tradicionalnih okusov. Gostitelji vedno radi poudarijo, da so vse jedi pripravljene iz sestavin, ki so v veliki meri pridelane doma. Postregli vam bodo z domačimi suho mesnatimi izdelki (pršut, panceta, ombolo, klobase, …), zelenjavnimi izdelki (domači melancani v olivnem olju, olivni namaz, bakala, …), bobići, fuži s tartufi, širokimi rezanci po istrsko, divjačinskim golažem z njoki ter drugo sezonsko hrano. Ob dobri jedači prija tudi dobra kapljica, ki jo je na kmetiji na pretek. Prav posebne so domače žganjice: orehovec, artičoko, žižole, ruda, refoškov liker, pelinkovec, ki jih gostu ponudijo tudi v znak dobrodošlice. Seveda pa nikakor ne smete izpustiti pokušine zares dobrih vrhunskih in kakovostnih vin z zaščitenim geografskim poreklom: refoška, malvazije in rumenega muškata. Eden od pomembnejših zaščitnih znamk kmetije je tudi ekološko pridelano ekstra deviško oljčno olje višje kategorije, ki je pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki (hladno stiskano).

Nadmorska višina: 340 m Velikost kmetije: 14 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 2/3, 7/2 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kmetijo boste našli v prečudovitem, novoustanovljenem krajinskem parku Goričko - Raab – Őrség, bogatem z naravno in kulturno dediščino. Na mizo vam bodo prinesli tradicionalne prekmurske dobrote: meso iz tünke, domačo šunko, salamo … Če si boste zaželeli toplih jedi, vas bodo razvajali z dödoli, gibicami, domačim rženim kruhom, ajdovimi žganci, raznovrstnimi mesnimi jedi ipd. Sladokusce bodo očarali s prekmursko gibanico, posolanko, retaši, bibami, zlevankami itd. Kulinarično popotovanje Tremlovi prefinjeno dopolnijo z izbrano vinsko karto, saj se kmetija lahko pohvali z izvrstnimi vrhunskimi vini. Gostitelji vas popeljejo na ogled domače vinske kleti, gobarje usmerijo na prave gobarske poti. Veseli bodo vaše pomoči pri delu na kmetiji. Če želite, lahko uživate v savni, ki se nahaja v kmečki hiši. Na sprehodih, kolesarjenju ali jahanju po Goričkem boste odkrili čarobne kraje in naravo. Vabijo Moravske Toplice, Terme Radenci, Terme Banovci in Terme Lendava.

150 let stara hiša, obnovljena v originalnem stilu z naravnimi materiali (kamen, les, slama), s 100 in več let staro opremo, zidanim štedilnikom in krušno pečjo, savno, etno kletjo, očara vse, ki cenijo dediščino in se želijo za nekaj časa preseliti v življenje naših prababic in pradedkov. Za dobrodošlico vam bomo postregli z hlebcem domačega kruha, s cvičkom in domačo salamo. Z domačije se razprostira lep pogled na grad Otočec in dolino reke Krke (4 km). Do zdravilišča Šmarješke Toplice je 3 km, do Starega gradu 2 km, do Novega mesta 10 km, do Ljubljane ali Zagreba pa 70 kilometrov. Možnost najema koles in pohodništva po vinski gorici.

Nadmorska višina: 500 m Velikost kmetije: 70 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/2, 2/3, 2/4 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Pri Sokličevih poskrbijo za to, da je gostom pod streho hiše, v kateri sta še kmečka peč in celo črna kuhinja, prijetno. Štirje domači otroci najmlajšim gostom povedo marsikaj zanimivega o domačih živalih. Hrana bo seveda, domača. V hlevu so goveda, koze in prašiči, tako da so na voljo vse vrste mesa in mesnih izdelkov, mleko in mlečni izdelki, jajca, zelenjava, sokovi, mošt, žganje. Kot posebnost pripravijo štruklje vseh vrst in različno pecivo. Peš ali s kolesom lahko obiščete vse okoliške vasi, si ogledate blejski otok in grad, Vintgar, Pokljuko, jamo pod Babjim zobom. Aktivnosti so predvsem povezane s pohodništvom ter športi na vodi in v zraku. Pozimi vabijo Vogel, Kobla in Straža ter občasno zamrznjeno jezero.


Nadmorska višina: 1000 m Velikost kmetije: 70 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 6/2, 1/3, 2/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kmetija Ošven leži ob gozdu na samem, neposredno pod vrhom Uršlje gore, od koder se odpira nepozaben pogled na vas Kotlje, mesto Ravne in, če je vremo lepo, tudi na del planin sosednje Avstrije. Gospodinja, ki je odlična kuharica, vam pripravi vrsto dobrot: kvašene cmoke, narezek s skuto in bučnim oljem ali kruhov hren. Dobro hrano lahko v izbranem letnem času poplaknete z doma pridelanim sadjevcem. Ošvenovi imajo dolgoletno čebelarsko tradicijo in tako na kmetiji ne manjka medenega žganja, propolisa in medu. S kmetije lahko odidete tudi z zvrhano košaro domačih suhomesnih izdelkov, klobas, skute, kruha in sadjevca. Če ste se kdaj poigravali z mislijo o opazovanju divjadi, vas na kmetiji pospremijo tudi na tovrstno dogodivščino. Ljubitelji pohodništva se lahko povzpnete na Uršljo goro, obiščete Ivarčko jezero ali planinski dom Naravske ledine. Posebno doživetje pa je tudi spust s sanmi po zasneženih pobočjih. Kmetija Ošven leži ob gozdu na samem, neposredno pod vrhom Uršlje gore, od koder se odpira nepozaben pogled na vas Kotlje, mesto Ravne in, če je vremo lepo, tudi na del planin sosednje Avstrije. Gospodinja, ki je odlična kuharica, vam pripravi vrsto dobrot: kvašene cmoke, narezek s skuto in bučnim oljem ali kruhov hren. Dobro hrano lahko v izbranem letnem času poplaknete z doma pridelanim sadjevcem. Ošvenovi imajo dolgoletno čebelarsko tradicijo in tako na kmetiji ne manjka medenega žganja, propolisa in medu. S kmetije lahko odidete tudi z zvrhano košaro domačih suhomesnih izdelkov, klobas, skute, kruha in sadjevca. Če ste se kdaj poigravali z mislijo o opazovanju divjadi, vas na kmetiji pospremijo tudi na tovrstno dogodivščino. Ljubitelji pohodništva se lahko povzpnete na Uršljo goro, obiščete Ivarčko jezero ali planinski dom Naravske ledine. Posebno doživetje pa je tudi spust s sanmi po zasneženih pobočjih.

Nadmorska višina: 250 m Velikost kmetije: 40 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. (po predhodnem naročilu) Sobe: 6/2 Št. sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Turistična kmetija Pri Ratu, ki leži v Dravski dolini, ob glavni cesti Maribor – Dravograd, se ponaša s čudovitim pogledom na Pohorje. Goste, ki pridejo na kmetijo, gostitelji radi pozdravijo s kozarčkom doma skuhane slivovke ali borovničevega žganja. Na turistični kmetiji, za katero izročilo pravi, da je bila nekdaj furmanska gostilna, so še danes pravi mojstri v pripravi okusnih kmečkih jedi. S posebno ljubeznijo vam postrežejo: meso iz tünke, okusne gibanice, jabolčne zavitke … K okusno pripravljenim jedem se poda tudi izbrana pijača. Gostitelji vam tako ponudijo vina iz lastnega vinograda ali doma pridelan jabolčni sok.

Nadmorska višina: 595 m Velikost kmetije: 20 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/2, 4/3, 1/3 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Kmetija Dolenčevih je kot nalašč za vse, ki imajo radi hribe in jame. Pa za družine; otroci lahko gredo v hlev, se gugajo ali brezskrbno tekajo po travnikih. Petčlanska družina poskrbi, da se gostje od hiše odpravijo s polnimi želodci: ponudijo gobove mineštre (gobe so nasploh specialiteta kmetije), njoke, domače koline. Zelenjave je pri hiši toliko, da jo je mogoče še kupiti. Njihova posebnost so tudi različne vrste peciva. Ko je prava zima, gostje smučajo na Kaliču ali pa se dričajo po bližnjih hribčkih. Poleg Postojnske jih privlačijo tudi manjše, manj znane jame. Vabijo bližnji gozdovi, urejene kolesarske in neuhojene pešpoti.

Nadmorska višina: 1250 m Velikost kmetije: 80 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 3/2, 1/3, 1/4 Število sedežev: 25 Možen dostop z avtobusom Za Rogarjevo kmetijo velja, da je naj: je namreč najviše ležeča turistična kmetija v Sloveniji. Na nadmorski višini več kot 1200 metrov leži ob gozdu, z nje pa lahko ob lepem vremenu s pogledom zajamete Kamniško-Savinjske Alpe z Raduho v ospredju. Med posebnostmi v kulinarični ponudbi radi poudarijo različne suhomesne izdelke, jagnjetino, sirove štruklje, od sladic pa borovničev zavitek. Tudi za vegetarijance poskrbijo. Miru, svežega zraka in lepih pogledov je na kmetiji vedno dovolj. Po travnikih in v gozdu vas čakajo zdravilna zelišča in gobe. Le deset minut hoje od kmetije je cerkev sv. Duha, približno štiri kilometre pa je do izvira kisle vode. Tam boste našli lonček, s katerim lahko iz mineralnega izvira zajamete vodo kovinskega okusa.

Nadmorska višina: 780 m Velikost kmetije: 45 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 10/2 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Koroševo kmetijo na gricku je videti dalec naokrog. Le streljaj je oddaljena od avstrijske meje. V lepem vremenu je z nje cudovit pogled na bližnje in daljne planine: Peca, Obir, Smrekovec, Uršlja gora.»V naši kuhinji se kuhajo izvirne kmecke jedi iz ekološke pridelave,« poudari gospodinja. Domace salame, šunka, pašteta, ržen kruh so specialitete, ki gredo v slast vsem gostom. Gostje, ki pridejo v Jamnico, se lahko kopajo v bazenu ob hiši in si na sprehajalnih poteh okrog Pece in Uršlje gore nabirajo moci za delo. Mimogrede na bližnjih travnikih in v gozdovih nabirajo zdravilna zelišca, gobe, borovnice, jagode.

