• Slovenski
 • English
 • Deutsch
 • Italiano
 • Français
 • Magyar
 • Русский
 • Español
 • Slovenčina
 • Polski
 • Česky
 • Українська
 • Nederlands


Nadmorska višina: 550 m Velikost kmetije: 80 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. (po dogovoru) Sobe: 5/2, 2/4, 2 APARTMAJA /4-9 OSEB Število sedežev: 60 Potrditev, da ste v srcu narave, sredi travnikov ob potoku Nanoščica in pod vznožjem Nanosa, lahko dobite, če vam ni težko vstati zarana: z balkona sobe pri Hudičevcu lahko opazujete srne na jutranji paši. Na kmetiji imajo tudi konje, krave, ovce, osle, zato je razumljivo, da, ko beseda nanese na kulinarično ponudbo, najprej izpostavijo jedi iz mesa na ekološki način doma vzrejenih živali. Pripravljajo tudi več vrst juh, štruklje z različnimi nadevi, veliko zelenjavnih jedi in cel kup sladic (potice, štruklje, zavitke .). Goste pa posebej prevzame vonj in okus kruha iz krušne peči. Na kmetiji ni razloga za dolgčas. Deset otrok je garant za to, da je pri hiši vedno veselo, ob tem pa imajo na voljo finsko savno, fitnes, igrati je mogoče namizni tenis in namizni nogomet. Zunaj so - ob urejeni zunanji razsvetljavi - gugalnice, tobogani, peskovnik, prostor za piknik, balinišče, nogometno igrišče na travi, odbojka na travi, mini košarkarsko igrišče; na voljo so kolesa. V okolici je bogato kraško podzemlje (Postojnska jama, Škocjanske jame), nedaleč stran kobilarna Lipica, pohodniki pa lahko izbirajo med Nanosom, Vremščico, Slavnikom ali Snežnikom.

Nadmorska višina: 700 m Velikost kmetije: 40 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 3/2, 4/3 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom ZZakojca leži prav na robu Primorske, na meji Tolminske s Cerkljanskim, visoko nad Baško grapo, na pobočju kopaste Kojce. Na začetku vasi stoji kmetija Tušarjevih, ki se ji po domače pravi Pri Flandru. Kmetijo obdelujejo sonaravno, zato ne manjka domače hrane kot so sokovi, zelenjava, krompir ter mesni izdelki pršut, želodec, salame, zaseka, domač kruh in drugih dobrot iz Marijine kuhinje. Za družine z otroki imajo poleg domačih živali tudi konje, primerne za jahanje in vožnjo z zapravljivčkom. Poleg učenja jahalnih veščin in terenskega jahanja v bližnji okolici imajo gostje možnost tudi večdnevnih jahalnih tur, največ s šestimi konji. Poleti lahko kolesarijo, se povzpnejo na Kojco (1303 m), Porezen (1632 m), Črno prst, Rodico ali pa se na dvorišču z otroki igrajo na igralih. Okolica je bogata z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. K obisku vabijo arheološko najdišče Divje Babe, muzej v Kobaridu, Partizanska bolnišnica Franja, Muzej in rudnik živega srebra v Idriji in še veliko drugih zanimivosti, ali na ogled okoliških naravnih in kulturnih znamenitosti. Lahko pa se odpeljete do reke Idrijce ali Bače na ribolov in kopanje prav gotovo pa boste na naši kmetiji doživeli še veliko drugih zanimivosti.

TERME SNOVIK so najvišje ležeče terme v Sloveniji. Terme ležijo v neokrnjenem naravnem okolju, obkrožene na eni strani s Kamniško Savinjskimi Alpami, na drugi strani pa s čudovitimi gozdovi. Gostom je na voljo 74 apartmajev in 31 dvoposteljni sob v hišicah na robu gozda – kot smo jih poimenovali. Standard vseh namestitev je 4 *, oprema pa je iz naravnih materialov. Izgradnja celotnega kompleksa je potekala v več fazah in danes obsega: • kompleks notranjih bazenov na 500 m2 površine • kompleks zunanjih bazenov s tobogani na 500 m2 površine • savne: finska, turška, ledena in bazenčki za knajpanje • 74 apartmajev in 31 sob kategorije 4* • rajski apartma za sladokusce • 2 seminarski sobi za do 45 udeležencev • restavracijo Potočka • zeliščni vrt z 50 različnimi zelišči in začimbami • urejena otroška igrišča • urejena parkirišča Visoko kakovostna termalna voda je naše osnovno bogastvo. Ker je brez primesi, bogata z magnezijem, kalcijem in koristnimi minerali, je odlična za pitje. Ministrstvo za zdravje je leta 2006 razglasilo termalno vodo za naravno zdravilno sredstvo. Voda dobro vpliva na kosti, kožo in prebavo. Naše kopališče je bilo več let zapored izbrano za naj kopališče in prejeli številna priznanja za urejeno okolje. Terme Snovik smo edino slovensko turistično podjetje, ki ima znak ECO Label – eko marjetica za energetsko prijazno ravnanje z okoljem. Naše poslovanje je urejeno po standardih kakovosti 9001 in 14001. Zelo uspešni smo pri varovanju narave in okolja: uporabljamo sončne kolektorje za dogrevanje vode, ogrevanje na bio maso, strogo ločevanje odpadkov tako v profesionalnem delu term kot v namestitvenem delu. Na ta način skušamo osveščati ne samo zaposlene in okolico, temveč tudi goste o pomembnosti varovanja okolja in trajnostnega razvoja.

Kmetija družine Gradišnik se nahaja v prelepi naravi hribovite vasice Jamnice. Obdana s travniki in gozdovi, je kmetija privlačna za vse, ki znate ceniti darove narave. Gradišnikovi so znani po odlični kulinariki. Iz kuhinje diši po dobrotah, ki imajo v sebi pečat pokrajine, iz katere izhajajo. Gospodinja se pri kuhi ravna po recepturah prednikov, ki jih domiselno prilagaja zahtevnim brbončicam novodobnih okuševalcev dobrot. Gostje, ki pridejo na kmetijo, lahko uživajo v bogastvu krušne ponudbe, saj Gradišnikovi kruh še vedno pečejo v krušni peči, ki ji ogenj dajejo smrekova drva. Rženi kruh , sadni kruh, cimetov šarkelj z rozinami, orehova potica, buhteljni, so del bogastva jedil iz kvašenega testa. Na bogato obloženi mizi se znajdejo še domače marmelade iz jagodičevja, češpljeva marmelada in nadvse okusna marmelada iz »črnice« kot Korošci poimenujejo borovnice. Iz domačega mleka pripravljajo skuto, jogurte,sirne namaze, maslo… Gospodinja je ponosna na ajdove žgance z ocvirki, ki jih postreže s kislim mlekom. Gostje lahko posežejo po domačih sokovih,koroškem moštu, pa tudi kaj bolj krepkega se znajde na mizi. Obiskovalcem sta na voljo dva sodobno opremljena apartmaja, ki se ponašata s prekrasnima poimenovanjema, Žitni klas in Škrlatno jabolko. S svojo domačnostjo in toplino zadovoljita še tako zahtevnega gosta. Lega kmetije omogoča pohajkovanja po prekrasni naravi in odkrivanje zanimivih pohodniških poti med katerimi je tudi Mlinarska pot, ki popotniku odkriva območja na katerih so nekoč delovali mlini. V bližnji okolici je zelo razvit kolesarski turizem. Namenjen je tako rekreativcem, kot tudi bolj zahtevnim kolesarjem. Gradišnikovi svoja znanja in izkušnje radi delijo tudi z mlajšimi rodovi, in tako na kmetiji skozi vse šolsko leto in po dogovoru tudi izven, potekajo delavnice za vrtce in šole na katerih otroke in učitelje seznanjajo z bogastvom slovenskega kmečkega izročila.

