• Slovenski
 • English
 • Deutsch
 • Italiano
 • Français
 • Magyar
 • Русский
 • Español
 • Slovenčina
 • Polski
 • Česky
 • Українська
 • Nederlands


Nadmorska višina:: 306 m Velikost kmetije: 72 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 4/1, 9/2 Apartmaji: 2/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Ker Cerkljansko ni Prekmurje, se pri Želinčevih največkrat ustavijo kolesarji, ki jim je izziv vožnja s kolesom po hribih in dolinah. Ponavadi kolesarijo s svojimi kolesi, a če jih nimajo, si jih lahko sposodijo na turistični kmetiji (prav tako čelado, otroški sedež, set za popravilo). Tam jih pričaka tudi praktičen zemljevid z vrisanimi šestimi kolesarskimi potmi. Tisti, ki se odločijo za zahtevnejše poti in s tem za premagovanje večjih višinskih razlik, so nagrajeni z nepozabnimi razgledi, slikovita pa je tudi lažja pot, ki vodi ob reki Idrijci proti Idriji. Reka je priljubljena tudi pri ribičih, za kopanje pa je primernejši bazen ob hiši. Kmetija leži ob glavni cesti Idrija - Tolmin, ob sotočju rek Cerknice in Idrijce in je članica evropske mreže hiše s tradicijo. V svoji ponudbi ima – poleg domače hrane, pri čemer so vedno na voljo značilni idrijski žlikrofi - zdravilno terapijo s čebeljim zrakom in drugimi čebeljimi pridelki. Od kmetije poti vodijo na Porezen, Blegoš, na Tolminsko in Razor planino. Če ste naklonjeni zimskim aktivnostim pa je v bližini smučarsko središče Cerkno.

Nadmorska višina: 770 m Velikost kmetije: 200 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 4/2, 1/3 Število sedežev: 20 Možen dostop z avtobusom V Logarski dolini, eni najlepših slovenski dolin, sredi travnikov in pod vznožjem Savinjskih Alp leži turistična kmetija Plesnik. Na kmetiji, ki ima certifikat za ekološko predelavo, vam bodo z veseljem postregli z vrsto domačih dobrot. Še posebej ponosni so na svoje zajtrke. Goste namreč presenetijo s pladnjem, ki ponuja doma narejen zgornje savinjski želodec, salamo, sir, marmelado, surovo maslo in sok. S slastnimi zajtrki razvajajo tudi vegetarijance. Logarska dolina skupaj z okoliškimi vrhovi s svojo očarljivo lepoto in številnimi možnostmi za aktiven oddih premami pohodnike, alpiniste, kolesarje in vse, ki ljubijo naravo.

Nadmorska višina: 550 m Velikost kmetije: 15 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartmaji: 1/2,1/3+2, 1/3+2 Dostop z avtobusom, hišni ljubljenčki dobrodošli Tudi zadnje generacije družine Tonkli so za svoje življenje izbrale Breginjski kot, enega najlepših koščkov severo-zahodne Slovenije. Na kmetiji je v ospredju ovčjereja, pridne roke pa obdelujejo tudi zemljo in tako lahko gostje uživate v odličnih domačih pridelkih. Gostitelji so tako mojstri v pripravi jagnjetine podpeko, prav tako je edinstven okus v krušni peči pečenega kruha, pa seveda domačih marmelad, zelenjave, jagod ... Bivanje v Breginjskem kotu je bivanje v osrčju neokrnjene narave, ki je blagodejna za vse generacije obiskovalcev. Dan lahko preživite aktivno (v »zdravilni » po izročilu) v reki Nadiži, na bližnjih vršacih kot so Stol, Matajur, Mija, poganjajoč kolo med slikovitimi vasicami... ali ležerno, na »ganku«, s skodelico dišečega zeliščnega čaja v roki, obdani s pesmijo narave, ki jo tu in tam prekini zven bližnjega cerkvenega zvona. Iz Breginjskega kota se lahko podate v Benečijo, Rezijo, na izlete po dolini reke Soče ... ali poletite z jadralnim padalom. Če želite,se pri gospodinji naučite zamesiti kruh in ga sami spečete v krušni peči, morda gospodarju pomagate pri kmečkih opravilih ... Otroci, ki obiščejo kmetijo se lahko preprosto vsak dan znova zapode na prostrane travnike ali uživajo v družbi s kobilo Miško ali himalajskim kozlom Filipom, ki se prav rada malce »pocrkljata«.