Nadmorska višina: 500 m Velikost kmetije: 33 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2 Apartma: 2/2 Št. sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Turistično kmetijo Apat boste našli na griču nad Gaberkami, med Šoštanjem in Velenjem, od koder se ponuja čudovit pogled na dolino , Šoštanjsko jezero,Goro oljko,Smrekovec,Uršljo goro itd. Na kmetiji se vedno potrudijo, da je na mizi čim večje število domačih dobrot. Ko jih boste obiskali, vam bodo postregli: zaseko, kruh iz krušne peči, domače koline, štruklje, kislo juho, vegetarijanci pa bodo veseli raznih zelenjavnih narastkov, solat in še kaj se skriva v pestri kulinarični malhi. Gospodinja Nada vam bo z veseljem ponudila tudi hišno specialiteto - Nadine kifeljce. Kmetija je primerna za obisk z otroki. S kmetije se lahko odpravite v Terme Topolšica ali Dobrna, TRC in Konjeniški klub Velenje, muzej Premogovništva, k obisku vabijo tudi Golte, Uršlja gora, Gora Oljka, Paški Kozjak, Smrekovec in druge priljubljene pohodniške destinacije.

Nadmorska višina: 700 m Velikost kmetije: 9 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12., po predhodnem dogovoru Apartma: 1/2-6 Cena: za 2 osebi: 40 € za 4 osebe: 50 € za 6 oseb: 60 € Možen dostop z avtobusom Če želite preživeti dopust, ali pa samo vikend na podeželju stran od hitenja, skrbi, mestnega vrveža, si privoščite oddih v leseni kašči – počitniški hišici v idiličnem okolju. Na Selah stoji Samčeva kašča, ki je ena redkih, ki so se še ohranile. V preteklosti so ljudje v teh lesenih hišicah hranili žito, suho saje, orehe, pod stropom pa je visel kakšen kos suhega mesa ali klobasa za priboljšek. Danes kašča ponuja počitniško hišico, ki je predelana v apartma 2-6 ljudi. Apartma ima dve spalnici, kopalnico, kuhinjo in prostorno dnevno sobo z dvema balkonoma. Velikost apartmaja jamči odobje in kakovost, ki si ga lahko samo želite. Oddih na naši kmetiji je za ljubitelje narave nepozaben. Kmetija se nahaja v manjši hribovski vasici na 700 m nadmorske višine in vam budi čudovit razgled po okoliških hribih. V naši okolici je veliko priložnosti da aktivno preživite svoje počitnice: Pot Rimljanov, Meškova pot, Ivarčko jezero, domačija Lovra Kuharja, Pot v deželo škratov, podzemlje Pece, Rimski vrelec, kolesarji pa se lahko odpravite s kolesom okrog Uršje gore, ali pa s kolesom v podzemlje Pece. Lahko se odpravite na splav po Dravi. Obiščite naše gore Uršjo goro, Peco, Raduho. Ogledate si srednjeveško mesto Slovenj Gradec glasnika miru, kjer si lahko ogledate zanimivosti v Koroškem muzeju, Galerijo likovnih umetnosti, Cerkev sv. Elizabete, cerkev sv. Duha in Sokličev muzej. V bližini je tudi športno letališče v Tomaški vasi. Na Rahtelo pa se lahko spuščate z zmajem. Če pa vas zamika prosto plezanje se podaste na plezišče Sele ali Votlim pečem pri Ravnah na Koroškem. Lahko pa samo uživate na kmetiji, si ogledate vsakdanja kmečka opravila, kmečke stroje, živali, se sprehodite po polju, gozdu se nadihate svežega zraka in uživate v naravi. V jeseni pa lahko pomagate pri stiskanju sadja na stari preši in tako si sami naprešate svoj mošt. Pozimi pa se lahko odpravite smučat na Kope, Rimski vrelec, Bukovnik, Ivarčko. Ali pa se preprosto podaste na sankanje, drsanje ali po belih poljanah na tek na smučeh. Z naše male obiskovalce vam nudimo prijetno otroško igrišče, kjer bodo uživali v svojih otroških igrah. Posebno v lesenem kozolcu.


Nadmorska višina: 340 m Velikost kmetije: 12 ha Odprto: 1. 1. - 31. 12. (torek-nedelja) Sobe: 1/1, 4/2 Št. sedežev: 60 Na vrhu hriba, blizu gozda, obdana z vinogradi in z lepim razgledom po Sloveniji in Hrvaški, stoji kmetija, znana pod imenom Žurmanov breg. Kaj pripravijo gostom za pod zob? Radi poudarijo, da pride vse z domačega »dvorišča«, pripravlja pa se v krušni peči. Poskrbijo za vegetarijance, kupiti je mogoče domač kruh, gibanico, meso iz tunke, zaseko in sušene mesnine. Pa seveda vrhunska odprta in buteljčna vina. Dvesto metrov od kmetije je rojstna hiša igralca Maksa Furjana, v razdalji od enega do štirih kilometrov pa je raztresenih kar šest cerkva. Poleg cerkva je treba omeniti še dvorec Zavrč, v bližnji Dornavi istoimenski dvorec, ki velja za eno lepših posvetnih stavb poznega baroka v Sloveniji in najlepši ravninski dvorec na Štajerskem, ter grad Borl. Ptujske toplice so od Zavrča oddaljene 22 kilometrov.

Nadmorska višina: 560 m Velikost kmetije: 56 hektarov Odprto za goste: 1. 6. - 31. 8. (predhodna najava) Sobe: 6/2, 2/4 Število sedežev: 40 Možen dostop z avtobusom V urejeni in obnovljeni notranjski hiši (z arhitekturnim priznanjem), ki smo jo poimenovali »PRI LUKOVIH« vam nudimo nočitve. V hiši »PRI DOVIČEVIH« nudimo nočitve in hrano, ki jo pridelujemo po kriterijih ekološkega kmetovanja. Hrano pripravljamo na prav poseben način – vse kar vam postrežemo, ima pridih «kulinaričnih« skrivnosti. V hiši Forum je možen najem apartmaja za 3 ali 5 oseb, prav tako lahko najamete sobo s kopalnico. Urejeno imamo tudi parkirišče za avtodome brez oskrbe, elektrika in voda sta na voljo ob doplačilu. Po predhodnem naročilu vam nudimo eno-dnevne ali vikend počitnice, ter nočitev z zajtrkom, kosilom in/ ali večerjo. Imamo bogato ponudbo domačih dobrot, med vsemi pa naj omenimo vsaj mesec belušev (v maju) ter dobrote jeseni.Poleg naštetega pa lahko poskusite ali kupite ozimnico (jabolka).Vso to celoto zaokrožite z ogledi različnih znamenitosti, ki se ponujajo v naši okolici (Križna jama, grad Snežnik, Rakov Škocjan, Slivnica, Cerkniško jezero), ter si tako spočijete od vsakodnevnih stresov in naberete novih delovnih moči. Kmetija ponuja tudi izposojo koles, s katerimi je možen ogled Cerkniškega jezera in bližnje okolice. Še več informacij pa dobite ob vašem naročilu in prihodu.

Nadmorska višina: 330 Velikost kmetije: 10 ha Odprto 1.1 - 31.12. (petek-nedelja) po dogovoru Sobe: 2/2, 2/3 Št. sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kmetija družine Bračko se nahaja v Malečniku, v vasici Vodole, v gričevnatem svetu Slovenskih goric. V domači kuhinji se, predvsem ob koncih tedna, širi vonj po domačih pečenicah s kislim zeljem, kašnih in prekajenih klobasah, domačemu kruhu, jabolčnem zavitku..., jedeh, ki tvorijo drobec v mozaiku zares bogate ponudbe jedi. Ker je rujna kapljica pomemben del vsakega dobrega jedilnika, Bračkovi svojim gostom ponujajo raznolike pijače; poleg vin, pridelanih v lastni vinski kleti, še hišno penino, pisano paleto žganjic ter nadvse okusen jabolčni sok. Na kmetiji lahko tudi bivate in se tako več dni prepuščate užitkom, ki ga prinaša sobivanje z naravo in ljudmi, ki vam znajo povedati marsikaj zanimivega. V bližini kmetije je razgledna točka, od koder se vam odpira pogled na Maribor. V bližini je tudi obilica pešpoti in kolesarskih stez, pozimi vabi bližnje Pohorje.

Nadmorska višina: 340 m Velikost kmetije: 10 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 3/2, 2/3 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Naša kmetija se nahaja na desnem bregu reke Savinje pod mozirskimi planinami. Usmerjena je v konjerejo, kot dopolnilno dejavnost pa imamo turizem na kmetiji. Našim gostom že od leta 1979 nudimo nočitev z zajtrkom in polpenzion. Obroki temeljijo na doma pridelani hrani. Ponudili vam bomo različne lokalne specialitete, pripravljene po receptih naših babic in seveda našo glavno specialiteto zgornje savinjski želodec. Na kmetiji in v njeni neposredni bližini so vam na voljo različne vrste razvedrila in rekreacije ter možnosti uživanja v neokrnjeni naravi kot so: jahanje konjev (terensko jahanje, jahanje za otroke, vožnja s kočijo), vožnja s kajaki (savinja ponuja mirne in zahtevne vode), tenis, smučanje (smučišče golte), jadralno padalstvo, kolesarjenje, sprehodi (v bljižno in daljno okolico (možnost nabiranja zdravilnih zelišč, gozdnih sadežev, gob), planinarjenje (Kamniško Savinjske Alpe), lov in ribolov (srnjad, divje svinje, ruševec, potočna postrv, lipan, sulc…v reki Savinji in Dreti). Zgornja Savinjska dolina ima mnogo kulturnih, zgodovinskih in naravnih znamenitosti, hkrati pa tudi obilo možnosti športa in rekreacije, ki vas bodo navdušile, predvsem pa svež zrak in neokrnjena narava.

nadmorska višina: 225 m velikost kmetije: 10 hektarov odprto za goste: 1.5. - 31.10. sobe: 3/2, 2/3 apartmaji: 1/3+1 število sedežev: 20 Možen dostop z avtobusom Turistična kmetija Grabrijanovih leži v neposredni bližini vinogradov in Kolpe. Mira rada pripravlja belokranjske jedi, žgance, štruklje in gibanice, gostom pa gredo v slast tudi jagenjček ali odojek na žaru, skupaj z domačim kruhom, domačim belim ali rdečim vinom. Na koncu prija šilce žganja. Kolpa je od kmetije oddaljena 500m. Je zanimiva za ribiče, kanuiste in plavalce. Organiziramo tudi spust po Kolpi. Na naši kmetiji omogočimo manjšim skupinam pisanje pisanic, opletanje košar in steklenic ter sprehod po čebelarski učni poti. V bližini je muzej domače poti, do katerega se gosti lahko odpravijo kar peš. Krajinski park kolpa pa vabi vse navdušene pohodnike, da se podajo peŠ po bregu naše prelepe reke Kolpe.