Nadmorska višina: 700 m Velikost kmetije: 25 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31. 12. Apartmaji: 2/4 Število sedežev: 25 V naročju tolminskih hribov leži vasica Čadrg in manj kot tri desetnije prebivalcev živi v tem delu Triglavskega narodnega parka, 700 metrov nad morjem. Zaljubljeni so v ta kos zemlje pod hribi, ki so ga obdelovali že njihovi predniki. Bončinovi s kmetije Pri Lovrču se na devetindvajsetih hektarjih travnikov in pašnikov ukvarjajo z ekološko živinorejo in skrbijo za to, da se pašniki ne zaraščajo. Njihova glavna dejavnost je prireja kravjega mleka, ki ga v vaški sirarni predelajo v znani avtohtoni sir Tolminc in albuminsko skuto. Svoje izdelke tržijo pod blagovno znamko za ekološko pridelano hrano Biodar. Čeprav jim živinoreja in sirarstvo nalagata obilico dela, si z veseljem utrgajo nekaj časa tudi za turiste, ki jih pot prinese v vasico. Uredili so dva apartmaja, gostom pa po predhodnem dogovoru postrežejo s kosilom, kakršnega pripravljajo v tolminskih hribih. Na voljo je še sezonska zelenjava, orehi, hruškovo žganje. Gostitelji se ne branijo pomoči pri delu, gostom pa svetujejo pot na planino Razor, k obisku izvira Tolminke in tolminskih korit, na Javorco, v Kobarid in po gorskih kolesarskih poteh.

Jezersko, ki leži v široki dolini med skalnatimi Kamniškimi planinami in gozdnatimi Karavankami je znano kot gorsko klimatsko letovišče. Odlikuje se po blagem alpskem zraku, čistem in bogatim z ozonom. Bio kmetija Makek leži v samotni in sončni legi pod mogočnim ostenjem Makekove Kočne. Ima bogato tradicijo v turizmu, saj je prve goste sprejela že davnega leta 1907. Omogočajo vam nastanitev v standardno ali razkošneje opremljenih sobah s prečudovitim razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe. Podkrepljeni z dobrotami kmečke kuhinje, se lahko podate na potep po neokrnjeni gorski okolici ter si z obiskom znamenite doline, Planšarskega jezera, Ovčje ali Češke koče ter Čedce – najvišjega slovenskega slapa, napravite nepozaben dan.

Hotel Park stoji na osrednji lokaciji, le kratek sprehod od središča Ljubljane in glavnih turističnih znamenitosti. Ponuja pogled na grad, nahaja pa se na priročni lokaciji, le 800 m od glavne železniške in avtobusne postaje, hkrati pa dovolj daleč od živahnega mestnega vrveža. Sprostite se sredi zelenega naravnega okolja. Hotel ponuja udobne sobe z elegantnim dekorjem v toplih barvah, z odličnim razgledom in z brezplačnim brezžičnim internetom. Na voljo je tudi brezplačen računalnik z dostopom do interneta. V sodobnem baru s poletno teraso si lahko popoldan ali zvečer privoščite pijačo na vrtu. V sklopu hotela je na voljo tudi polnilna postaja za električna vozila. Za goste je na voljo omejeno število parkirnih mest pred hotelom - rezervacije parkirnih mest niso mogoče. Parkiranje pred hotelom stane 10 EUR na dan. V okolici hotela je na voljo nekaj javnih parkirnih hiš, kjer parkiranje stane 13 EUR na dan - rezervacije niso mogoče.

Nadmorska višina: 350 m Velikost kmetije: 50 ha Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Apartmaji: 1/2,3/4, 1/6 Število sedežev: 60 Zgodba Posestva Trnulja je vzorčna pripoved o zeleni in ekološki Sloveniji. Njena kmetijska in turistična dejavnost sta v celoti ekološki. Vsi proizvodi na posestvu so ekološko certificirani, nastanitvene zmogljivosti so izključno iz naravnih materialov po vzoru lokalnih gradenj iz preteklosti s pridihom sodobnosti. Trnulja je edini član največje verige ekoloških hotelov na svetu Die Biohotels v Sloveniji. Obiskovalci uživajo v osebni komunikaciji z gostiteljema, v ponudbi doma pridelane hrane, številnih aktivnostih, možnostih izposoje električnih koles in avtomobilov ter v neokrnjeni naravi Krajinskega parka Ljubljansko barje na robu slovenske prestolnice. Na posestvu so na voljo: nastanitev v trajnostno grajenih in opremljenih apartmajih, restavracija, ki jo vodi eden najbolj priznanih slovenskih kuharskih mojstrov Slavko Adamlje in ponuja ekološke jedi in pijačo slovenskega izvora, ter prodajalna ekoloških pridelkov. Na kmetiji lahko kupite (odvisno od sezone) konopljino, orehovo, sojino, bučno olje in olje oljne ogrščice, orehov in konopljin namaz, mlete orehe brez maščobe, ajdovo, tritikalino, pšenično enotno, ječmenovo in sojino moko, koruzni zdrob, moko in puding, konopljino pogačo, orehove in konopljine rogljičke ter suhomesnate izdelke. Na Trnulji ponujajo tudi voden ogled kmetije, prikaz hladnega stiskanja olja z degustacijo, vožnjo z električno kočijo, najem električnih koles in vozil in druge aktivnosti po dogovoru. Mogoč je tudi najem prostora za poslovne sestanke in seminarje ali zasebne dogodke za skupine (20 oseb ali več).

Nadmorska višina: 770 m Velikost kmetije: 200 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 4/2, 1/3 Število sedežev: 20 Možen dostop z avtobusom V Logarski dolini, eni najlepših slovenski dolin, sredi travnikov in pod vznožjem Savinjskih Alp leži turistična kmetija Plesnik. Na kmetiji, ki ima certifikat za ekološko predelavo, vam bodo z veseljem postregli z vrsto domačih dobrot. Še posebej ponosni so na svoje zajtrke. Goste namreč presenetijo s pladnjem, ki ponuja doma narejen zgornje savinjski želodec, salamo, sir, marmelado, surovo maslo in sok. S slastnimi zajtrki razvajajo tudi vegetarijance. Logarska dolina skupaj z okoliškimi vrhovi s svojo očarljivo lepoto in številnimi možnostmi za aktiven oddih premami pohodnike, alpiniste, kolesarje in vse, ki ljubijo naravo.

Nadmorska višina: 610 m Velikost kmetije: 15 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Družinske sobe z manjšo kuhinjo: 1/2 +2, 2/2+1 Apartmaji: 1/2 +2, 1/3 +2 Število sedežev: 20 Možen dostop z avtobusom Kmetija se nahaja v osrčju Triglavskega narodnega parka, v dolini Trente. Locirana je na koncu neprometne ceste, blizu gozda in reke Soče. V hiši so družinske sobe z manjšimi kuhinjami, na dvorišču pa še dve samostojni hiški, igrala za otroke, športni rekviziti in zelenjavni vrt. Zajtrki in večerje so posebnost njihove ponudbe: domač kruh, žemljice, suhomesni izdelki iz ovčjega in svinjskega mesa pridelanega na kmetiji ter mesa divjadi, zaseka, sir, skuta s čompami (trentarskim krompirjem), domače pecivo, zelenjavo in sadje postrežejo v izbi, kjer sta za goste urejeni manjša knjižnica in igralni kotiček za otroke. Mlajši člani družine - Matevž, Jakob, Gregor ter najmanjša Maruša z veseljem predstavijo čare življenja na gorski kmetiji, kjer imajo svoj prostor osliček Jaki, kobila Pika, ovce z jagenjčki, prašiči, kokoši, piščanci, kuža Medo in muce . Kot dobri poznavalci parka in doline so Pretnerjevi neizmeren vir informacij potrebnih za potepanje po lepotah, ki jih okolica nudi in so na dosegu roke. Blizu je tudi Informacijsko središče Triglavskega narodnega parka, izvir Soče, Soška pot, korita reke Mlinarice in v neposredni bližini prelep potok Beladovec. Dolg je tudi seznam kulturno-zgodovinskih znamenitosti v bližini.