Prijetno urejene sobe in apartmaje najdete v starem mestnem jedru zakladnice tisočletij ob reki Dravi, v popolnoma obnovljeni hiši, ki je kulturni spomenik. <br> Apartma ima hodnik, kopalnico, kuhinjo, sobo s CATV, eno zakonsko posteljo in 2 posamezni postelji ( normalne velikosti, ne kot dodatna ležišča ). Vsaka soba ima kopalnico in KTV. <br> Na voljo sta vam tudi lasten parkirni prostor in izposoja koles. <br> Le nekaj minut vožnje s kolesom po kolesarski stezi prek mosta za pešce in po nasipu ob reki, ki nudi prelep razgled na najstarejše mesto v tem delu Evrope, vas pripelje do ptujskih term.<br>

Nadmorska višina: 150 m Velikost kmetije: 14 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 8/2, 2/2+1 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Samo 400 metrov od glavne ceste Novo mesto–Šentjernej, a popolnoma na samem stoji turistična kmetija Šeruga. Oddih na kmetiji priporočajo tistim gostom, ki si želijo stran od vsakdanjega vrveža.Vse, kar ponudijo svojim gostom, je domače, od mesa (domače kokoši pripravijo v krušni peči) do pijače; domače belo ali pa dolenjski cviček sta pridelek iz lastnega vinograda. Poleg kopanja v bližnjih Šmarjeških in Dolenjskih Toplicah so na Otočcu pokrita športna dvorana ter igrišča za tenis na prostem, v bližnji Strugi golf igrišče, nedaleč stran je samostan Pleterje, Kostanjevica, Trška gora, Gorjanci itd. Turistična kmetija je bila leta 2001 sprejeta v evropsko mrežo hiš s tradicijo.

Nadmorska višina: 190 m Velikost kmetije: 9 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12., (petek, sobota) Sobe: 4/2, 3/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Hiša Ozmečevih stoji na začetku jeruzalemsko-ormoške vinske ceste, v notranjosti ima krušno peč, na kateri si je mogoče pregreti kosti, ter hkrati ogledati zbirko starin. Na kmetiji v Slamnjaku se ustavljajo gostje, ki se potepajo po Prlekiji. Privabi jih hiša ob petih ribnikih, kjer gospodinja na mizo postavi krožnik, napolnjen z mesom iz tunke, klobasami, sirom, zraven pa ponudi domač kruh. Domače so tudi ribe, prleška gibanica, suho sadje. Kmetija je odlična izhodiščna točka za ribiče; opremo si lahko sposodijo na kmetiji. Otroci se lahko poskusijo v jahanju ponijev. Na voljo so tudi kolesa za izlete, na primer do Babičevega mlina na Muri, kjer lahko kupijo različne vrste mok. Še nekaj termalnih kopališčih je v bližini kmetije: Bioterme Mala Nedelja, Terme Banovci, Terme Lendava, Moravske Toplice in Terme Radenci.

Jutra na Domačiji Pr' Gavedarjo v Podkorenu pri Kranjski Gori so bila vedno nekaj posebnega – tradicionalno opremljena soba obsijana z jutranjo svetlobo, pogled na Vitranc in starodavne zgodbe. Vse to smo ohranili tudi pri prenovi domačije, saj smo staro obnovili, dodali moderne dodatke za udobje in nadgradili z edinstvenimi koncepti, ki povezujejo zgodbe prebivalcev domačije z novimi, ki nastajajo in bodo še nastajale skupaj z vami. Pri prenovi smo z izbranimi tehnološkimi rešitvami in energetsko učinkovitostjo namenili posebno pozornost tudi varovanju našega okolja z mislimi na vaše udobje. Sobe na Domačiji Pr' Gavedarjo so edinstvene, saj so del zaščitene kulturne dediščine in opremljene z opremo, pri kateri smo dali poudarek predvsem na njen ekološki vidik: pohištvo je zaščiteno z uporabo naravnih sredstev, ležišča in prevleke so iz 100 % naravnih materialov, podoba pa je dopolnjena z dovršeno oblikovanim unikatnim tekstilom iz bombaža z ekološkim certifikatom. Našim gostom poleg bivanja v sobah, ki pripovedujejo zgodbe njihovih nekdanjih prebivalcev in pričarajo enkratno srečanje dobre stare domačnosti z modernim udobjem omogočamo tudi nakup edinstvenih kosov opreme na domačiji ter tako ohranitev trajnega spomina na bivanje in posebna jutra na Domačiji Pr' Gavedarjo.

Gostišče se nahaja v kraju Mokronog z več tisočletno zgodovino. Tudi samo gostišče kaže veliko naklonjenost do kulturne dediščine; na dvorišču si lahko ogledate veliko zbisko starih vozov in kmečkega orodja; v notranjosti pa zbirko starih majolk, likalnikov, gospodinjskih pripomočkov ipd.