Nadmorska višina: 965 m Velikost kmetije: 50 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 4/2, 1/3 Število sedežev: 25 Možnost dostop z avtobusom Naša kmetija stoji na samem v lepi dolini Ravenske Kočne ob robu travnikov in gozdov, s čudovitim razgledom na venec Kamniško Savinjskih Alp. Kar s treh strani nas obdajajo vršaci (Kočna, Grintavec, Dolgi hrbet, Mlinarsko sedlo, Babe...), ki kar sami vabijo naše goste, da se spet in spet radi vračajo k nam. Trudimo se, da ponudimo zdravo domačo hrano. Naša miza ponuja pestro izbiro žitnih, zelenjavnih ali mesnih juh, domače meso (govedina, jagnjetina, divjačina...) in mesne izdelke, mleko mlečne izdelke, žgance, štruklje...in dnevno sveže domače pecivo. Ob večerih se z gosti pogovarjamo o zgodovini kraja, krajevnih znamenitostih in/ali načrtujemo možne aktivnosti za naslednji dan kot so: ture v gore, izlete v bližnjo in daljno okolico, čolnarjenje na bližnjem Planšarskem jezeru ali nabiranje zdravilnih zelišč, obiranje ribeza, spravilo sena in podobno. Naši gostje so le nekadilci.

Nadmorska višina: 1030 m Velikost kmetije: 50 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/3, 1/4 Število sedežev: 35 Od domačije Rekar, katere stara hiša se ponaša s črno kuhinjo, se odpira lep razgled na Kriško goro, Triglav, Jamnik, Lesce in Radovljico. Na kmetiji, ki ima certifikat za ekološko pridelavo, vzrejajo jelene damjake. Gospodinja je prava mojstrica v pripravi jedi. Očarala vas bo z golažem iz divjačine, polnjenim zajcem, pečeno teletino, Damjanovimi in telečjimi zrezki, zajčjo pašteto, pa tudi z odlično gobovo juho, žganci, štruklji, masovnikom in z izvirno pripravljenimi zelenjavnimi jedmi. Kmetija je odlična izhodiščna točka za vzpone na okoliške hribe in planine. Javornik, Konjščica, Stegovnik, Storžič, Kriška gora, dom pod Storžičem … vabijo, da se povzpnete nanje. Če želite, lahko opazujete ptiče ali odkrivate vedno znova zanimiv svet divjadi. Ko pade prvi sneg, je spust s sanmi v mesečini nepozabno doživetje.

Nadmorska višina: 525 m Velikost kmetije: 180 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31.12. Sobe: 4/2, 1/3, 1/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Turistična kmetija, ki se nahaja na Legnu v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, ob regionalni cesti, ki vodi do priznanega slovenskega smučarskega središča Kope, je predvsem v zimskem času odlična izbira za vse tiste, ki uživate v snežnih dogodivščinah. Štiričlanska družina, ki vodi kmetijo, vas bo navdušila s svojim poznavanjem tradicije in običajev domačega okolja ter z odličnim poznavanjem zdravilnih zelišč. Bivanje na kmetiji je odlična priložnost za odkrivanje okusov, ki jih v sebi združuje koroška kuhinja. Z nakupom doma pridelanega medu ter iz domačega sadja in gozdni sadežev narejene marmelade in okusnega jabolčnega soka, boste svoje brbončice razvajali tudi potem, ko bo obisk kmetije le še prijeten spomin. Družine z otroki so na kmetiji, ki ima dobro opremljeno otroško igrišče, več kot dobrodošle. Če imate radi naravo, vas gostitelji vabijo k opazovanju sončnega vzhoda in ptičev. Kmetija je tudi odlično izhodišče za številne pohodniške in kolesarske poti ter obisk Uršlje gore, Pece, Raduhe, Ribniških jezer … Na kmetiji je tudi začetek Bernekerjeve poti. Izlet do bližnjega Slovenj Gradca z gospodinjo Heleno, ki ima licenco lokalne turistične vodnice, pa vam bo ostal v nepozabnem spominu.

Kmečki turizem Betel se nahaja v Planini pod Golico, na nadmorski višini 1000 m, le 5 km stran iz mestnega središča Jesenic. V objemu narave, na točki, ki je odlično izhodišče za lažje gorske vzpone na Španov vrh, Golico, Belščico ali pa gorsko kolesarjenje v Javorniški in Plavški rovt, se skromno skriva domačija, ki že desetletja gosti obiskovalce od blizu in daleč. Lepo opremljene sobe, prijazni domačini in okusna hrana vas bodo prepričali, da se boste sem še radi vračali.

V tem prekrasnem vrtu pod Jalovcem se znajdem neke naključne bele nedelje, takšne, ko že sumiš, da se ti nič lepšega ne more zgoditi…in potem me zadane. Še en presežek življenja. Ne lesena infrastruktura, ne neskončni travniki, ne mogočni vršaci, ki objemajo ta košček raja na zemlji…marveč Joži in Mitja sta tisti čudoviti sončni bitji, ki osmišljata moj dih tukaj in zdaj. Odmerek njune energije je tako nalezljiv, da se vedno znova vračam po še. Nenasitno pasem svoje misli na tem odru pod zvezdami, kjer se neprestano poigravam z mislijo, kdo je mogočnejši-človek ali narava. V tej oazi se vame naseli občutek, da sta ti dve dimenziji tako ubrani in zavidljivo uglašeni. Veličastno. Osupljivo. Sami presežniki se mi nizajo. Kako rada si privoščim vstopnico za pobeg v ta košček raja, kjer skupaj s Kekcem in njegovo vilo Joži življenju krademo čas. Kekec za prijatelje, sicer pa Mitja, je presneti zanimivež in v čast mi je, da ga je naplavilo v moje življenje. Posebnež z veliko začetnico. In Joži, s svojim razumom blaži Mitjevo intuicijo, samosvojost in entuziazem, ki ga vselej vodijo izven uhojenih poti. V šali mu omenim, da njegove misli domujejo dva štuka nad zemljo. Sveža energija, toplina pogleda in prisrčna preprostost - vse to pooseblja Joži, ki se vtre v srce že na prvi dotik. Kdor gleda s srcem, ne ostane ravnodušen. Velika človeka, ki ju odlikujejo velika dejanja. Takšna edinstvena, ki odmevajo še dolgo potem… In hvaležna sem, da jih lahko okušamo. Kekčeva domačija - stičišče, kjer se srečajo zgodbe, ki jih pišejo srca. Š.S.

Nadmorska višina: 320 m Velikost kmetije: 3 hektare Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Apartmaji: 5/4 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Domačija leži v najsevernejšem delu Slovenije, v vasi Rogašovci na Goričkem, deželi nizkih bregov in grab z mnogimi potiki, bogastva gozdov, travnikov, vrtov, polj in vinogradov. Gospodinja, ki je izučena kuharica, vedno poskrbi, da obiskovalci zadovoljni odhajajo s kmetije. V svoji ponudbi se opira na tradicionalno kuhinjo in tako lahko obiskovalci uživajo v tipičnih goričkih in panonskih jedeh. Velik poudarek v svoji kuhinji namenja jedem narejenim iz doma gojenih gob šitako in ostrigarjev. Jedi spremlja premišljen izbor vin, ki jih pridelujejo vinogradniki iz bližnje okolice Rogašovcev. Pravo doživetje je vinska degustacija, ki jo gostitelji za vas pripravijo v slikoviti in tradicionalni obokani kleti, vzdidani v zemljo. V Rogašovcih morate obiskati cerkev sv. Jurija. V bližnjem Ocinju je 300 let star lesen zvonik. Na vrhu Sotinskega brega ali Kugle (418 m) stoji razgledni stolp. Na Serdiškem ali Rdečem bregu (416 m) je koča turističnega društva. V vasici Pertoči je v cerkvi sv. Helene glinast križev pot, stvaritev Švicarja W. Koglerja in mozaični oltar opata Rupnika. Poleg tega so v bližini še grad na Gradu (10 km)ter pet term v krogu 20 km.

Mlinarska domačija, ki se ponaša s tristo let starim mlinom, vpisanim v register kulturne dediščine, se nahaja v Beli krajini, na sončni strani gorske pregraje Gorjancev in Kočevskega roga. Leži na sami obali ravninskega toka reke Kolpe, ki s svojimi brzicami, pritoki, slapovi in razgibanostjo predstavlja izjemno naravno bogastvo.Na kmetiji sicer ne strežejo hrane, vendar gostom omogočajo nakup surovin, pridelanih na kmetiji. Izbira je pestra in raznolika, saj lahko obiskovalec kupi: jajca, jagenjčke, kozličke, race, pure, kure, sezonsko zelenjavo ...Bivate lahko v studiu, ki je domiselno preoblikovano bivališče mlinarja, ki je živel na domačiji, ko je mlin še služil svojemu namenu.Na kmetiji si tako lahko izposodite sandolin za veslanje po Kolpi, kolesa, potapljaško opremo. Gostitelji vas z veseljem povabijo k hranjenju domačih živali in njihovem opazovanju. Če želite, lahko prespite na seniku, zanimiv pa je tudi obisk nekaj kilometrov oddaljenega gozda, ki se ponaša z obilico gozdnih prebivalcev ... Vsekakor pa je bivanje na kmetiji primerno tudi za vse tiste, ki uživate v odkrivanju in spoznavanju bližnje in daljne okolice. K obisku vabijo: Metlika, Črnomelj, Krajinski park Kolpa, vinogradniške poti nad Metliko, naravni spomenik Krupa ... in še veliko drugih zanimivih krajev in poti, ki vam jih bodo predstavili prijazni gostitelji.