Nadmorska višina: 1230 m Velikost kmetije: 160 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 1/2, 2/3, 1/4 Število sedežev: 20 Kmetije, ki so tako visoko nad Logarsko dolino, kot je kmetija Perk, imajo kot na dlani vse planine in gore. Imajo čistega zraka in miru na pretek ter veliko možnosti za aktivne počitnice. Na kmetiji pridelajo vse doma: zelenjavo, meso, mleko in vse izdelke, ki nastanejo iz tega. Na mizo prinesejo odlične suhomesne izdelke, gospodinja napravi žlikrofe ali cmoke, ki jih zalijete z domačim sokom. Vsi, ki se odločijo za počitnice v Logarski dolini, pridejo zaradi narave in sprehodov v njej ali pa si oprtajo nahrbtnik in se podajo peš ali s kolesi v osrčje Alp. Pozimi pa si gostje nataknejo smuči ali sedejo na sani.

Opis: V oazi miru in dobrega počutja, na samem robu Triglavskega narodnega parka, stoji sodoben hotel visoke kategorije. Bohinj Park Hotel je neposredno povezan z Vodnim parkom Bohinj in nudi vse od prečudovitega okolja, udobne in za bivanje prijetne hotelske sobe, izvrstno kulinariko, kongresni turizem, bližino štirih smučišč in golf igrišča, edinstveni bowling in še in še. Oprema sobe: Vse hotelske sobe so nadstandardno opremljene s toplimi naravnimi materiali. Sobe imajo kopalnico s kadjo ali tušem, WC, sušilec za lase, ogrevano odložišče brisač, mini-bar, telefon, širok Plasma LCD TV, radio, hiter žični in brezžični internet. V večini sob je možno dodatno ležišče. Vse hotelske sobe so klimatizirane. Na voljo sobe z balkonom (24 m2) in hotelski apartmaji. Ponudba hotela: Recepcija, bar, restavracija a la carte, dnevna restavracija, parkirišče, podzemne garaže, dvigalo, brezžični internet v vseh prostorih, terasa za sončenje na strehi, sobna strežba, wellness, vodni park (bazeni, tobogani, whirlpool, masaže, turške, finske, bio in IR savne, solarij, pedikura, kozmetične storitve, ...), shrambi za smuči in golf opremo, bowling s 5 profesionalnimi stezami, sobe za invalide, plezalni steni ... Hotel nudi tudi 8 najsodobneje opremljenih konferenčnih dvoran in je tako primeren tudi za poslovna srečanja.

Jutra na Domačiji Pr' Gavedarjo v Podkorenu pri Kranjski Gori so bila vedno nekaj posebnega – tradicionalno opremljena soba obsijana z jutranjo svetlobo, pogled na Vitranc in starodavne zgodbe. Vse to smo ohranili tudi pri prenovi domačije, saj smo staro obnovili, dodali moderne dodatke za udobje in nadgradili z edinstvenimi koncepti, ki povezujejo zgodbe prebivalcev domačije z novimi, ki nastajajo in bodo še nastajale skupaj z vami. Pri prenovi smo z izbranimi tehnološkimi rešitvami in energetsko učinkovitostjo namenili posebno pozornost tudi varovanju našega okolja z mislimi na vaše udobje. Sobe na Domačiji Pr' Gavedarjo so edinstvene, saj so del zaščitene kulturne dediščine in opremljene z opremo, pri kateri smo dali poudarek predvsem na njen ekološki vidik: pohištvo je zaščiteno z uporabo naravnih sredstev, ležišča in prevleke so iz 100 % naravnih materialov, podoba pa je dopolnjena z dovršeno oblikovanim unikatnim tekstilom iz bombaža z ekološkim certifikatom. Našim gostom poleg bivanja v sobah, ki pripovedujejo zgodbe njihovih nekdanjih prebivalcev in pričarajo enkratno srečanje dobre stare domačnosti z modernim udobjem omogočamo tudi nakup edinstvenih kosov opreme na domačiji ter tako ohranitev trajnega spomina na bivanje in posebna jutra na Domačiji Pr' Gavedarjo.

Nadmorska višina: 400 m Velikost kmetije: 12 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31. 12. Sobe: 1/1, 4/2 Turistična kmetija Pri Lazarju leži na hribčku, od koder se s pomočjo nameščenega daljnogleda še bolj odpre razgled na prestolnico in na verigo Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank in Julijcev. »Na Krvavec lahko pogledate, ali je gneča na smučišču,« nas je pohecal gospodar, ko smo med plesom snežink uživali v razgledih. Otroke, ki na kmetijo lahko pridejo s starši, nato pa jih pošljejo domov in so brez njih »gospodarji« ovnu, ovci, psu, Bizjanovi spoznavajo z naravo, zdravo prehrano, ekologijo in življenjem na kmetiji. Šolske skupine pa seznanijo s poklicem kmeta, jim predstavijo gozd in sadovnjak, popeljejo v zgodovino in jim predstavijo ekološko kmetovanje. Zato so otrokom z ali brez staršev prijazna kmetija. Obiskovalcem ponudijo vrsto dobrot, med katerimi je tudi volovsko meso, pa štruklji, sladice itd. O skrivnostih kuharskih specialitet so pripravljeni spregovoriti, ljubitelje domačih žganj pa na degustaciji »popeljati« skozi domače izdelke. Če pa gostje pokažejo voljo, da bi pomagali pri kmečkih opravilih, jim z veseljem ustrežejo.

Lokacija: 1km od Term Olimia, skozi naselje Podčetrtek, na levem bregu, za cerkvijo in pod gradom. Apartmaji: 6 nizko-energetskih eko apartmajev kategorizacije 4 *, grajenih po načelih inovativne trajnostne gradnje. Apartmaji se ponašajo z mednarodnim trajnostnim certifikatom Green Globe, certifikatom Eco hotels certified in prestižno nagrado Zeleni svinčnik 2014. Apartmaji, zgrajeni iz naravnih materialov, opremljeni z masivnim pohištvom iz slovenskega hrastovega in bukovega lesa, zasnovanim in izdelanim s strani slovenskih oblikovalcev in proizvajalcev, s tkaninami naravnega izvora in certificirano ekološko kozmetiko, vas bodo skupaj z idilično okolico popeljali v popolno sožitje z naravo. Sodijo v višji kakovostni razred inustrezajo najzahtevnejšim mednarodnim ekološkim standardom. Vključujejo manjšo kuhinjo, tuše primerne tudi za knajpanje, zunanjo teraso, estetske trajnostne dodatke ter vso sodobno komunikacijsko tehnologijo z brezžičnim dostopom do interneta. Gostom apartmajev je za sproščanje in rekreacijo na voljo Spa center Ortenia s finsko in infra savno, jakuzzijem na zunanji panoramski terasi in izbrano ponudbo masaž ter sodobno opremljen rekreacijski prostor. Ob večerih se lahko razvajate s pokušino vrhunskih in ekološko pridelanih vin slovenskih vinorodnih okolišev in lokalnih proizvodov, ki jih ponuja naša vinska klet. Gurmanska doživetja bomo popestril z zajtrkom iz eko izdelkov okoliških kmetij, ki vas bo vsako jutro pričakal v posebej za vas pripravljeni košari. Za izvedbo raznih delavnic, team buildingov, strokovnih in družabnih srečanj manjših skupin (do cca 20 oseb) je na voljo sodobno, tehnično opremljen večnamenski prostor s kuhinjskim kotičkom. Možnost najema koles, pohodnih palic ter shramba opreme za golf.

Nadmorska višina: 780 m Velikost kmetije: 160 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 5/2, 1/3 Apartmaji: 1/2 (studio), 1/2, 1/4 Možen dostop z avtobusom Lega kmetije v središču Krajinskega parka Logarska dolina omogoča izjemno izhodiščno točko za planinarjenje po okoliških gorah, pohodništvo, tek in kolesarjenje po dolini. Info-center je oddaljen 500 m Kmetija ima ekološki status s ponudbo doma ali na bližnjih kmetijah pridelanih produktov. Samopostrežni zajtrki so obilni in prilagojeni željam gostov. Možnost glavnih obrokov je v treh bližnjih gostinskih objektih, od katerih je Kmečka hiša Ojstrica oddaljena samo 100 m. Namestitev za 21 oseb - brez pomožnik ležišč, je urejena v dveh objektih. Šest sob in trije apartmaji imajo balkone ali terase, kopalnice, TV sprejemnike in Wi-Fi omrežje. Za druženje so gostom na razpolago trije skupni prostori. Prav posebno doživetje predstavlja spanje na seniku, v katerem je urejen tudi piknik prostor .