150 let stara hiša, obnovljena v originalnem stilu z naravnimi materiali (kamen, les, slama), s 100 in več let staro opremo, zidanim štedilnikom in krušno pečjo, savno, etno kletjo, očara vse, ki cenijo dediščino in se želijo za nekaj časa preseliti v življenje naših prababic in pradedkov. Za dobrodošlico vam bomo postregli z hlebcem domačega kruha, s cvičkom in domačo salamo. Z domačije se razprostira lep pogled na grad Otočec in dolino reke Krke (4 km). Do zdravilišča Šmarješke Toplice je 3 km, do Starega gradu 2 km, do Novega mesta 10 km, do Ljubljane ali Zagreba pa 70 kilometrov. Možnost najema koles in pohodništva po vinski gorici.

Penzion Lectar**** nudi udobje v srednjeveškem stilu in domače vzdušje, ki bo vašemu oddihu na Gorenjskem pustil neizbrisen pečat. Leži v starem jedru mesta Radovljica, ki je le nekaj kilometrov oddaljena od najbolj znane slovenske turistične točke- Bleda. V penzionu Lectar je na voljo 9 unikatnih dvoposteljnih sob, ki so opremljene v tradicionalnem stilu, nudijo vse udobje, ki ga potrebujete. V prijetnem starinskem vzdušju gostilne in na senčnem vrtu, vam bomo z veseljem postregli z domačimi tradicionalnimi jedmi. Poled dobre hrane pa nismo pozabili na pester izbor priznanih Slovenskih vin. Spretni kuharski mojstri bodo poskrbeli, da se boste slastno najedli ob izvrstni domači hrani. Trudimo se, da bi zadovoljili prav vse vaše želje. Pri nas boste našli velik izbor brezmesnih jedi, tradicionalnih domačih jedi, solat in sladic, nismo pa pozabili na goste, ki stavijo na klasiko. V našem MUZEJU LECTARSKI DELAVNICI V ŽIVO, ki se nahaja v prostorih gostilne Lectar v Radovljici, izdelujemo priznane izdelke stare slovenske obrti - lectarijo. Na vašo željo izdelamo lecte poljubnih oblik, velikosti, v želeni barvi ali z različnimi napisi ali z logotipom. Izdelke lahko pripravimo tudi v darilni embalaži.

Penzion Slamar, mogočna podeželska domačija iz leta 1857, leži sredi čudovite Bloške planote. Tu se lahko peš, s kolesom, s konjem ali na smučeh naužijete miru in neokrnjene narave v okolici Cerkniškega jezera. V penzionu je razstavljena smučarska oprema prvih bloških smučarjev, ki so prvič omenjeni že leta 1689 v delu Janeza Vajkarda Valvasorja Slava vojvodine Kranjske. V penzionu gostom nudijo raznolike domače jedi, med katerimi ne sme manjkati ajdovih žgancev, sirovih štrukljev in žlikrofov z žajbljem. Postregli pa vam bodo tudi z domačim žganjem in v njem namočenimi zelišči.

Nadmorska višina: 330 m velikost kmetije: 12 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/2, 4/3, 1/4 Apartmaji: 1/3, 1/4 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Valovite Slovenske Gorice, kjer v vasi Cogetinci domujejo Firbasovi, so »narejene« za ljubitelje kolesarjenja: malce je treba stopiti na pedala, a ne toliko, da se kolesarjenja ne bi lotili tudi rekreativni ljubitelji vrtenja pedal. Med mineralnimi vrelci in vinogradi, ob Negovskem jezeru, do bližnjih jezer, termalnih kopališč, gomil in drugih znamenitosti vodijo kolesarske poti, zato ima kmetija znak kolesarjem prijazna kmetija. In ker so v domačem hlevu svinje, govedo, kokoši, zajci, ovce, koza in konji, ker lahko igrate odbojko na mivki, namizni tenis, nogomet na manjšem travnatem igrišču ali pa se pomerite v streljanju z lokom, k Firbasovim rade prihajajo družine z otroki – in kmetija ima še znak družinam z otroki prijazna turistična kmetija. Gospodarica Marjana bo v hiši, ki spada v evropsko mrežo hiš s tradicijo, gostom ponudila vrsto dobrot, nagrajenih na ptujskih Dobrotah slovenskih kmetij (kislo juho, koline in pečenke, pujčeka, knedlčke iz kvašenega testa, različne vrste kruha, gibanice …), gospodar Alojz pa postreže z belimi vini in sokovi ter hišno viljamovko.