Nadmorska višina: 234 m Velikost kmetije: 10 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Apartmaji: 1/4+2 Možen dostop z avtobusom Turistična kmetija družine Sabotin leži v dolini, ob vinsko turistični cesti Goričko. Gostje lahko najamejo apartma, v katerem si sami pripravijo hrano, pri domačih pa nakupijo jestvin. Sabotinovi gostom ponudijo domače vino, mleko, sezonsko zelenjavo in sadje; posebej zanimive so stare sorte jabolk iz domačega sadovnjaka. Na kmetiji, prijazni družinam z otroki, si lahko izposodite žoge, loparje za badminton ali kolesa, na voljo je tudi otroško igrišče. Če želite, vam gostitelji omogočijo, da se jim pridružite pri sezonskih kmečkih opravilih: kolinah, trgatvi ... Prav tako lahko raznolika kmečka opravila postorite na način naših babic. Ljubitelji aktivnih počitnic se lahko zapeljete do Moravskih Toplic, obiščete Bukovniško jezero, kjer se lahko relaksirate na energijskih točkah, obiščete znane cerkve, kot so Rotunda v Selu, cerkev Sv. Benedikta v Kančevcih ter Plečnikova cerkev v Bogojini ali se pa ustavite pri kakšnem lončarju v Filovcih. Cenik: 1 nočitev za 4-6 oseb: 70 € 1 nočitev za 1-3 oseb: 40 € 2 ali več nočitev za 1-3 oseb: 35 € 2 ali več nočitev za 4-5 oseb: 57 € 2 ali več nočitev za 6 oseb: 60 €

Pod vznožjem Krvavca - nanj in na druge okoliške hribe se odpira lep razgled - na samem in ob gozdu stoji kmetija z domačim imenom Pr' Vrtačnik. Mama in stara mama poznata zdravilna zelišča, Jana in Andrej se ukvarjata z gosti, šestletni Aleš, petletna Katja in triletni Matic pa skrbijo, da je pri hiši vedno živahno. In da otrokom, ki pridejo na počitnice skupaj s starši, ni dolgčas. Na voljo jim je vrt, v katerem si lahko postrežejo z domačo zelenjavo, »doma« imajo še jajca, mleko, marmelado, žganje.    Pozimi so gostje Cukjatijevih ljubitelji smučanja. Več kot 100 hektarov smučišč je na pobočjih tega 1853 metrov visokega hriba, v spodnjem delu, na Kriški planini, pa je še urejena proga za hojo in tek na smučeh. Krvavec pa je zanimiv tudi poleti; s kabinsko žičnico in sedežnico Gospinc se je mogoče odpeljati do Doma na Krvavcu in jo potem peš mahniti po označenih poteh. V lepem vremenu pogled zaobjame Ljubljansko kotlino ter njeno hribovsko in gorsko zaledje. Razen na Krvavec se gostje kmetije Pr' Vrtačnik lahko odpravijo do cerkve sv. Štefana na Štefanji Gori (kilometer hoda), s kolesom do jezera v Preddvoru (sedem kilometrov), do gradu Strmol, ki je sicer protokolarni objekt, a tudi odprt za javnost, ali pa do deset kilometrov oddaljenega letališča Brnik. V bližnjih Cerkljah pa vsako leto v oktobru ocenjujejo »naj« kmetijske pridelke.

Nadmorska višina: 450m Velikost kmetije: 15 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/1, 4/2; Apartmaji: 2/2, 2/4, 2/6+2; Št. sedežev: 26 Ikone desno: ekološka kmetija, hišni ljubljenčki dobrodošli, dostop z avtobusom Turistično kmetijo Plaznik boste našli le lučaj iz Ljubnega, sredi travnikov in ob robu gozda. Na kmetiji, kjer lahko izbirate med nastanitvijo v sobah ali apartmajih, boste lahko dodobra spoznali tudi bogastvo kulinarike zgornje savinjske doline, v kateri ima posebno mesto savinjski želodec, na kmetiji pa so znani tudi po odličnem domačem siru. Kmetija, ki vabi k aktivnemu preživljanju počitnic, je primerna tudi za organizirane priprave športnih ekip in posameznikov. Na kmetiji sta dve peščeni igrišči za tenis, lahko si izposodite teniške loparje ali se odločite za obiskovanje šole tenisa. V bližini so urejene poti in steze za gorsko kolesarjenje. Lega kmetije je odlično izhodišče za vzpon na vršace Kamniško Savinjskih Alp. Ljubitelji adrenalinskih športov se lahko odločite za polet v tandemu ali spust z zmajem. Ljubitelji ribištva ne smete izpustiti ribolova v reki Savinji ali v bližnjem ribniku. V bližini je kajak in raft center Prodnik, vse našteto pa je le delček iz pisane ponudbe, ki zadovolji še tako zahtevnega uporabnika. Ljubno ob Savinji in njegova okolica ponujata ogromno naravnih in kulturno-zgodovinskih znamenitosti.

Nadmorska višina: 660 m Velikost kmetije: 20 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31.12. po predhodnem dogovoru Apartmaji: 1/2, 1/2+2, 1/4+2 Število sedežev: 20 Kmetijo boste našli na pobočju Krvavca, na lepi sončni legi zaselka Češnjice. Iz kmetije se razprostira pogled na osrednjo Slovenijo in na Julijske Alpe. Rebernikovi, ki že leta sledijo načelom ekološkega kmetovanja, so ponosni na svoj izjemen posluh za naravo in živali. Na kmetiji redijo krave in ovce, otroci pa bodo še kako veseli družbe psa Fedra in mačka Srečka. Kmetija je primerna za vse, ki želite preživeti počitnice stran od mestnega vrveža. Iz kmetije se lahko odpravite na spoznavanje bližnje in daljne okolice. Mimo kmetije vodijo kolesarske steze in planinske poti. Njena lega je odlična tako za vse, ki ljubite zahtevnejše vzpone na Krvavško pogorje, Kočno, Grintovec, Veliko Planino ipd. ali tiste, ki uživate v termalnih dogodivščinah (Terme Snovik). Gostitelji vas radi povabijo k nabiranju zdravilnih zelišč in gozdnih sadežev, lahko pa sodelujete pri kmečkih opravilih. Pozimi pa vsekakor ne smete zamuditi smučarskih dogodivščin na osrednjem slovenskem smučišču Krvavcu. Prav tako je zima na kmetiji primerna za vse, ki uživate v teku na smučeh, sankanju ali deskanju. Vaše odkrivanje narave in njenih lepot pa lahko tu in tam popestrite tudi z obiskom bližnjih mest: Ljubljane, Kamnika, Kranja, Cerkelj na Gorenjskem ...

Nadmorska višina: 170 m Velikost kmetije: 12 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12 Sobe: 2/2 Apartmaji: 1/2, 1/4+2 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Brje imajo bogato vinogradniško preteklost. Tudi pri Birsovih nadaljujejo tradicijo umnega vinogradništva. Toda na kmetiji imajo še toliko drugih dobrot, da si velja vzeti dovolj časa za obisk. Slovi po pečenih odojkih, zelenjavnih prilogah (omenimo špinačne štruklje) in zelenjavnih namazih (skutnih, zeliščnih, hrenovih), izbirate pa lahko tudi med različnimi vrstami kruha (npr. z orehi, z ocvirki, z makom). Pa pršuta je tudi vedno dovolj. Okolica kmetije ponuja možnosti za številne izlete in sprehode v naravi, na kmetiji pa lahko vidite, kako se sušijo pršuti.

Nadmorska višina: 736 m Velikost kmetije: 7 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2, 1/3, 1/4 Možen dostop z avtobusom V eni najlepših evropskih alpskih dolin, Logarski dolini, leži med travniki in gozdovi turistična kmetija Juvanija. Čudovit pogled na Savinjske Alpe in Olševo ter neokrnjena narava nudijo idealne pogoje za preživljanje počitnic ali nekajdnevnega oddiha. Gostom nudimo večino doma pridelane hrane, poleg vseh vrst mesa, mesnih izdelkov pa gostom pripravimo tudi tisto, kar si zaželijo. Ob hiši se nahajajo smučarska vlečnica, tekaška proga in sankališče. Gostom pozimi tako ni potrebno nalaganje smuči v prtljažnik, saj se lahko smučarskim užitkom prepusitjo skoraj dobesedno iz domačega praga. Kmetija je odlično izhodišče za vzpone na bližnje vršaceter krajše ali daljše izlete po Logarski dolini in njeni okolici. V bližini sta drugi izvir Savinje in Rastovčki slap. Na izlet vabijo Robanov in Matkov Kot, Klemenča jama, slap Rinka, Okrešelj, Ojstnica, Raduha, Olševa in Matkov Škaf. Gostje se lahko odpravijo tudi v nižje ležeče kraje ob Savinji, kjer je veliko priložnosti za raznovrstno rekreacijo - ribolov, ogled kulturnih spomenikov ter tradicionalnih in turističnih prireditev.

Vadmorska višina: 310 m Velikost kmetije: 2 hektara Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 2/1, 1/2, 2/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom V vasi, ki jo boste zaman iskali v turistični literaturi, je izletniško-turistična kmetija Bogša: mama Viktorija, oče Ivan ter dva sinova. Vina in kruha nikoli ne zmanjka, ponudijo pa še klobase, meso iz tunke, domačo tlačenko in pogače, pa zelenjavo in mlečne izdelke; ob koncu tedna imajo na krožniku odojka, pečenega v krušni peči. Gostje predvsem uživajo mir sredi narave. V hiši je savna, ob njej pa urejen travnik za družabne igre. Na kmetiji je možen tudi ogled damjakov v obori. Posebno mesto zavzema lov. Najbližje zdravilišče so Terme Ptuj in tudi Banovci niso pretirano daleč. V Ormožu je velika vinska klet, v Ljutomeru pa se lahko pohvalijo z najstarejšim konjeniškim društvom v Sloveniji.