Nadmorska višina: 800 m Velikost kmetije: 48 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 2/2 Apartmaji: 2/4 Število sedežev: 40 Možen dostop z avtobusom Nedaleč od Tržiča je vas Potarje, v kateri živi družina Megličevih. Svoje goste razvajajo s hrano, za pripravo katere si vzamejo vedno dovolj časa in pri pripravi katere se držijo klasičnih kuharskih načinov. Kruh pečejo doma, poskrbijo pa tudi za vegetarijance. Gostje si lahko na kmetiji sposodijo kolesa, sani in smuči (najbližje je smučišče Zelenica), še najbolj pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji potepanja po okoliških planinah. Blizu so Konjšica, Javornik, planine pod Košuto pa Kriška gora, Stegovnik in Storžič. Ne smemo pa pozabiti na Dolžanovo sotesko, ki je svetovno pomembno najdišče okamnin iz permske dobe (najmlajše dobe starega veka) zemeljske zgodovine.

Nadmorska višina: 595 m Velikost kmetije: 20 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/2, 4/3, 1/3 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Kmetija Dolenčevih je kot nalašč za vse, ki imajo radi hribe in jame. Pa za družine; otroci lahko gredo v hlev, se gugajo ali brezskrbno tekajo po travnikih. Petčlanska družina poskrbi, da se gostje od hiše odpravijo s polnimi želodci: ponudijo gobove mineštre (gobe so nasploh specialiteta kmetije), njoke, domače koline. Zelenjave je pri hiši toliko, da jo je mogoče še kupiti. Njihova posebnost so tudi različne vrste peciva. Ko je prava zima, gostje smučajo na Kaliču ali pa se dričajo po bližnjih hribčkih. Poleg Postojnske jih privlačijo tudi manjše, manj znane jame. Vabijo bližnji gozdovi, urejene kolesarske in neuhojene pešpoti.

Nadmorska višina: 450 m Velikost kmetije: 40 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/5 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Prijetna vasica Maline se nahaja pod obronki Gorjancev v Beli krajini, obdana s travniki in gozdom in v njej turistična kmetija Pecel. Kmetija ima status ekološke kmetije in temu primerna je tudi priprava jedi in pijač. Iz domače kuhinje diši po belokranjski pogači, jagenjčku, ki ga spečejo na ražnju in še po vrsti drugih dobrot. Kmetija se ponaša z odličnimi, ekološko pridelanimi vini: metliško črnino, belokranjskim belim vinom ter Chardonayem, ki jih boste lahko tudi kupili. Poleg vina so vam na voljo še sadni sokovi, sadni kisi, sušeno sadje, sadna žganja in suhomesnati izdelki, ki jih odlikuje ekološka izdelava. Poseben vtis bodo na vas napravili konji, ki so simbol domačije. Če želite, vas gospodar z lojtrnikom ali kočijo popelje na krajši izlet. Poleti si lahko privoščite spanje na starem seniku, kjer se nahaja tudi muzej kmečkega orodja. Kdor želi, lahko najame apartma za pet oseb, ki se nahaja v stopetdeset let stari hiši.

Nadmorska višina: 560 m Velikost kmetije: 35 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Apartmaji:1/2, 1/4, 2/5 Na robu vasi Studor, na vzpetini, s katere je lep razgled po Bohinjskih hribih, stoji turistična kmetija Pri Andreju. Hiša in 200 let star, vendar lepo ohranjen kozolec sta ohranjena v značilnem bohinjskem slogu. Mleka in jajc na kmetiji vedno dovolj. Hrano v apartmaju si tako lahko pripravijo sami ali pa obiščejo restavracije v okolici. Do Bohinjskega jezera sta od kmetije samo dva kilometra. Poleti se jezero toliko ogreje, da se je v njem prav prijetno kopati. Okolica jezera in tudi vasi Studor sta kot nalašč za planinske pohode in kolesarske ture. Pozimi je do Koble sedem, do Vogla pa kilometer več – povsod so urejena smučišča; v Bohinjski Bistrici pa urežejo tekaške proge.

Nadmorska višina: 512 m Velikost kmetije: 40 hektarov Odprto za goste: 1. 4. - 30. 9. Sobe: 3/2, 1/3, 1/6; Apartmaji: 1/4; Število sedežev: 50 Možnost dostopa z avtobusom Oče Jelinčič, glava družine, igra na citre in se amatersko ukvarja s slikanjem krajine; kulisa za to mu je prelepa, divja narava in reka Soča. V hlevu imajo okoli sto ovac, zato na mizo pridejo meso jagenjčkov pa ovčje mleko, siri in skuta. Postrvi pripravljajo z ovčjim sirom (to je hišna specialiteta), na pastirski ali na tržaški način, ponudijo suhomesne izdelke – salame, panceto, osokolo, šunko, čompe s skuto itd. Gostje si v pastirski bajti ob ognjišču pečejo krompir, sir, meso, in ob klepetu obujajo spomine. Smučajo lahko na Kaninu, jahajo na Pristavi v Lepeni, raftajo po Soči ali pa si Soško dolino ogledujejo iz zraka.

Nadmorska višina: 250 m Velikost kmetije: 25 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31.1.2. (po predhodnem naročilu) Sobe: 1 / 2 Apartmaji: 1 / 4 Število sedežev: 30 Možen dostopa z avtobusom Ekološka kmetija Čemas se nahaja nad kanjonom reke Kolpe, v osrčju istoimenskega krajinskega parka, kjer narava obiskovalcem v poletnem času ponuja kopanje, veslanje, padalstvo, zmajarstvo, lov, ribolov, kolesarjenje in sprehode po neokrnjeni naravi, jeseni pa piknike ob pečenem kostanju ter kozarčku dobrega mošta. Na kmetiji lahko poskusite kruh iz krušne peči in iz domače moke, ki jo meljejo s kamni, različne izdelke iz pšenične, ajdove in koruzne moke, jabolčni sok in kis, domače žganje, doma pripravljene likerje, sadno vino itd. Poleg tega vas bodo privabili divjačinski in drugi suhomesni izdelki ter specialiteta kmetije: divjačinski golaž. Kot ekološka kmetija imajo v jesenskem času na zalogi več vrst svežega (hruške, jabolka, breskve, slive) in suhega sadja. Izdelki nosijo ekološko znamko Biodar.

Nadmorska višina: 683 m Velikost kmetije: 50 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 4/3 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Nekoč je bil Črni Vrh znan po domači obrti (sodarstvu, škafarstvu, suhorobarstvu), a se je preusmeril v turizem in kmetijstvo; Črnovrška planota je priljubljeno shajališče, vabljivi pa so tudi manjše smučišče ter urejene proge za tek na smučeh in sankanje. Pr Markovih gostom, ki se ustavijo pri njih, ponudijo suhomesne izdelke, značilne za Črni Vrh, svinjsko pečenko z žlikrofi, jagenjčka v omaki. Posodijo jim smuči ali kolesa ter usmerijo proti planinski koči na Javorniku, Divjem jezeru, Belci, bolnišnici Franji, observatoriju, Klavžam na Idrijci……

Nadmorska višina: 920 m Velikost kmetije: 40 ha Informacije o obratovanju: 1.6.-15.9. Sobe: 6/2, 1/3, 2/5 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Pod gozdom, na samem, na planoti Nanos, s pogledom na slovensko in italijansko morje, leži turistična kmetija Abram. Kmetija je leta 2006 dobila električno napeljavo, vendar imajo Abramovi tudi svojo sončno in vetrno elektrarno, ki je bila zgrajena v letu 2003. Tudi domačo hrano pripravijo na tradicionalen način. Ponudijo primorske juhe (mineštre, jote), suhomesne izdelke, kislo mleko, divjačino, golaž, njoke, pečenke, gobe in sladice. Gostje se lahko z lovcem odpravijo na opazovanje divjih živali, se poskusijo v kmečkih opravilih ali podajo na sprehod po številnih poteh. Lahko poletijo z zmajem ali padalom, plezajo na naravni steni Bela, obiščejo klet v Vipavski dolini ali katero od kraških pršutarn.