Nadmorska višina: 320 m Velikost kmetije: 3 hektare Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Apartmaji: 5/4 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Domačija leži v najsevernejšem delu Slovenije, v vasi Rogašovci na Goričkem, deželi nizkih bregov in grab z mnogimi potiki, bogastva gozdov, travnikov, vrtov, polj in vinogradov. Gospodinja, ki je izučena kuharica, vedno poskrbi, da obiskovalci zadovoljni odhajajo s kmetije. V svoji ponudbi se opira na tradicionalno kuhinjo in tako lahko obiskovalci uživajo v tipičnih goričkih in panonskih jedeh. Velik poudarek v svoji kuhinji namenja jedem narejenim iz doma gojenih gob šitako in ostrigarjev. Jedi spremlja premišljen izbor vin, ki jih pridelujejo vinogradniki iz bližnje okolice Rogašovcev. Pravo doživetje je vinska degustacija, ki jo gostitelji za vas pripravijo v slikoviti in tradicionalni obokani kleti, vzdidani v zemljo. V Rogašovcih morate obiskati cerkev sv. Jurija. V bližnjem Ocinju je 300 let star lesen zvonik. Na vrhu Sotinskega brega ali Kugle (418 m) stoji razgledni stolp. Na Serdiškem ali Rdečem bregu (416 m) je koča turističnega društva. V vasici Pertoči je v cerkvi sv. Helene glinast križev pot, stvaritev Švicarja W. Koglerja in mozaični oltar opata Rupnika. Poleg tega so v bližini še grad na Gradu (10 km)ter pet term v krogu 20 km.

Nadmorska višina: 340 m Velikost kmetije: 40 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/2 Apartmaji: 1/6 Število sedežev: 35 Možen dostop z avtobusom S tradicijo do ugleda, s kakovostjo do zaupanja. Turizem v hiši s tradicijo Zdolšek zagotavlja kakovostno turistično ponudbo gostom, ki zahtevajo zasebnost, udobje, pristnost in visoko kvaliteto turističnih storitev. Dejavnost domačije je usmerjena v živinorejo in vinogradništvo. O starosti hiše priča odtis letnice 1824 na kamnitem vhodnem portalu hiše. Pred domačijo sta ogromen vrt in sadovnjak. Domačija se uvršča med tiste, ki ne nudi masovnega turizma, zato so tja vabljeni predvsem tisti gostje, ki zase želijo zasebnost, mir in počitek. Okolica domačije je raznolika in zanimiva. Ljubitelji narave lahko kolesarijo, gobarijo, nabirajo zdravilna zelišča ali pa se sprehajajo med lepotami narave. Za goste je zanimivo tudi spoznavanje načina življenja na domačiji in v bližnji okolici, turistični centri v bližini (Terme Olimia in terme Rogaška) pa lahko gostom dodatno popestrijo bivanje pri njih. Kvaliteto turistične ponudbe dokazuje uvrstitev domačije v kategorijo štiri jabolka. Elementi tradicije, posebnega značaja in domačnosti, ki dajejo pečat domačiji, pa so pogojevali uvrstitev domačije v evropsko mrežo hiše s tradicijo v Sloveniji.

Nadmorska višina: 290 m Velikost kmetije: 5 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. (po dogovoru) Apartmaji: 1/2+1, 1/3+2, 1/4+1 Možen dostop z avtobusom Starodavna kmetija leži ob reki Hudinji in ob potoku, po katerem teče voda na kolesa mlina in žage venecijanke. Gostje in obiskovalci si lahko ogledajo delovanje mlina in žage ter prisluhnejo gospodarju, ki jim predstavi delovanje teh starih naprav, pa tudi svojo kmetijo in pot od zrnja do kruha. V mlinu je možno nabaviti celo vrsto mlevskih izdelkov. V apartmajih je čutiti domačnost in gostoljubje. Bližnja okolica je znana po številnih sakralnih in kulturnih spomenikih, narava pa vabi na sprehode, planinske ture in celo plezalne ture in celo plezalne poti ter ogled botaničnih in geoloških zanimivosti. Kmetija leži blizu zelo dobro znanih Term Dobrna, Laško in Zreče, kjer ponujajo obilo možnosti za raznovrstne terapije, rekreacijo in razvedrilo. Smučanje pa je možno kar v sosednji vasi in pa na Rogli. Tudi ob bližnjem Šmartenskem jezeru je veliko možnosti za rekreacijo in seveda tudi za ribolov. Bližnje mesto Celje se ponaša z bogato vsakovrstno dediščino tam so muzeji , kulturne in zabavne prireditve, mednarodni sejmi,…Turistična Kmetija Soržev mlin je od leta 2001 članica evropske mreže hiš s tradicijo.