Nadmorska višina: 550 m Velikost kmetije: 12 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31.12. po predhodnem dogovoru Apartmaji: 2/5 Število sedežev: 60 Turistično kmetijo boste našli v Radegundi, vasici, ki je polna naravnih lepot. Kmetija, ki ponuja počitnikovanje v sodobno urejenih apartmajih, primernih tudi za družine z otroci, je samo 4 km oddaljena od Mozirja, od spodnje postaje Rekreacijsko-turističnega centra Golte, ki je privlačna pohodniška in tudi smučarska destinacija, pa jo loči slabih sto metrov. Gostje, ki se odločijo za počitnikovanje v apartmajih, si hrano pripravljajo sami. Ker pa so apartmaji del turistične kmetije, lahko kakšno izmed stvari, ki jih potrebujete za obroke, kupite kar pri gostiteljih (npr. mleko, marmelado. suhomesnate izdelke …). Kmetija je odlično izhodišče za obisk Rekreacijsko-turističnega centra Golte, ki je privlačna destinacija v vseh letnih časih. Zanimivo se je podati tudi na raziskovanje bližnje in daljne okolice, ki jo lahko spoznavate tako peš kot s kolesom. K obisku vabijo Mozirje, Mozirski gaj, Logarska dolina, Terme Topolšica …

Turistična kmetija Oblak stoji v majhni idilični vasici Rigelj nad Ortnekom pri Ribnici. Na nadmorski višini 650 m vas bodo prevzeli čudoviti razgledi in mali živalski vrt, ki nudi nepozabno doživetje tako za otroke kot za odrasle. Pet apartmajev, savna, soba za rekreacijo in divjačinske specialitete po naročilu.

Kmečki turizem Lipovnik ima že desetletno tradicijo. Poleg dobre domače hrane in pijače lahko uživate v podeželskem okolju in domači živi glasbi. Vedno se trudimo za pristnost in domačnost, ki jo je čutiti pri postrežbi, še bolj pa pri hrani. Postrežemo vam z domačimi salamami, vratovino, svežimi prekajenimi klobasami, klobasami iz zaseke, pašteto, rženim kruhom in izvirnimi kmečkimi jedmi, kot so gobova juha, ajdovi žganci, kločevi nudlni (žlikrofi s suhimi hruškami), jabolčni zavitek, sirove palačinke in enolončnice. Po naročilu pripravljamo razna nedeljska kosila, slavnostna kosila, svatbene pojedine in tudi jedi na žaru.

Nadmorska višina: 700 m Velikost kmetije: 33 ha Informacije o obratovanju: 15.12. – 31.10. Apartmaji: 1/2, 1/3, 2/4 Možen dostop z avtobusom Romantiki bodo na kmetiji prišli na svoj račun zaradi čudovitih pogledov na škofjeloško pogorje in pozimi na osvetljeno smučišče Starega Vrha. Gostje se lahko odločijo za najem apartmaja, če nočejo sami kuhati, pa jim gostitelji lahko postrežejo z dobro domačo hrano. Bližnji hribi vabijo vso leto; do Starega Vrha dobro uro hoda, do Miklavške gore poldruga ura, do Koprivnika ali Mladega vrha dve, do Lubnika dve in pol, in Blegoša do tri ure hoda. Po Selški in Poljanski dolini je mogoče kolesariti, s Starega vrha pa poleteti z zmajem.

Nadmorska višina: 800 m Velikost kmetije: 37 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Apartmaji: 1/4, 1/5 Počitniška hiška: 1/4 Število sedežev: 30 Možen dostop z avtobusom Na 800 metrih nadmorske višine v zaselku Jamnica lahko gostje v popolnem miru in čistem zraku uživajo na turistični kmetiji Mikl, značilni koroški kmetiji. Stanovanjsko hišo obkrožajo gospodarska poslopja, okrog se raztezajo travniki in njive, vse skupaj pa zaokrožuje smrekov in borov gozd. Na kmetiji kmetujejo na zdrav in do živali in narave prijazen način. Za goste so uredili dva apartmaja ter obnovili več kot 200 let staro hiško. Možna sta najem ali bivanje s hrano. V apartmaju, velikem okrog 60 kvadratnih metrov, so kopalnica, kuhinja z dnevnim prostorom in dve ločeni spalnici. Možna so dodatna ležišča. Opremljena sta z vsem potrebnim za prijetno bivanje (od TV, posteljnine, brisač, kuhinjskih pripomočkov do posode). Možen je brezplačen dostop do širokopasovnega interneta. Na domačiji sta čebelnjak in ribnik, ki ponuja možnost ribolova, pozimi pa drsanja. Na dvorišču sta urejena igrišče za odbojko in otroško igrišče (peskovnik, gugalnice, tobogan). Gostje pa se lahko podajo tudi v širšo okolico in v gore – na Peco, Uršlja goro, Raduho.

Kmečka hiša Štiftar se nahaja ob vznožju prelepe gore Raduha, na pol poti med Logarsko dolino in dolino Robanov Kot. Ponuja svetle in prostorne sobe z brezplačnim brezžičnim internetom ter wellnessom. Prebivali boste v čisto sveže prenovljeni več kot 100 let stari hiši. Vonj po novem se bo preveval z občutkom domačnosti, ki so ga nudile stare kmečke hiše. V Kmečki hiši Štiftar na vas čakajo prijetno, domačno urejene sobe. Vsaka izmed njih ima svojo kopalnico s tušem in wc-jem. Prav tako se boste lahko v njih sprostili ob gledanju televizije. Vaše dobrote pa shranili v hladilnik, s katerim je opremljena vsaka izmed sob. Hiša vas bo razvajala v dvoposteljnih sobah, apartmajih, enoposteljni sobi ali sobi s pogradom. V vsaki izmed sob je mogoče postaviti še dodatno ležišče ali otroško posteljico. Za hišo vam je na voljo prostorna terasa, na drugi strani pa Palčkova dežela s travnatim igriščem (badminton, speedminton, namizni tenis), domačimi živalmi, visečimi mrežami in piknik prostorom. Na koncu terase pa je prostor našla lesena hiška z wellnessom. Pri nas si lahko izposodite odrasla in otroška kolesa, za najmlajše pa je na voljo tudi otroški sedež. Zato le pedala pod noge! Lahko vas popeljemo tudi na vodeno kolesarsko turo do Logarske doline, Robanovega kota, do okoliških samotnih kmetij, bolj pripravljene pa še po Panoramski cesti ali do Pavličevega sedla. V ljubki leseni hiši na koncu terase se skriva zvrhana mera užitka in sprostitve. Luna, zvezde, soj sveč, pogled na mogočno Raduho, brbotanje mehurčkov... . Trenutek, ki bo pregnal vsakodnevne skrbi in vam narisal nasmeh na obraz. Nepozabno doživetje za vas in vaše najdražje! Razvajali se boste lahko tudi v finski savni ali v jazuzziju. Ne le to, ob tem boste občudovali čudovito okolico. Travne bilke, ki plapolajo v vetru, v ozadju pa gora Raduha vas ne bodo pustile ravnodušne. Pozimi, spomladi, poleti ali jeseni - sproščujočih in dih jemajočih trenutkov ni nikoli preveč! Z aktivnostmi prepleten dan - kolesarjenje, pohodništvo, gorništvo, nordijska hoja, pozimi pa sankanje, smučanje in tek na smučeh - boste zaključili na najboljši možen način. Sprostitev kar pred svojo odlično sobico pod mogočno Raduho. Ste že našli prosti termin? Če ne, je skrajni čas, da to postorite.

Nadmorska višina: 900 m Velikost kmetije: 22 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 3/2, 2/4 Apartmaji: 1/4 Število sedežev: 30 Možen dostop z avtobusom Turistična dejavnost Dolenčevih sega tri desetletja nazaj, ko so, v takrat 170 let stari kmečki hiši, iz katere je izviral tudi rod pisatelja Ivana Tavčarja, uredili prve sobe za goste. To hišo so pred leti podrli in na istem mestu zgradili novo, sodobno hišo, prirejeno za potrebe današnjega gosta, a še vedno podobno stari, saj vsebuje elemente stare arhitekture. Ohranili so strop s častitljivo letnico 1799, kamnite portale ter dve dvesto let stari freski. Na kmetiji vam ponudijo predvsem domačo hrano. Njihova kulinarična posebnost so obara in štruklji, vedno pa se prilagajajo potrebam in željam gostov. Sami izdelujejo skuto, maslo, marmelado in pečejo kruh v krušni peči. Na mizi se rade znajdejo tudi domače klobase in šunka. Ata Pavle je specialist za kuhanje žganja. Pozimi se gostje predvsem smučajo in sankajo na sedemsto metrov oddaljenem smučišču Stari vrh. Poleti pa se veliko miru, možnosti za sprehode po označenih sprehajalnih poteh ter nabiranje zdravilnih zelišč najdene na Četeni Ravni. Planinci se lahko povzpnejo na Blegoš, Lubnik, Goro, Mladi vrh in Stari vrh. Veliko je tudi poti za gorsko kolesarjenje ter možnosti igranja tenisa na bljižnem igrišču.

Nadmorska višina: 630 m Velikost kmetije: 18 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31.12. (po predhodnem dogovoru) Sobe: 6/2, 2/3 Število sedežev: 60 Kmetijo družine Gregorič boste našli v kraju Prvačina, ob ob regionalni cesti Nova Gorica - Sežana, v neposredni bližini reke Vipave. Na kmetiji, kjer se ukvarjajo tudi z integriranim pridelovanjem sadja in zelenjave, boste lahko uživali tudi v odličnih kuharskih mojstrovinah. Uživali boste lahko v raznolikih mesnih in zelenjavnih jedeh lastne pridelave, testeninah, sladicah, sladkovodnih ribah po naročilu in hišnih specialitetah, ki zadovoljijo tudi najzahtevnejše okuse in želje. Jedi gostitelji dopolnijo z odličnimi vini iz lastne kleti. Z željo, da bi delček ”okusa” po podeželju ponesli tudi na svoj dom,vam gostitelji omogočajo nakup vina, marmalade, sokov, sadja (kivi, jagode, pomaranče, kakiji, fige, marelice …), zelenjave, vrtnin … Počitnice na kmetiji bodo izvrstno doživetje za družine z otroci, ki bodo lahko uživali v igri z mačko Miko, psico Lili, zajčkom Milkom, hrčico Piko, sodelovali pri delu na kmetiji ali se igrali v kotičku z igrali. Kmetija je odlično izhodišče za izlete v Novo Gorico, Solkan, Lokve, dolino Reke Soče …

Vinotoč Juričko se nahaja v prekrasnem kraju Bukovje na Bizeljsko-sremiški vinski cesti. Iz smeri Brežice pridete do njih tako, da se odpeljete do centra Bizeljskega nato pa pri Gostilni Šekoranja zavijete desno in sledite smerokazom za Bukovje. Hiša se nahaja v mirni okolici, daleč od mestnega vrveža, med vinogradi in gozdovi. Hišo je možno najet za največ 6 odraslih oseb. V hiši so urejene 3 sobe s francoskimi ležišči, 2 kopalnici, kuhinja, dnevni prostor in savna. Gostje lahko koristijo tudi zunanji prostor za piknike in vinsko klet. Mimo hiše pelje Brežiška kolesarska pot, gostje se lahko podajo tudi po eni izmed Bizeljskih pešpoti ali pa se odpravijo na kopanje v 20 kilometrov stran odddaljene Terme Čatež.