Nadmorska višina: 800 m Velikost kmetije: 37 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Apartmaji: 1/4, 1/5 Počitniška hiška: 1/4 Število sedežev: 30 Možen dostop z avtobusom Na 800 metrih nadmorske višine v zaselku Jamnica lahko gostje v popolnem miru in čistem zraku uživajo na turistični kmetiji Mikl, značilni koroški kmetiji. Stanovanjsko hišo obkrožajo gospodarska poslopja, okrog se raztezajo travniki in njive, vse skupaj pa zaokrožuje smrekov in borov gozd. Na kmetiji kmetujejo na zdrav in do živali in narave prijazen način. Za goste so uredili dva apartmaja ter obnovili več kot 200 let staro hiško. Možna sta najem ali bivanje s hrano. V apartmaju, velikem okrog 60 kvadratnih metrov, so kopalnica, kuhinja z dnevnim prostorom in dve ločeni spalnici. Možna so dodatna ležišča. Opremljena sta z vsem potrebnim za prijetno bivanje (od TV, posteljnine, brisač, kuhinjskih pripomočkov do posode). Možen je brezplačen dostop do širokopasovnega interneta. Na domačiji sta čebelnjak in ribnik, ki ponuja možnost ribolova, pozimi pa drsanja. Na dvorišču sta urejena igrišče za odbojko in otroško igrišče (peskovnik, gugalnice, tobogan). Gostje pa se lahko podajo tudi v širšo okolico in v gore – na Peco, Uršlja goro, Raduho.

Nadmorska višina: 1100 m Velikost kmetije: 59 ha Informacije o obratovanju: 15.4. – 15.10. (ostali termini po dogovoru) Sobe: 5/2, 1/3 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Ekološka turistična kmetija Žibovt vas pričakuje na začetku Solčavske panoramske ceste oz. le tri kilometre od mejnega prehoda Pavličevo sedlo, če se peljete skozi vasi Preddvor in Jezersko ali preko Avstrije. Pri vhodu na Žibovče je na desni strani potok, ki teče v domači ribnik, ter mokrišče, na katerem raste še mnogo ogroženih rastlinskih vrst. Domačija leži na ravnini, obdani s travniki in gozdovi. Mogočna stara hruška sredi dvorišča in lipe vas poleti vabijo v svojo senco. Domači siri vseh vrst, ajdovi žganci, kruh, savinjski želodec in druge domače mesnine, sadni sokovi, suho sadje ter planinski čaji so nuja in obrok vreden užitka. Domača kuhinja sledi tako letnim časom na vrtu, travniku in v gozdu, kot tudi tradiciji. Del te so tudi čebele, ki že vrsto rodov pridno skrbijo za zalogo medu in z opraševanjem ohranjajo biotsko raznovrstnost tega okolja. Če se odločite za večdnevno bivanje na kmetiji, lahko čas izkoristite za pohodništvo, kolesarjenje ali sprehode. Območje ob panoramski cesti, kjer se nahaja kmetija Žibovt, je znano po izviru zdravilne Železne kisle vode (kalcijeve-magnezijeve hidrogenkarbonatne železove kislice), s katero se lahko ob poti odžejate. Toplino gorskega lesa boste začutili na vsakem koraku: ob krušni peči, v lesenih družabnih igrah (izdelanih na kmetiji), na igrišču,...

Nadmorska višina: 1500 m Velikost kmetije: 30 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Apartmaji: 1/2, 3/4 Število sedežev: 55 Možen dostop z avtobusom Ko prispete v Cerklje, se peljite proti Ambrožu pod Krvavcem; v vasi je cesta asfaltirana, do planine Jezerc, nato pa se še peljete kilometer po makadamu. Znašli se boste na planšariji, na smučišču Kriška planina, tik pod oddajnikom Krvavec. Štirje člani družine Grilc so poleti planšarji, ovčerejci, nabiralci zelišč in pohodniki, pozimi pa smučarji. Kaj lahko gostje pričakujejo na mizi ali v vrečkah za domov ? Poleti domač kruh, mleko, skuto, maslo, sirove štruklje, pozimi pa ob kruhu domače salame in suhe klobase. Vedno pa zdravilne gorske čaje. Na planšariji v krušni peči spečejo tudi odojka, kozlička ali jagenjčka, pripravijo telečjo obaro z ajdovimi žganci, kislo zelje in krvavice ali pečenice. Tako podkrepljeni gostje lažje smučajo ali sankajo (lahko si izposodijo smučarsko opremo), poleti pa peš osvajajo bližnje vrhove (Veliki Zvoh, Dolge njive, Košutna, Kamniška Bistrica), jezdijo ali gorsko kolesarijo. Na voljo so cenejše smučarske vozovnice, izposoja smuči in smučarskih tečaji, poleti pa popusti v adrenalinskem parku. Na kmetiji vam nudijo cenejše smučarske vozovnice, izposojo smuči in smučarskih tečajev, poleti pa popuste v adrenalinskem parku.

HIPPEST HOSTEL #1 by Lonely Planet Hostel Celica je bil proglašen za hostel #1 s strani turisticnega vodnika Lonely Planet. Hostel Celica je nastal z umetniško prenovo nekdanjega zapora. V prvem nadstropju se nahaja 20 unikatnih celic z ohranjanimi rešetkami na vratih in oknih. V drugem nadstropju pa se nahaja 7 vec-posteljnih sob. PONUDBA - 24 urna recepcija - bar in restavracija - samopostrežni zajtrk vkljucen v ceno - posteljnina in brisace vkljucene v ceno CENTRALNA LOKACIJA - 5 minut hoje od osrednje železniške in avtobusne postaje - 8 minut hoje od Prešernovega trga DODATNA PONUDBA - brezplacni internet - prostor za druženje - restavracija, bar, orientalna kavarna - umetniška galerija - vodeni ogledi po hostlu: vsak dan ob 14.00 - recepcija in informacijski koticek sta odprta 24/7

Nadmorska višina: 415 m Velikost kmetije: 2,5 hektara Odprto za goste: 1.1. – 31.12. Apartma: 1/2, 1/2 +2, 2/4+2 Število sedežev: 35 Možen dostop z avtobusom Ekološka kmetija Čebelji gradič že z imenom pove, da je dom ljubiteljev in poznavalcev čebel ter njihovih izdelkov. V osrčju Krajinskega parka Goričko so se odločili za ekološki način čebelarjenja – vedo, da čebelice lahko naredijo kakovosten med le iz nektarja, ki ni onesnažen, tega pa najdejo v neoporečni naravi. Ob predhodni najavi na t.i. doživljajskem ogledu z veseljem odprejo panj in predstavijo življenje čebelne družine, pripravijo degustacijo treh vrst ekološkega medu, ogledati si je mogoče etnološko zbirko in 100-letni čebelnjak; če je dan organiziran za skupino otrok, lahko izdelujejo sveče iz čistega voska, se igrajo z zajčki, pod nadzorom jahajo ponija Poldija. Na voljo so tobogan, peskovniki, gugalnica, plezala, igrati je mogoče košarko, nogomet, namizni tenis, badminton in se preizkusiti v pikadu. Gostom so na voljo trije sodobno opremljeni apartmaji, od koder se je moč podati na številne izlete, npr. Gornjo Radgono, Radence, Moravce, pa tudi v sosednji Avstrijo in Madžarsko. Goričko je raj za kolesarjenje; na kmetiji si jih je mogoče tudi sposoditi. Pred odhodom s kmetije lahko gostje torbo napolnijo z vrsto čebeljih dobrot.

Hotel Astoria je sodobno opremljen hotel v središču Bleda, le nekaj korakov od Blejskega jezera, s čudovitim razgledom na Blejski grad in okoliške Alpe. Hotel je zaradi svoje ugodne lokacije in kakovostne ponudbe odlična izbira tako za sprostitev ob koncu tedna kot tudi aktivne počitnice in poslovna srečanja. Poleg namestitve v obnovljenih in sodobno opremljenih sobah nudimo odlične pogoje za organizacijo izobraževalnih programov v sodobno opremljenih konferenčnih dvoranah, ki sprejmejo od 15 do 150 oseb.