Antiq hotel se nahaja v starem delu Ljubljane, kjer se nahaja večina turističnih znamenitosti, na mirni in romantični lokaciji a kljub temu v središču dogajanja. Okrog je poleg znamenitosti moč najti najrazličnejše restavracije, pube ter podobno ponudbo. V bližini se nahaja tudi mini market ter trafika in druge trgovine ter storitve, ki bi utegnile biti uporabne oziroma zanimive za naše obiskovalce. Pri nas dobite zajtrk, ki je vključen v ceno nočitve, v našem baru pa si lahko privoščite različne vrste kav ter čajev s celega sveta, pa tudi druge osvežilne brezalkoholne ter alkoholne napitke. V vsakem nadstropju se nahaja računalnik z dostopom do interneta, sicer pa je na voljo brezplačno brezžično omrežje z dostopom do interneta. V vsaki sobi se nahaja minibar, televizor, telefon, budilka z radiem, sušilec za lase, v nekaterih pa je tu še kopalna kad. Nekatere sobe imajo tudi lastno teraso in klimo, vse pa imajo čudovit razgled, bodisi na Gornji trg bodisi na ljubljanski grad, ali pa na atrij hotela. Naše prijazno osebje vas bo pričakalo s prisrčno dobrodošlico ter vam skušalo ustreči v največji možni meri.

Casa del Sal je majhna in šarmantna družinska domačija, ki se nahaja v piranskem zalivu le 4 km od Pirana in 2 km od Hrvaške Istre. Njen pogled sega proti Krajinskem parku Sečoveljske soline, kjer še dandanes pridelujejo sol. Hiša ima pestro zgodovino in značaj, ki so ga zaznamovali tudi njeni prebivalci. V devetnajstem stoletju so v njej živeli ljudje, ki so delali na bližnjih solinah, leta 1965 so se odprla vrata hiše za goste. Pred kratkim je bila Casa del Sal skrbno prenovljena v želji, da gostom ponudi tradicionalno gostoljubnost z ugodjem sodobnosti. Ljubiteljem neokrnjene narave in morja ponujamo prenočišča z izdatnim zajtrkom. Nastanjene goste razvajamo z Istrskimi in mediteranskimi jedmi, sestavljenimi iz domače ekološke zelenjave in sadja ter postrežene s kozarcem domačega vina. Tradicija, značaj, pridih romantike in domačnost so vplivali na uvrstitev Case del Sal v priznan konzorcij Europe of Traditions "Hiše s Tradicijo".

Nadmorska višina: 970 m Velikost kmetije: 80 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 2/2, 2/3 Število sedežev: 30 Možen dostop z avtobusom Na južni, sončni strani Pohorja leži vasica Skomarje in štiri kilometre vstran oddaljena Ločnikarjeva domačija. Ločnikarjeva stanovanjska stavba šteje že več kot 400 let. V njej je ohranjena vsa kmečka arhitektura. Turistična kmetija je bila leta 2001 sprejeta v evropsko mrežo hiš s tradicijo. Pri njih lahko gostje pomagajo pri pripravi hrane: pečejo kruh ali jagnje v krušni peči, vidijo, kako se pripravijo štruklji, kako potica, jabolčni zavitek ali pohorska omleta. Srknejo kozarček domačega borovničevca, poskušajo domače salame ali bunko, jedo doma pripravljen sir, skuto… in pijejo naravni sok. Vse to in še več je pripravljeno na ekološki kmetiji. Pohorje je pohodniški raj. V vasi si je treba ogledati Vodovnikovo domačijo in pesnikov spomenik na pokopališču ter cerkev sv. Lamberta, ter novo urejen muzej Jurija Vodovnika. Na kopanje se lahko odpravite v Terme Zreče, ki so od kmetije oddaljene osem kilometrov. Deset kilometrov je do klimatskega zdravilišča Rogla. Pozimi znano kot smučarsko središče. Od tod pa kar vabijo pragozd Šumik, Črno jezero, Lovrenška jezera, Brinjeva gora itd.
{"pageType":0,"linkKey":"sloveniahouseswithtradition","baseUrl":"/(X(1)A(GvMhqaaN2nQuKXGjaaz2RX6VdIfrZMKOig0i-lxhLVCZvvxDttfRLuArwq631ggjLX_VTglmflRN_i56HaA6QH2i3ec05Hw4l-_Sbb5VgI74jo44qOaclWHTqvf1WVZ_UYLuMjJKLlutiMFkjogI6g2))/sloveniahouseswithtradition/sl","lang":"sl","isMobileDevice":false,"isMobileMode":false}