Kmetijo Levovnik ohranjamo in negujemo v Stražah pri Mislinji, sredi dobro ohranjenega naravnega okolja in z odlicnimi možnostmi za preživljanje prostega casa. V treh sobah vam je na voljo 8 ležišc, vsaka soba ima svojo kopalnico..

Nadmorska višina: 820 m Velikost kmetije: 79 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartmaji: 5/2,1/večposteljna Število sedežev: 60 Ekološko kmetovanje, možen dostop z avtobusom Ekološka kmetija leži v majhni vasici Nova Štifta pri Gornj em Gradu, v zaselku Tirosek, na 820 metrih nadmorske višine. Gospodinja Erika je odlična kuharica, ki svoje goste razvaja s specialitetami Zgornjesavinjske doline med drugim tudi s suhomesnatimi izdelki, ki nastajajo pod budnim očesom sina Uroša. Na kmetiji, kjer ponujajo tudi nočitve z zajtrkom, si lahko ogledate krave dojilje, konje in družino divjih svinj v obori. Otroci bodo navdušeni nad oslom Tomom in ovco Suzi, ki sta nekakšni živalski maskoti domačije. Lega domačije je nadvse primerna tudi za konjenike,ki si lahko moči za nove jahalne podvige naberejo na udobnih počivališčih na bližnjem seniku. Odlična bera kolesarskih, pohodniških ter sprehajalnih poti je raj za vse, ki znate ceniti vrednost naravnih danosti.

Nadmorska višina: 650 m Velikost kmetije: 30 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Sobe: 2/4 Število sedežev: 40 Možen dostop z avtobusom Turistično kmetijo Černuta, ki se uvršča med značilne sirarske kmetije, boste našli v dolini Koritnice, boste našli pod očakoma Mangartom in Jalovcem, od koder se razprostira veličasten pogled na bližnje Loške stene. Na kmetiji ponujajo pestro izbiro izdelkov iz ovčjega mleka. Posegate lahko po ovčjih sirih, skuti, z veseljem pa vam postrežejo tudi jedi iz jagnjetine. Gostitelji vas radi popeljejo na ogled sirarne. Na kmetiji lahko bivate v sodobno opremljenih apartmajih. Otroci se lahko igrajo na otroškem igrišču ali pa uživajo v družbi domačih muck in ovac, ki jih na kmetiji ne manjka. Lega kmetije je odlično izhodišče za ljubitelje miru in tišine, a tudi za tiste, ki uživate v aktivnem preživljanju prostega časa. K obisku vabijo vršaci Julijskih Alp, okoliški slapovi, trdnjavi Predel in Kluže, sv. Višarje. Če boste obiskali kmetijo pozimi, ne pozabite na adrenalinski spust s sankami izpod Mangarta ali na obisk smučarskega središča v sosednji Italiji. Posebno doživetje sta tudi pohod s krpljami in turna smuka, ki pa sta primerni zgolj za zares odlično telesno pripravljene posameznike.

Nadmorska višina: 150 m Velikost kmetije: 34 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartmaji: 1/2,1/3, 1/4 Leži ob vinski cesti, dostop z avtobusom V Veržeju, na robu Prlekije, kjer si na eni strani podajajo roke gozdovi in reka Mura, na drugi strani pa je že prleška ravnica, domuje turistična kmetija Galunder. Na kmetiji vam ponujajo možnost bivanja v sodobno opremljenih apartmajih, ki so nadvse premišljeno vpeti v naravno okolje in kjer je v neposredni bližini tudi urejena zelenica z otroškimi igrali, prostorom za žar ter lično leseno utico za popoldanski počitek. V času bivanja lahko pri prijaznih gostiteljih kupite svežo zelenjavo, bučno olje, ... ali vino, ki ga pridelajo v svojih vinogradih. Veseli so družin z otroci, ki se lahko nadvse odlično zabavajo na igralih in v družbi z gostitelji odkrivajo čare življenja na kmetiji. Če boste izrazili željo, boste lahko pobližje spoznali delo na kmetiji in se preizkusili v kakšnem kmečkem opravilu. Na kmetiji so tudi konji in prašiči, ki jih lahko hranite. Lega kmetije je dobro izhodišče za obisk bližnjih term (Term Banovci, Moravskih Toplic ...), mlina na Muri ali pa za ogled učne gozdne poti po mrtvicah reke Mure. Na kmetiji so na voljo tudi kolesa.

Nadmorska višina: 415 m Velikost kmetije: 2,5 hektara Odprto za goste: 1.1. – 31.12. Apartma: 1/2, 1/2 +2, 2/4+2 Število sedežev: 35 Možen dostop z avtobusom Ekološka kmetija Čebelji gradič že z imenom pove, da je dom ljubiteljev in poznavalcev čebel ter njihovih izdelkov. V osrčju Krajinskega parka Goričko so se odločili za ekološki način čebelarjenja – vedo, da čebelice lahko naredijo kakovosten med le iz nektarja, ki ni onesnažen, tega pa najdejo v neoporečni naravi. Ob predhodni najavi na t.i. doživljajskem ogledu z veseljem odprejo panj in predstavijo življenje čebelne družine, pripravijo degustacijo treh vrst ekološkega medu, ogledati si je mogoče etnološko zbirko in 100-letni čebelnjak; če je dan organiziran za skupino otrok, lahko izdelujejo sveče iz čistega voska, se igrajo z zajčki, pod nadzorom jahajo ponija Poldija. Na voljo so tobogan, peskovniki, gugalnica, plezala, igrati je mogoče košarko, nogomet, namizni tenis, badminton in se preizkusiti v pikadu. Gostom so na voljo trije sodobno opremljeni apartmaji, od koder se je moč podati na številne izlete, npr. Gornjo Radgono, Radence, Moravce, pa tudi v sosednji Avstrijo in Madžarsko. Goričko je raj za kolesarjenje; na kmetiji si jih je mogoče tudi sposoditi. Pred odhodom s kmetije lahko gostje torbo napolnijo z vrsto čebeljih dobrot.

Nadmorska višina: 555 m Velikost kmetije: 60 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 3/1, 4/2, 2/3 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom S turistične kmetije Stoglej se odpirajo čudoviti pogledi na okoliške planine, še posebej na Raduho, ki se mogočno dviga nad Lučami. Domačija stoji ob potoku na robu gozda in je kot ustvarjena za preživljanje družinskih počitnic. Otroci imajo na voljo peskovnik in gugalnice, v hlevu pa lahko pomagajo poskrbeti za domače živali. V nekaj kilometrov oddaljeni Logarski dolini je Pravljični gozd, ki je pravi raj za otroke. Starši lahko prisluhnejo domačinom, ki veliko vedo o starih običajih in planinah. Gospodinja postreže s hišnimi specialitetami, kot so suhe mesnine, žlikrofi, skutni štruklji, cmoki, potice, zavitki, slivova in ribezova marmelada, kislo mleko, mladi sir, domači jogurti ter bezgov, ribezov in jabolčni sok. Ker je ob hiši gozd, je moč nabirati zdravilna zelišča, gobe in druge gozdne sadeže. Na reki Savinji, ki je od kmetije oddaljena le 300 metrov, pa sta možna ribolov in vožnja s kajakom ali raftom.

Nadmorska višina: 850 m Velikost kmetije: 45 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/1, 8/2, 2/3, 1/4 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Na pobočju mogočne Raduhe, sredi travnikov, obdana s skrivnostnimi gozdovi in prostranimi hribi, stoji kmetija, ki se je že nekaj sto let drži ime Zgornji Zavratnik. Uživanje dobrot, mesnih in mlečnih izdelkov, zelenjave, rib, štrukljev, žlikrofov, domačih sladic, oživlja davno tradicijo. Kmetija je primerna za družine z otroki, saj je ob hiši igrišče otroško igrišče, igrišče za tenis igrišče, za odbojko itd. Zavratnikova družina vas seznani tudi z naravnimi znamenitostmi Zgornje Savinjske doline, imajo dva lastna avtobusa s katerim organizirajo izlete. Na kmetiji se izvajajo naravoslovni programi za učence in srednje šole.

Nadmorska višina: 1100 m Velikost kmetije: 59 ha Informacije o obratovanju: 15.4. – 15.10. (ostali termini po dogovoru) Sobe: 5/2, 1/3 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Ekološka turistična kmetija Žibovt vas pričakuje na začetku Solčavske panoramske ceste oz. le tri kilometre od mejnega prehoda Pavličevo sedlo, če se peljete skozi vasi Preddvor in Jezersko ali preko Avstrije. Pri vhodu na Žibovče je na desni strani potok, ki teče v domači ribnik, ter mokrišče, na katerem raste še mnogo ogroženih rastlinskih vrst. Domačija leži na ravnini, obdani s travniki in gozdovi. Mogočna stara hruška sredi dvorišča in lipe vas poleti vabijo v svojo senco. Domači siri vseh vrst, ajdovi žganci, kruh, savinjski želodec in druge domače mesnine, sadni sokovi, suho sadje ter planinski čaji so nuja in obrok vreden užitka. Domača kuhinja sledi tako letnim časom na vrtu, travniku in v gozdu, kot tudi tradiciji. Del te so tudi čebele, ki že vrsto rodov pridno skrbijo za zalogo medu in z opraševanjem ohranjajo biotsko raznovrstnost tega okolja. Če se odločite za večdnevno bivanje na kmetiji, lahko čas izkoristite za pohodništvo, kolesarjenje ali sprehode. Območje ob panoramski cesti, kjer se nahaja kmetija Žibovt, je znano po izviru zdravilne Železne kisle vode (kalcijeve-magnezijeve hidrogenkarbonatne železove kislice), s katero se lahko ob poti odžejate. Toplino gorskega lesa boste začutili na vsakem koraku: ob krušni peči, v lesenih družabnih igrah (izdelanih na kmetiji), na igrišču,...