Nadmorska višina: 740 m Velikost kmetije: 36 ha Informacije o obratovanju: 20.12. – 20.10. Sobe: 2/2, 1/3 Apartmaji: 1/5 Možen dostop z avtobusom Ramšakovo kmetijo boste našli na samem, na sončni ravnici ob vznožju Olševe. Na kmetiji vas bodo razvajali z ekološko pridelano hrano. Pridobljen imajo certifikat za ekološki jedilnik. Poskrbeli bodo tudi za tiste, ki prisegajo na tradicionalno kuhinjo, saj vam bodo ponudili žlikrofe, štruklje, žgance. Ljubitelji zdrave prehrane s kmetije ne smete oditi brez mlečnih izdelkov, zdravilnih zelišč, doma sušenega sadja, sadnih sokov, čajev in marmelad, ki jih družina pripravlja s posebnim veseljem. Gostitelji vam obljubljajo pristen stik z življenjem na solčavski kmetiji; v bližini je okrog 30 objektov naravne in kulturne dediščine, veliko gorskih in planinskih poti za pohodnike in kolesarje (Olševa, Raduha, obisk starodavne tise … ), ki vabijo, da jih obiščete.

Nadmorska višina: 700 m Velikost kmetije: 24 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 1/3, 1/4 Apartmaji: 1/4+2 Število sedežev: 30 Možen dostop z avtobusom Ekološko turistična kmetija Lešnik je prijazna do družin z otroki, ohranja tradicijo, ljudsko pesem in običaje. Leži na samem in je dobro izhodišče za številne izlete, gorsko kolesarjenje, jadralno padalstvo (možnost pristajanja na kmetiji) ter sankanje in smučanje. Na kmetiji je bogata naravna in kulturna dediščina: zaščitena lipa in bodika, s skodljami pokrit kozolec toplar, lesena koča, kašča s prešo in mlinom, kapelica, dva vodnjaka, etnološka zbirka, zeliščni vrt itd. Novost na kmetiji je kmečki kamp, v okviru katerega so urejeni bivalni in družabni prostori na kozolcu z velikim platnom za ogled filmov. Kot povsod v hiši je tudi tu prost dostop do interneta. Novost je tudi popolnoma prenovljen čebelnjak z možnostjo apiterapije. Na kmetiji je otroško igrišče, namizni tenis, odbojka; v hiši pa je veliko igrač, knjig in družabnih iger. Posebnost kmetije je ohranjanje starih kmečkih iger iz lesa. Odlikuje jo dobra, ekološka, doma pridelana hrana s poudarkom na lokalni kulinariki. Kmetija Lešnik je tudi učna kmetija. Imamo izkušnje za delo z otroki - sami imamo tri. Hči Karmen igra citre in flavto, sin Andrej frajtonarco, bariton in trobento, sin Martin pa kitaro.

Nadmorska višina: 900 m Velikost kmetije: 82 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 3/2, 1/3, 2/4 Apartmaji: 1/8+2 Število sedežev: 40 Možen dostop z avtobusom Kamorkoli seže oko – planine. Samota, mir, petje ptic, glas čebel, vonj gozda in zdravilnih zelišč – tako je pri Majdačevih, 900 metrov nad morjem. Domače salame, zgornjesavinjski želodec, sir, skuto in druge dobrote naložijo v nahrbtnik in jo mahnejo na pot. Gospodinja goste razvaja tudi z različnimi zelenjavnimi in mlečnimi jedmi, z žganci, žlikrofi, štruklji pa raznimi zavitki, poticami, krofi. Apartma imajo na planini Grohot pod Raduho na nadmorski višini 1460 metrov. Na kmetiji si lahko gostje sposodijo kolesa, sani in loke. Sankališče je doma, smučišče v bližini, s kolesom pa se je mogoče pripeljati do Logarske doline; s svojimi znamenitostmi pa goste čakajo Ljubno, Luče, Solčava, Igla pa Robanov in Matkov Kot.

Nadmorska višina: 560 m Velikost kmetije: 56 hektarov Odprto za goste: 1.1.-31.12. (predhodna najava) Sobe: 6/2, 2/4 Število sedežev: 40 Možen dostop z avtobusom V urejeni in obnovljeni notranjski hiši (z arhitekturnim priznanjem), ki smo jo poimenovali »PRI LUKOVIH« vam nudimo nočitve. V hiši »PRI DOVIČEVIH« nudimo nočitve in hrano, ki jo pridelujemo po kriterijih ekološkega kmetovanja. Hrano pripravljamo na prav poseben način – vse kar vam postrežemo, ima pridih «kulinaričnih« skrivnosti. V hiši Forum je možen najem apartmaja za 3 ali 5 oseb, prav tako lahko najamete sobo s kopalnico. Urejeno imamo tudi parkirišče za avtodome brez oskrbe, elektrika in voda sta na voljo ob doplačilu. Po predhodnem naročilu vam nudimo eno-dnevne ali vikend počitnice, ter nočitev z zajtrkom, kosilom in/ ali večerjo. Imamo bogato ponudbo domačih dobrot, med vsemi pa naj omenimo vsaj mesec belušev (v maju) ter dobrote jeseni.Poleg naštetega pa lahko poskusite ali kupite ozimnico (jabolka).Vso to celoto zaokrožite z ogledi različnih znamenitosti, ki se ponujajo v naši okolici (Križna jama, grad Snežnik, Rakov Škocjan, Slivnica, Cerkniško jezero), ter si tako spočijete od vsakodnevnih stresov in naberete novih delovnih moči. Kmetija ponuja tudi izposojo koles, s katerimi je možen ogled Cerkniškega jezera in bližnje okolice. Še več informacij pa dobite ob vašem naročilu in prihodu.

Nadmorska višina: 1030 m Velikost kmetije: 50 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. Sobe: 1/3, 1/4 Število sedežev: 35 Od domačije Rekar, katere stara hiša se ponaša s črno kuhinjo, se odpira lep razgled na Kriško goro, Triglav, Jamnik, Lesce in Radovljico. Na kmetiji, ki ima certifikat za ekološko pridelavo, vzrejajo jelene damjake. Gospodinja je prava mojstrica v pripravi jedi. Očarala vas bo z golažem iz divjačine, polnjenim zajcem, pečeno teletino, Damjanovimi in telečjimi zrezki, zajčjo pašteto, pa tudi z odlično gobovo juho, žganci, štruklji, masovnikom in z izvirno pripravljenimi zelenjavnimi jedmi. Kmetija je odlična izhodiščna točka za vzpone na okoliške hribe in planine. Javornik, Konjščica, Stegovnik, Storžič, Kriška gora, dom pod Storžičem … vabijo, da se povzpnete nanje. Če želite, lahko opazujete ptiče ali odkrivate vedno znova zanimiv svet divjadi. Ko pade prvi sneg, je spust s sanmi v mesečini nepozabno doživetje.

Nadmorska višina: 1250 m Velikost kmetije: 80 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 3/2, 1/3, 1/4 Število sedežev: 25 Možen dostop z avtobusom Za Rogarjevo kmetijo velja, da je naj: je namreč najviše ležeča turistična kmetija v Sloveniji. Na nadmorski višini več kot 1200 metrov leži ob gozdu, z nje pa lahko ob lepem vremenu s pogledom zajamete Kamniško-Savinjske Alpe z Raduho v ospredju. Med posebnostmi v kulinarični ponudbi radi poudarijo različne suhomesne izdelke, jagnjetino, sirove štruklje, od sladic pa borovničev zavitek. Tudi za vegetarijance poskrbijo. Miru, svežega zraka in lepih pogledov je na kmetiji vedno dovolj. Po travnikih in v gozdu vas čakajo zdravilna zelišča in gobe. Le deset minut hoje od kmetije je cerkev sv. Duha, približno štiri kilometre pa je do izvira kisle vode. Tam boste našli lonček, s katerim lahko iz mineralnega izvira zajamete vodo kovinskega okusa.