Raj za željne tradicionalne belokranjske kuhinje nudi naša kmetija, ki leži v neposredni bližini izvira reke Krupe, po katerem se tudi imenuje in do koder vodi čudovita sprehajalna pot. Če želite preživeti počitnice ali oddih na vasi in se predati zabavnim belokranjskim večerom, je to pravi naslov za vas. Otroci bodo gotovo najbolj navdušeni nad domačimi živalmi in otroškem igrišču. Na ogled imamo tradicionalno belokranjsko hišo, v kateri smo uredili muzej in prostor za razne delavnice, kolegije, srečanja. Ob slabem vremenu priporočamo sprostitev v masažnem bazenu na kmetiji.

Nadmorska višina: 300 m Velikost kmetije: 7,5 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2, 1/3, 2/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Drbetinci so majhna vas z velikim razgledom; ob lepem vremenu se vidi tudi do 15 kilometrov oddaljenega Ptuja na eni in vinogradov Slovenskih goric na drugi strani. Tudi kmetija, ki se je drži ime Pri Kapeli, je vinogradniška; štirje hektarji vinograda so razpotegnjeni v bližini domačije, ob vinski turistični cesti številka 13, ki velja za aktivno vinsko cesto, saj se pri ponudnikih ob njej neprestano kaj dogaja. Druzovičevi v večini pridelujejo belo vino iz sort laški rizling, souvignon, sivi pinot, rumeni muškat, traminec, renski rizling, od rdečih pa modro frankinjo in modri pinot. Za goste prirejajo strokovno vodene degustacije – pri hiši je vinska svetovalka - in na njih k vinu ponudijo različne sire, suho sadje in krapce. Gostitelji gostom svetujejo, da se odpeljejo do Ptuja, morda v klet v Gornji Radgoni ali v Lenart in k Blaguškem jezeru. V okolici je prijetno kolesariti ali teči, dovolj dela pa je tudi na kmetiji. Ker pridelujejo in predelujejo jabolka, so na mizi sveže sadje in jabolčni sok, pa kis in žganje, suhi krhlji in marmelade. Znani so tudi po gobjih jedeh, ajdovih žgancih in različnih pogačah.Na turistični kmetiji Matijovc v Podbrezjah gospodari že deseti rod Jegličev. V družinski kroniki je ob gospodarju Juriju zapisana rojstna letnica 1657. Mogočna kamnita stavba je bila večkrat obnovljena, vendar je ohranjenih večino potez, ki so značilne za gorenjsko arhitekturo. Že v preteklih stoletjih je bila kmetija znana predvsem po sadjarstvu, v zadnjih tridesetih letih pa po integrirani pridelavi sadja, zelenjave in integriranem poljedelstvu. V sadovnjakih pridelajo odlična jabolka, hruške, slive, češnje in orehe, katerih del predelajo v sok, kis, viljamovko in druge žganjice ter likerje. Vsi izdelki so na domačih in tujih ocenjevanjih prejeli najvišja priznanja. V okolju z veliko naravnimi in kulturnimi znamenitostmi se boste lahko nastanili v sodobno opremljenih apartmajih. Počitnikovanje na kmetiji vam bo ponudilo mirno in spokojno naravo, možnost sprehoda in teka po pohodniških poteh in gozdu, planinarjenje in vzpone na bližnje vršace v Karavankah. Mimo kmetije vodijo kolesarske steze, po katerih boste lahko v sožitju z naravo odkrivali bogato naravno in kulturno dediščino. Mlajše obiskovalce bodo razveseljevale domače živali: koze, zajci, pes, maček,... bolj radovednim pa bodo z veseljem razkazali kmetijo z okolico in več kot 500 let staro protiturško utrdbo Tabor s cerkvico.

Nadmorska višina: 350 m Velikost kmetije: 12 ha Odprto: 1.1. - 31.12. Apartmaji: 1/4+2 Št. sedežev: 35 Možen dostop z avtobusom Goričko na severovzhodu Slovenije je prijetna valovita pokrajina, iz katere le tu in tam štrlijo višji razgledni vrhovi. Na enem od gričev med vinogradi ob vinski cesti, ki pripelje iz Moravskih Toplic, leži kmetija Sever. Pri Severjevih postrežejo z domačim narezkom in domačim kruhom, po vnaprejšnjem naročilu z različnimi domačimi specialitetami pa s prekmurskimi kolinami z bujto repo, bogračem, gibanico ali posolanko, retaši… Gostje so povečini kopalci, ki obiščejo Moravske Toplice ali Terme Lendava, in izletniki, ki obiščejo Plečnikovo cerkev v Bogojini, rotundo v Selu ali Bukovniško jezero.

Naša turistična kmetija Brajda, ki poleg dveh sob s tremi posteljami ponuja tudi možnost kampiranja na Krasu, najdete v mirnem in zelenem okolju kraške vasi Štorje. Smo samo 10 km od Lipice in 13 km od Škocjanskih jam.


Nadmorska višina: 372 m Velikost kmetije: 17 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 5/2, 1/1 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kmetija Protner leži na gričevnatem svetu Slovenskih goric, ki slovijo po rodovitnih vinogradih in sadovnjakih. Ko se boste zjutraj zbudili, se vam bo zazdelo, da ste združeni z Dravsko dolino, Pohorjem, Kopami, Donačko goro in dolino Pesnice. In da lahko, ker je kmetija obdana z vinogradi, utrgate grozd kar skozi svoje okno. Protnerjevi so znani po integrirani pridelavi sadja, grozdja in vina, kar vedno znova navduši ljubitelje zdrave prehrane. Posebnosti njihove kulinarične ponudbe so meso iz zaseke, jelenova salama, kuhana klobasa, gibanica. Ker sta glavni panogi kmetije vinogradništvo in vinarstvo, ni bojazni, da bi s kmetije odšli žejni. Če želite, lahko kupite vino, sadje in žganje. Prva dogodivščina se vam lahko zgodi že na kmetiji, ko ste povabljeni na ogled črede jelenov damjakov. Če želite, se lahko udeležite trgatve ali kolin. V bližini boste našli prelepe cerkve. Prijeten je obisk mesta Maribor ali v zimskem času spust po zasneženem Pohorju.

Kmetija Jenezinovi se nahaja v vasi Ratečevo Brdo ob glavni cesti Ljubljana - Reka. Vas leži v bližini Ilirske Bistrice v mirni okolici, kar omogoča obiskovalcem obilo možnosti za sprostitev in uživanje v naravi. Domači s kmetije Jenezinovi vselej poskrbimo, da se obiskovalci pri nas dobro počutijo in se zato zadovoljni vračajo k nam. Gostom nudimo bivanje v dvoposteljnih in troposteljnih sobah ter izvstno domačo hrano, pripravljeno na tradicionalen način. Kmečki turizem Jenezinovi vam nudi razne aktivnosti. Urejeno imamo balinišče, za najmlajše obiskovalce otroško igrišče. Domačijo obdajajo travniki in gozdovi, ki nudijo idealne pogoje za sprostitev in stik z naravo. V bližnji okolici si gostje lahko ogledajo znamenitosti kot sta grad Prem in rojstna hiša slovenskega pesnika Dragotina Ketteja, širša okollica pa je znana po izredno zanimivih naravnih znamenitostih, kot so Postojnska jama, Škocjanske jame, Lipica, Brkini, Snežnik, Mašun ....

Nadmorska višina: 620 m Velikost kmetije: 38 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 1/2, 2/3, 1/4 Število sedežev: 20 Možen dostop z avtobusom Matulovo domačijo je težko zgrešiti: je le poldrugi kilometer oddaljena od glavne ceste, ki povezuje Luče z Ljubnim. Sredi travnikov leži, z nje pa seže pogled na Luče in na okoliške planine. Ob hiši stoji stara kašča. Zgornje savinjski želodec je specialiteta, ki jo ponudijo na kmetiji, poleg tega pa goste razvajajo še z različnimi štruklji, žlikrofi, domačim kruhom itd.; med, suho sadje in borovničevec so tudi naprodaj. Na kmetiji izposojajo gorska kolesa, sani in smuči, organizirajo smučarske tečaje in svetujejo gostom, kam naj se odpravijo. Logarska dolina je namreč tako polna zanimivosti, da je treba narediti dober načrt, sicer lahko ostanejo lepote očem skrite. V kraju Luče, ki je od kmetije oddaljen le 3 km, izposojajo smučarsko opremo in nudijo tečaje smučanja.