Nadmorska višina: 1020 m Velikost kmetije: 12 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. (po predhodnem naročilu) Sobe: 2/2, 1/4 Apartmaji: 1/4 Število sedežev: 30 Turistična kmetija, ki se ponaša s kaščo iz leta 1867, leži sredi gozdov, na samem, od koder se razprostira prekrasen pogled na Komen, Raduho in Ojstrico. Na kmetiji, ki ima certifikat za ekološko pridelavo, vas bodo razvajali s pristnimi zgornje savinjskimi kulinaričnimi specialitetami. Ljubitelji pohodništva se lahko odpravite na Komen, Travnik ali na Stare stani, kjer lahko pozimi smučate na smučišču Golte. Ker na kmetiji izposojajo tudi kolesa, lahko z njihovo pomočjo odkrijete skrite kotičke bližnje in daljne okolice. Gostitelji priporočajo obisk Logarske doline, nedvomno ene najlepših alpskih dolin. Ljubitelji vodnih dogodivščin lahko obiščete Terme Topolšica.

Nadmorska višina: 650 m Velikost kmetije: 47 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. (po dogovoru) Sobe: 1/1, 1/2, 2/3, 1/6 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Ker se kmetija nahaja povsem na samem, sredi travnikov, je kot nalašč za to, da jo obiščejo družine ali skupine otrok v spremstvu vzgojiteljic. Zanje na tri- ali šestdnevnih »počitnicah« pripravijo program, v katerem otroci nimajo časa niti za gugalnico niti za peskovnik, saj so ves dan zasedeni z naravo in živalmi. Z gospodinjo pečejo hlebčke, v hlevu pomagajo pri molži, vozijo se s konjsko vprego, se podajo na učno pot, skrbijo za krave, konje, pujse, žrebičke, ovce, osla, race, piščance in muce. Pozimi jim domačini uredijo sankališče, tudi do smučišč na Starem vrhu in v Cerknem ni daleč. Hrana je domača, saj na kmetiji, ki ima certifikat ekološke kmetije, pridelajo vso zelenjavo, mleko in mlečne izdelke (kislo mleko, skuta, maslo), meso in suhomesne izdelke (klobase, bržole), med vsemi dobrotami pa si otroci največkrat zaželijo makarone, palačinke in mlečni zdrob. Odraslim poleg doma pridelane hrane prija tudi šilce doma skuhanega žganja. Z njim poplaknejo grla, ko se vrnejo s krajših pohodov na Bukov vrh, Pasjo Ravan in do sv. Urbana ali pa z daljših, ki vodijo na Blegoš in na Lubnik.

Nadmorska višina: 525 m Velikost kmetije: 180 hektarov Odprto za goste: 1.1. – 31.12. Sobe: 4/2, 1/3, 1/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Turistična kmetija, ki se nahaja na Legnu v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, ob regionalni cesti, ki vodi do priznanega slovenskega smučarskega središča Kope, je predvsem v zimskem času odlična izbira za vse tiste, ki uživate v snežnih dogodivščinah. Štiričlanska družina, ki vodi kmetijo, vas bo navdušila s svojim poznavanjem tradicije in običajev domačega okolja ter z odličnim poznavanjem zdravilnih zelišč. Bivanje na kmetiji je odlična priložnost za odkrivanje okusov, ki jih v sebi združuje koroška kuhinja. Z nakupom doma pridelanega medu ter iz domačega sadja in gozdni sadežev narejene marmelade in okusnega jabolčnega soka, boste svoje brbončice razvajali tudi potem, ko bo obisk kmetije le še prijeten spomin. Družine z otroki so na kmetiji, ki ima dobro opremljeno otroško igrišče, več kot dobrodošle. Če imate radi naravo, vas gostitelji vabijo k opazovanju sončnega vzhoda in ptičev. Kmetija je tudi odlično izhodišče za številne pohodniške in kolesarske poti ter obisk Uršlje gore, Pece, Raduhe, Ribniških jezer … Na kmetiji je tudi začetek Bernekerjeve poti. Izlet do bližnjega Slovenj Gradca z gospodinjo Heleno, ki ima licenco lokalne turistične vodnice, pa vam bo ostal v nepozabnem spominu.

Nadmorska višina: 760 m Velikost kmetije: 45 hektarov Odprto za goste: 1. 1. - 31. 12. (po predhodnem dogovoru) Apartma: 1/2, 1/4, 2/5 Število sedežev: 30 Mdostop z avtobusom Kmetija leži pod Uršljo goro, na samem, sredi travnikov od koder je čudovit pogled na Avstrijske Alpe in Pohorje. Gostitelji so znani po tem, da znajo odlično pripraviti jagnjetino, ki vam jo ponudijo izpod peke. Tisti, ki poleg vtisov iz kmetije radi odnesete tudi kakšno malenkost ali dve, se boste lahko domov vrnili z domačo viljamovko ali slivovko, jabolčnim kisom, hruškovim sokom, zeliščnim čajem, jagnjetino, suhim sadjem in še se bo kaj našlo. Na kmetiji so na voljo gorska kolesa, igrišča za odbojko, košarko in nogomet, lahko igrate namizni tenis, biljard, badminton, ali pa se sprostite v savni. Izposoja športnih rekvizitov in uporabe savne je všteto v ceno najema. Otrokom je na voljo otroško igrišče, uživajo lahko v družabnih igrah ali se odpravijo na razburljivo iskanje skritega zaklada. Gostitelji pravijo, da je njihova kmetija raj za vse tiste, ki iščejo mir in tišino, a tudi za tiste, ki si želijo aktivnih počitnic. Ravnjakovi vas z veseljem povabijo na ogled mlina na vodo in soteske ob hudourniku ter vas pozimi odpeljejo na sankanje. V bližini je kar nekaj zanimivih izletniških poti: Pot Rimljanov, Meškova pot, Vorančeva pot, Ivarčko jezero, domačija Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, rimski vrelec … Kolesarji se lahko podate na pot okrog Uršlje gore, pohodniki pa se povzpnete na Uršljo goro in Peco. Odkrivate lahko čare Slovenj Gradca, se v Muti vkrcate na splav, obiščete rudnik v Mežici in pozimi smučate lahko na smučišču z novo štirisedežnico Iverčko-Ošven ali pa se podate na smučarski center Kope.

nadmorska višina: 407 m velikost kmetije: 20 hektarov odprto za goste: 1.1. – 31.12. apartmaji: 1/4 možnost: dostop z avtobusom Na robu vasi Ovsiše, vpeta med travnike in gozdove, leži ekološka turistična kmetija »Pôrta«. Prostori za goste so opremljeni z originalnim pohištvom, kopalnica je sodobna, prav tako kuhinja, celo s pomivalnim strojem. Gostom ponudimo zajtrk in polpenzion. Gostje lahko posedijo na kozolcu toplarju, kjer si lahko ogledajo zbirko starega orodja ali si privoščijo spanje na senu. Na kmetiji, ki ima certifikat za ekološko pridelavo, lahko kupite ekološko pridelano zelenjavo, krompir, zelišča in suho sadje. Prav tako lahko kupite marmelade, suhomesnate izdelke in jabolčnik. Gostitelji vam bodo z veseljem razkazali bližnje sprehajalne poti. Pod hišo teče majhna reka, ki nudi veliko sprostitev otrokom in odraslim. Na voljo je široka ponudba alternativnih športov, kot je jamarstvo, raftanje, seveda s strokovnim vodstvom. Na sprehode vabijo Jamnik, slap Šum, Kropa. Kmetija je tudi odlično izhodišče za obisk Begunj, Bleda, Brezij na Gorenjskem …

Nadmorska višina: 780 m Velikost kmetije: 45 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. Sobe: 10/2 Število sedežev: 50 Možen dostop z avtobusom Koroševo kmetijo na gricku je videti dalec naokrog. Le streljaj je oddaljena od avstrijske meje. V lepem vremenu je z nje cudovit pogled na bližnje in daljne planine: Peca, Obir, Smrekovec, Uršlja gora.»V naši kuhinji se kuhajo izvirne kmecke jedi iz ekološke pridelave,« poudari gospodinja. Domace salame, šunka, pašteta, ržen kruh so specialitete, ki gredo v slast vsem gostom. Gostje, ki pridejo v Jamnico, se lahko kopajo v bazenu ob hiši in si na sprehajalnih poteh okrog Pece in Uršlje gore nabirajo moci za delo. Mimogrede na bližnjih travnikih in v gozdovih nabirajo zdravilna zelišca, gobe, borovnice, jagode.

Nadmorska višina: 1121 m Velikost kmetije: 99 ha Informacije o obratovanju: 1.1. – 31.12. (po predhodnem dogovoru) Sobe: 2/3, 1/4, 1/5 Apartmaji: 1/5 Število sedežev: 35 Možen dostop z avtobusom Na samem, sredi travnikov in gozdov leži kmetija Visocnik, ki se poleg vsega ponaša še s cudovitim razgledom na okoliške vrhove. Ce ste si kot otrok želeli živeti na visokogorski kmetiji, ki je usmerjena v ekološko pridelavo hrane, lahko to storite zdaj. Kuhinja na kmetiji je domaca, raznolika in oživlja tradicijo casov, ko so si naše babice vzele dovolj casa za pripravo hrane. Uživali boste ob savinjskem želodcu, vseh vrstah mesnih jedi, mlecnih izdelkov, zelenjavi, žlinkrofih, domacih sladicah. Nešteto stez in poti je v bližini in vse vodijo v mirno in spokojno naravo. Lahko se povzpnete na Mozirske planine, Golte, Smrekovec, Komen, Raduho… Ljubitelji smucanja lahko v zimskem casu obišcete pet kilometrov oddaljeni smucarski center Golte.

Nadmorska višina: 560 m Velikost kmetije: 56 hektarov Odprto za goste: 1. 6. - 31. 8. (predhodna najava) Sobe: 6/2, 2/4 Število sedežev: 40 Možen dostop z avtobusom V urejeni in obnovljeni notranjski hiši (z arhitekturnim priznanjem), ki smo jo poimenovali »PRI LUKOVIH« vam nudimo nočitve. V hiši »PRI DOVIČEVIH« nudimo nočitve in hrano, ki jo pridelujemo po kriterijih ekološkega kmetovanja. Hrano pripravljamo na prav poseben način – vse kar vam postrežemo, ima pridih «kulinaričnih« skrivnosti. V hiši Forum je možen najem apartmaja za 3 ali 5 oseb, prav tako lahko najamete sobo s kopalnico. Urejeno imamo tudi parkirišče za avtodome brez oskrbe, elektrika in voda sta na voljo ob doplačilu. Po predhodnem naročilu vam nudimo eno-dnevne ali vikend počitnice, ter nočitev z zajtrkom, kosilom in/ ali večerjo. Imamo bogato ponudbo domačih dobrot, med vsemi pa naj omenimo vsaj mesec belušev (v maju) ter dobrote jeseni.Poleg naštetega pa lahko poskusite ali kupite ozimnico (jabolka).Vso to celoto zaokrožite z ogledi različnih znamenitosti, ki se ponujajo v naši okolici (Križna jama, grad Snežnik, Rakov Škocjan, Slivnica, Cerkniško jezero), ter si tako spočijete od vsakodnevnih stresov in naberete novih delovnih moči. Kmetija ponuja tudi izposojo koles, s katerimi je možen ogled Cerkniškega jezera in bližnje okolice. Še več informacij pa dobite ob vašem naročilu in prihodu.

Nadmorska višina: 478 m Velikost kmetije: 12 ha Informacije o obratovanju: 1.1. - 31.12. Sobe: 2/2, 2/3, 2/4 Število sedežev: 60 Možen dostop z avtobusom Na dvorišču obnovljene stanovanjske hiše se sprehajajo muce in pes Luks, nad hišo se pasejo krave, biki in telički, srečate kobilo Mišo z žrebičko Majo; pred hišo so ribnik, vrtna uta, vinska trta. Tako je videti kmetija, ki ji po domače pravijo Pri Andrejevih. Znani so po pršutu v vinu, telečji obari, njokih, pečenkah, štrukljih, mlincih, sočnih sladicah in bogati vinski ponudbi. Pa po degustaticijskih jedilnikih. In po tem, da svoje goste popeljejo po Narinu in po Pivškem (pozimi gredo po vasi v soju bakel), jih vzamejo v šolo kuhanja ali peke, pripravijo različna praznovanja.

Kmetija leži ob Kolpi. Obdana je z gozdovi in travniki. Šestčlanska družina Kondovih se je nekoč ukvarjala z mlinarstvom, zdaj pa se je preusmerila v izdelavo sira in drugih izdelkov iz domačega mleka. Tako lahko gostje poleg hiše ob stari žagi, mlinu in dvojnem kozolcu vidijo še sirarno.   Mlečnih izdelkov na kmetiji tako nikoli ne zmanjka in so vedno sveži. Toliko jih imajo, da jih tudi prodajajo. Poleg njih lahko gostom vsak hip ponudijo domače salame, sicer pa Kondovi sami pravijo, da se v kulinariki prilagajajo željam gostov in njihovi starosti. Pečejo več vrst kruha iz doma pridelanega žita.   Od kmetije ni daleč do Bilpe, slikovitega kraškega izvira, iz katerega pritekajo s Kočevskega polja podzemne vode ponikalnice Rinže. Nad izvirom so v steni vhodi v tri jame. Gostje ponavadi obiščejo še razgledno točko Kozice, najstarejšo kovačijo na Kolpi, ki še obratuje, pa več znamenitih cerkva, pa seveda grad Kostel, kjer je z grajske pečine čudovit razgled po Kostelski dolini in soteski Kolpe. Reka je bogata z ribami, po njej pa se je mogoče voziti s čolni; na kmetiji poleg kanujev posojajo tudi kolesa, opremo za namizni tenis in opremo za jahanje (s konji, seveda).

Nadmorska višina: 425 m Velikost kmetije: 25 hektarov Odprto za goste: 1.1. - 31.12. Sobe: 1/2, 2/3 Število sedežev: 45 Možen dostop z avtobusom Kmetija Logerjevih se nahaja 4,5 km iz Ljubnega ob Savinji, v smeri Logarske doline. Na kmetiji, kjer kmetujejo na ekološki način, se ovce, koze in govedo ter račke in dva zajčka gibljejo prosto ali v čredinkah na pašniku. V času bivanja na kmetiji boste lahko poskusili odlične jedi iz jagnjetine, savinjski želodec in druge specialitete zgornje savinjske kuhinje. Otroci lahko uživajo v igri s kužem Mikijem, odkrivajo svet račk in zajčkov ali obiščejo kokošnjak, kjer kraljuje petelin Koki. Pred hišo je tudi lično urejeno otroško igrišče, domiselno dopolnjeno s prostorom za prijeten počitek. Bivanje na kmetiji vam bo vsak dan ponudilo kakšno novo spoznanje o življenju in delu na njej. Logerjevi vam bodo z veseljem pokazali kako se strižejo ovce ali predeluje volna. Skupaj z njimi boste lahko ličkali koruzo ali prešali mošt, morda celo zaplesali ob zvokih harmonike, baritona in trobente, na katere igrata gospodar in sin. Pozimi boste lahko uživali v sankanju v mesečini, poleti pa se ne boste mogli upreti spanju na seniku. K obisku vabijo Snežna jama, Koča na Loki, Smrekovec, Logarska dolina in tako je obisk kmetije dobra izbira za vse tiste, ki uživate v vzponih na bližnje hribe.
{"pageType":0,"linkKey":"sloveniagreenTouristAccommodation","baseUrl":"/(X(1)A(-locYXjGD1ZczvCH1Mr7HfZWv3lobuRuGihdB1Dy0ajbwMlIsvvpTxszM-0rMf6qdL44XEQq-ImQx0k1ZZpjaodGdLEhhRTMqNm0JUK_Vms97gC52R18c7yUX-g6AdWkIzaxdz_80zkBRw2dCNxgcw2))/sloveniagreenTouristAccommodation/sl","lang":"sl","isMobileDevice":false,"isMobileMode":false}
{"profile":{"GeneralSettingsNightsMaxNumber":30}}