Dobra dva kilometra severno od Metlike med vinogradi v Berčicah, v zavetju cerkvice Svetega Urbana, leži obiskovalcem prijazna Turistična kmetija Črnič. Od tod se odpira navdušujoč razgled na nižje ležečo Metliko z okolico in na gričevje sosednje Hrvaške. Še posebej očem prikupna slika se odpre zjutraj, ko je Turistična kmetija Črnič že obsijana s soncem, Metlika z okolico pa je še varno, zaspano zavita v belo meglo. Na Turistični kmetiji Črnič vas z nasmehom pričakamo in pogostimo s pristnimi domačimi dobrotami. Ob topli belokranjski pogači se prileže vrhunsko domače vino, kot so metliška črnina, belokranjsko belo, laški rizling, beli pinot, modra frankinja in druge vrste, v ponudbi pa je tudi domače žganje vseh vrst (borovničevo, hruškovo, orehovo...). Postrežemo vam tudi z domačimi mesnimi jedmi izpod peke, na ražnju pečenim jagenjčkom ali odojkom ter mnogimi drugimi dobrotami. Še pred tem ponudimo odlične domače juhe, od goveje do gobove, ki je sploh prava poslastica in hišna specialiteta. Mize so polne dišečega domačega kruha. V zimskem času pripravimo tudi krvavice in pečenice s kislim zeljem ali repo in ajdovimi žganci. Na Turistični kmetiji Črnič poskrbimo tudi za vse vrste praznovanj, kot so pogostitev ob obletnicah, obhajilih, birmah, rojstnih dnevih in drugih dogodkih (poslovna kosila, seminarji itn). Naenkrat lahko sprejmemo do 60 oseb. Do naše turistične kmetije se lahko pripeljete z avtom, avtobusom ali drugimi prevoznimi sredstvi. Za vse, ki bi želeli prespati ali bi si radi odpočili od vsakdanjega stresa, ponujamo tudi prenočišča. Na razpolago je 14 ležišč, sobe so opremljene s tušem, klimo, radiem, televizijo in nenazadnje balkonom, iz katerega se odpira čudovit pogled na pestro belokranjsko kulturno krajino.

nadmorska višina: 350 m velikost kmetije: 25 hektarov odprto za goste: 1.1. – 31.12. sobe: 2/2, 8/2+2 število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Turistična kmetija Prodnik leži ob reki Savinji, v Radmirju, ob glavni cesti, ki vodi proti Logarski dolini. Gostitelji svoje goste razvajajo z dobrotami slovenske kuhinje. Kulinarično ponudbo odlikuje pestra ponudba juh, saj lahko obiskovalec poseže po gobovi, goveji, čebulni, babičini in še po kakšni. Na vašem krožniku se bodo prav tako znašli žlinkrofi, savinjski želodec, štruklji, domač kruh, siri in še kakšno kulinarično presenečenje. Jedilnik je primeren tudi za vegetarijance. Člani družine Prodnik so ponosni na svojo športno aktivnost, za katero poskušajo navdušiti tudi obiskovalce. Organizirajo raft spuste po reki Savinji, izposojajo kajake in kanuje. Poleti so na kmetiji na voljo kolesa in pozimi smuči, s katerimi se lahko gostje spuščajo po belih strminah smučarsko – rekreacijskega centra Golte. Gostje lahko brezplačno uporabljajo tudi savno in fitnes. Z veseljem vas popeljejo v naravo, kjer vas naučijo nabiranja gob, borovnic. Udeležite se lahko kolin ali uživate v pripravi kulinaričnih dobrot in odidete domov bogatejši za recept ali dva. Kmetija je tudi odlično izhodišče za vzpone na bližnje vršace Kamniško – Savinjskih Alp, za obisk Logarske doline, Mozirskega gaja in še vrste drugih krajev.

Nadmorska višina: 243 m Velikost kmetije: 12,5 hektara Odprto za goste: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2, 2/3 Apartmaji:1/4 Št. sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Gostitelji so nadvse ponosni na domačo kuhinjo, kjer se hrana še vedno pripravlja po receptih »naših babic«. Med posebnostmi kulinarične ponudbe je vsekakor orehova kvasenica, odlična je tudi kisla juha, prav gotovo pa boste uživali tudi v dušenem zelju in še veliko drugih dobrotah, ki se bodo znašle na mizi. Tudi za vegetarijance je dobro priskrbljeno. K vsakemu dobremu obedu sodi tudi odlična kapljica, ki si jo lahko v kupico natočite tudi doma, saj lahko na kmetiji kupite vino in tudi domač kruh ter zaseko. Na naši kmetiji je dovolj zelenic za vse tiste otroke, ki se želijo sprostiti in brezskrbno igrati z vrstniki. Z veseljem vas popeljemo v več kot 400 let staro vinsko klet, kjer vam pripravi tudi degustacijo naših vina. Lahko se udeležite trgatve in se skupaj poveselimo ob začetku proizvodnje naše žlahtne kapljice. Iz kmetije se lahko peš, s kolesom ali avtomobilom odpravite do Gornje Radgone, Negove … pokukate v sosednjo Avstrijo in v času bivanja na kmetiji odkrijete še veliko več turističnih, naravnih in kulturnih zanimivosti Prekmurja.

Nahajajo se v vasi Tešanovci. Od Moravskih Toplic so oddaljeni 2.4 km, do njih pa vodi kolesarska steza. So sredi neokrnjene narave, zato so kot nalašč za zdravo preživljanje dopusta ali prostega časa. Ravnica ponuja idealno priložnost za kolesarjenje, prav tako pa so odlično izhodišče za obisk naravnih in kulturnih znamenitosti Prekmurja. Izpolnjujejo pogoje kolesarju prijazne namestitve. APARTMA SONCE - velikosti 32m2: 1/4 - zakonska postelja, 2 ležišči - nadstropna postelja, 2 ležišči - TWC, kuhinjski kotiček, terasa, KTV - brezplačni WI-FI - parkirno mesto APARTMA POTOČEK - velikosti 54m2: 1/4 + 1/2 - ločene postelje, 4 ležišča - zakonska postelja, 2 ležišči - TWC, manjša kuhinja, terasa, KTV - brezplačen WI-FI - parkirno mesto APARTMA 111 - velikosti 44m2: 1/4 - ločene postelje, 2 ležišči - zakonska postelja, 2 ležišči - TWC, ločena kuhinja, terasa, KTV - brezplačen WI-FI - parkirno mesto

Zgornja Savinjska Dolina z naravnimi danostmi nudi obilo športnih in sprostitvenih doživetij. Smučarsko središče Golte so glavna zimsko turistična točka, in nas vsako leto preseneča z novimi pridobitvami v prid rekereativnim in zahtevnejšim smučarjem. Novince v bel svet športa povede šola smučanja.Poleti Vas vabijo čudovite gore sredogorja in visokogorja z vodnikom ali brez. V naši dolini so planinske poti dobro uejene in markirane. Na Golte vabi tudi edinstven park alpskega cvetja v njegovem naravnem okolju. Park na Golteh je med najvišje ležečimi in hkrati najlažje dostopnimi v Evropi. Reka Savinja je svetovno znana reka z avtohtonimi vrstami rib, in s svojo naravno lepoto privablja še tako petične ribiče. V ribolovni sezoni vam lahko pomaga izkušen mednarodno uveljavljen ribiški vodnik Gregor (041 793 592) Apartma se nahaja 2 kilometra iz Mozirja v Zgornji Savinjski dolini. Apartma se nahaja na samoti, tako so gozdne živali, kot so srne, veverice, zajčki.... naši vsakdanji spremljevalci ADRENALIN SEVEDA!!! Downhill (Z gondolo na Golte in spust s kolesom v dolino). Lahko pa tudi štartate od nas na Golte, to je cca 1.100.00 višinske razlike in približno 16 km vzpona. Jadralno padalstvo (Večurno jadranje na terminki in prelet na koroško ali gorenjsko čez alpe je darilo narave veščm jadralnim padalcem. Alpinizem: iz te točke je možno nadaljevati pot proti Logarski dolini in osvojiti vrhove Kamniško Savinjskih alp. (Okrešelj, Raduha, Kamniško sedlo, Ojstrica.....)

Nadmorska višina: 950 m Velikost kmetije: 80 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 4/2, 1/3, 3/4 Število sedežev: 25 Možen dostop z avtobusom V vasi, odmaknjena od glavne ceste, leži kmetija Pri Boštjanovcu. Sto štirideset let stara, a obnovljena hiša se kot edina na Hotavljah ponaša z najlepše ohranjenim portalom (iz hotaveljskega marmorja) in hrastovimi vrati iz leta 1864. Ob njej je sto let star kozolec toplar, nov hlev pa se lepo ujema s kmetijo. Gostje lahko dobijo kruh iz domače pšenice, mleko, jajca in zelenjavo. Ob hiši je bazen, otrokom so na voljo pravljična hišica, vrtiljak, tobogan, gugalnica, peskovnik in vrtna uta, kjer si gostje lahko pripravijo piknik. Lahko opazujejo domače živali, hodijo po okoliških hribih, obiskujejo zanimivosti (muzej – rudnik živega srebra), ob večerih pa uživajo v prijetni družbi z gostitelji ob domačem pecivu.

Nadmorska višina: 200m Velikost kmetije: 18 hektarov Odprto za goste: 1. 1. – 31.12. Sobe: 5/1, 8/2, 1/3, 1/4 Apartmaji: 1/3, 1/5 Št. sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Kmetija Selakovih leži ob eni najlepših slovenskih rek, reki Krki in se ponaša s čudovitim pogledom na Gorjance ter okoliške vinorodne griče Dolenjske. Selakovi odlično pripravijo pečene postrvi. Recept, po katerem še posebno slovijo in je skrbno varovana skrivnost, je postrv pripravljena na "pleterski" način, s katerim vedno znova navdušijo še tako zahtevne ribje gurmane. V času kolin goste razvajajo z odličnimi krvavicami, pečenicami in kuhanimi klobasami, so pa tudi pravi mojstri v pripravi suhomesnatih narezkov. Selakovi so vešči tudi priprave jedi primernih za vegetarijance. Ob dobrih jedeh se prileže tudi dobra kupica. Gostje lahko posežete po modri frankinji ali cvičku, donegovanih v domačem vinogradu. Nakup suhomesnatih izdelkov ali vin bo vonj po dolenjski ponesel tudi v vaš dom. Bližina reke Krke vabi k najemu čolna. Tudi kolo si lahko izposodite kar na kmetiji in odkolesarite na bližnje Gorjance, obiščete samostan Pleterje, Šmarješke toplice. Če na kmetiji bivate tri dni ali več, je izposoja brezplačna. Seveda lahko vse kraje obiščete tudi z avtomobilom. Če ste ljubitelji nenavadnih dogodivščin, potem se morate vsekakor udeležiti lova na polhe ali nočnega ribarjenja za katera Selakovi pravijo, da vam bosta ostala v trajnem spominu.
{"pageType":0,"linkKey":"sloveniafarms","baseUrl":"/(X(1)A(q_Xs0yp_lU48lgZyF1WttPObj7AuFptOe9m1beKxx3zaj45ddlXtp9Ebghrt--5QmR2nQBh7gCdRMUQKhGVC6vTm5XcnItoHyqazJUudin9bkazuSUjJAPwat4WQXOQMHRxqaCxBc12tViVoloiHww2))/sloveniafarms/sl","lang":"sl","isMobileDevice":false,"isMobileMode":false}
{"profile":{"GeneralSettingsNightsMaxNumber":30}}